Tujina

VIDEO: Šef družbe United Airlines se je le opravičil za surovo ravnanje s potnikom

Chicago, 11. 04. 2017 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./N.Š.K./G.S.
Komentarji
248

Ker nihče od potnikov sedeža na letalu družbe United Airlines ni bil pripravljen odstopiti njihovim uslužbencem, so izbrali sami. Ker pa eden od "prisilnih prostovoljcev" ni želel oditi, so proti njemu uporabili silo. Po incidentu je izvršni direktor družbe v pismu zaposlenim podprl početje uslužbencev, nato pa je končno zmogel tudi opravičilo.

Več videovsebin
  • Potnika so odvlekli z letala
    00:57
    Potnika so odvlekli z letala
  • Iz SVETA: Potnika vrgli z letala
    02:04
    Iz SVETA: Potnika vrgli z letala
  • Iz 24UR: Pohlep letalske družbe?
    02:27
    Iz 24UR: Pohlep letalske družbe?

Moški s krvavim obrazom se v obupu oprijema sedeža, medtem ko ga varnostnika poskušata zvleči z letala družbe United Airlines. To je na kratko povzetek posnetka, ki je razjezil spletno skupnost. Dogajanje je ujel Jayse D. Anspach, v dobrem dnevu je njegovo objavo na Twitterju delilo 143 tisoč uporabnikov. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Pri Unitedu so prodali preveč vozovnic, zato so se odločili, da naključno izbranega potnika vržejo z letala," je zapisal v komentar. Incident se je zgodil v nedeljo zvečer po lokalnem času, letalo je bilo na poti iz Chicaga v Louisville.

Anspach je pozneje pojasnil, da so na letalu od štirih potnikov zahtevali, naj prostovoljno odstopijo sedež njihovim uslužbencem, ki so morali naslednji dan biti v službi. Ker tega nihče ni bil pripravljen storiti, so izbrali sami. Med četverico je bil tudi zdravnik azijskega porekla, ki nikakor ni bil pripravljen postati njihov prisilni prostovoljec, tudi on je moral v ponedeljek na delo. Takrat so pristopili varnostniki in ga začeli po tleh vleči proč. "Deset minut pozneje je zdravnik z okrvavljenim obrazom pritekel nazaj, se oprijel sedeža in ponavljal: Moram domov," je zgodbo nadaljeval Anspach.

Incident na letalu United Airlines
Incident na letalu United Airlines FOTO: Twitter/Facebook/24ur.com

Dogajanje je snemala tudi Audra D. Bridges, prav tako ena od potnic. Njena zgodba se ujema z Anspachevo. "Naključno so izbrali potnike, da jih vržejo z letala, zato da bi sedež dobilo njihovo osebje. Ta moški je zdravnik in mora biti zjutraj v bolnišnici. Ni se želel izkrcati. Vsi smo pretreseni in zgroženi," je zapisala. Samo njen izvirni posnetek je imel 13 milijonov ogledov, delilo ga je več kot 173 tisoč ljudi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po burnem in besnem odzivu na družbenih omrežjih je United oziroma njegov izvršni direktor Oscar Munoz objavil medlo opravičilo, a bolj zaradi prezasedenosti letala kot zaradi uporabljenega nasilja. Zapisal je, da si želijo govoriti neposredno z vpletenim zdravnikom, da bi razjasnili potek dogodkov, in da preiskava že poteka. Enega od treh varnostnikov na letalu so medtem suspendirali.

Direktor Uniteda zagovarja početje zaposlenih

Je pa v medije prišla vsebina elektronskega sporočila, ki ga je Munoz v ponedeljek poslal zaposlenim v družbi. V sporočilu Munoz, ki je obnašanje potnika označil za "moteče in sovražno", pohvali odločitev osebja na letalu in razlaga, da so zaposleni zgolj sledili ustaljenim postopkom. "Naši zaposleni so sledili ustaljenim postopkom, ki so določene v takšnih situacijah," je zapisal Munoz in dodal, da sicer globoko obžaluje, da se je to zgodilo, ampak da hkrati stoji za svojimi zaposlenimi. "Rad bi vas pohvalil, da ste storili vse, da letimo pravilno," je zapisal v sporočilu.

Njegovo sporočilo je že naletelo na številne kritike. Munozu namreč mnogi očitajo, da se je katastrofalno odzval na dogodek in da je to medijska polomija za družbo United, katere delnice so že strmoglavile na borzi. No, v družbi so na koncu sprevideli, da ne opravičilo ne ravnanje uslužbencev ni bilo primerno. Munoz se je tako le opravičil za neprimerno ravnanje s potniki na letalu. Zapisali so, da "nikogar ne bi smeli obravnavati na tak način".

Se dogaja, a zelo redko

Prodaja preveč vozovnic sicer ni slučajna napaka, letalske družbe se tega redno poslužujejo. Prazni sedeži jih stanejo in ker pričakujejo, da se vsi potniki ne bodo prikazali, pač prodajo več kart. Največkrat se zadeve izidejo, ko se ne, pa ponavadi ponudijo brezplačne nadomestne vozovnice. Prostovoljce tako skoraj vedno brez težav dobijo. A tokrat se jim zadeve niso izšle.

United Airlines se je v zadnjem trenutku odločil, da na letalo spravijo še štiri svoje zaposlene. Potnikom, ki bi bili pripravljeni še eno noč ostati v Chicagu in se na letalo vkrcati naslednje jutro, so ponudili 400 dolarjev, sobo v hotelu in vozovnico za let naslednje popoldne. Ko se nihče ni javil, so "denarno spodbudo" dvignili na 800 evrov. A tudi to ni nikogar prepričalo. Zato je na letalo stopil eden od vodilnih v družbi in potnike obvestil, da bodo nekoga pač izbrali sami.

Izbiro opravimo na podlagi različnih kriterijev. Ko se odločamo, kdo bo ostal na letalu, imajo prednost tisti z dražjimi sedeži in ljudje, ki redno letijo z nami, so sporočili iz Uniteda. Izbrali so štiri. Prvi par je brez težav zapustil letalo, prav tako zdravnikova žena, pri njem pa se je zapletlo. Vztrajal je, da ne gre z letala, in poskušal priklicati odvetnika. Vprašanje je, zakaj v tistem trenutku niso izbrali drugega potnika ali pa dvignili ponujenega plačila za človeka, ki bi se sedežu odpovedal, na 1350 dolarjev, kar storijo sicer. Namesto tega so vpoklicali varnostnike.

Tehnično ima sicer United (ali katera koli druga družba) pravico kateregakoli potnika vreči z letala; to možnost imajo navedeno med pogoji poslovanja, s katerimi se mora stranka ob nakupu vozovnic strinjati, a se zanjo odločijo le redko. Od 613 milijonov potnikov v ZDA leta 2015 so po podatkih ameriškega prometnega urada vkrcanje preprečili 46 tisočim, kar je manj kot 0,008 odstotka. Večino so o tem obvestili, preden so prišli na letalo. Postopka, kakršen je bil nedeljski, pa menda še ni bilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (248)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi66
12. 04. 2017 11.41
-1
@Razumnez... mene samo zanima, če imaš ti dejansko izkušnje z ameriško demokracijo oz načinom življenja v ZDA? Ali pa samo pametujes vse povprek..., morda samo provociras...? da ne bom izgubljal casa s pisanjem odgovora...
Razumnež
12. 04. 2017 09.43
+1
Ker nekaterim očitno ni jasen pomen demokracije..... Demokracija je volja ljudstva in kot taka je žal v zahodnem svetu že skorajda mrtva. Za primer bom nalašč vzel pravico homoseksualcev do posvojitve... Je to volja ljudi ali interesne skupine? Bo tak zakon posledica demokracije ali liberalizma? Podobno je npr. v ZDA nošenje orožja. To ni stvar demokracije, ampak liberalizma. Nasprotje liberalizma je pa konzervativnost, katerega pa spet pljuvate, ampak sem prepričan da zgolj zato, ker so vam pojmi malo nejasni.
modelx
12. 04. 2017 08.51
+1
ne vem zakaj niso zaposlenm ponudili stojišča?
modelx
12. 04. 2017 08.53
+2
al' pa jih strpali v prtlažni prostor. živina tako ali tako spada tja
Foen
12. 04. 2017 08.46
-1
Tale model je bil že kazensko obsojen, večkrat, zato predvidevam, da je mislil da so ga zaradi kakih verjetnih novih packarij želeli odvleči v keho - zato je tako rjul. Sicer pa sam ne razumem... če je tako v pogodbenih pogojih, tako pač je. Model je očitno ravnal protipravno in pogodbo kršil. Če se ti letalska družba zameri ali so ti njeni pogodbeni pogoji nesprejemljivi, potuješ z drugo, kjer pa verjetno ni nič drugače, zaradi tega pa so vozovnice verjetno tudi malo cenejše. Je pa vprašanje, ali ne bi bila na mestu bolj odškodninska tožba zoper modela in ali je v pogojih poslovanje ali kakem drugem pravnem aktu soloh zavedena možnost takele vleke. V ameriki verjetno je. Opravičilo je posledica borz in ničesar drugega. Zgolj moje mnenje.
Razumnež
12. 04. 2017 09.18
-3
... predvsem zato, ker so bili ljudje ogorčeni, ker se je drl ko pujs ki ga koljejo, pa ker je na posnetku tista ženska tulila OMG, pa ker se je delal da so ga pretepli. Dejansko bi ga pa morali še s cariniki dati na pregled zadnjične odprtine in ga napotiti na drugo letališče. Kar se tiče pa varnostnika je pa res šokantno, da je bil suspendiran.
kaslc 1
11. 04. 2017 23.05
+1
g-brain je za socialo,a se je prefarbal,pa to?
proofreader
11. 04. 2017 22.33
+7
Je naš Amnesty International že protestiral? Se je helsinška monitorka oglasila?
kaslc 1
11. 04. 2017 22.24
+0
matoza naj najame,pa to,ti znajo z demokrapitalizijo
felix58
11. 04. 2017 22.04
-1
halooo....amerigoti že vejo kak in kako, saj bojo oni plačali....
felix58
11. 04. 2017 22.03
-1
kak je blo včasih fajn...peš si daleč prišo
json
11. 04. 2017 21.29
+14
Jaz mislim, da jih bo zelo dobro istožil. Glede na to, kakšne sodbe se dogajajo v Ameriki, bo lahko z dobrim odvetnikom dokazal, da so mu s tem, ko ni prišel na delo uničili kariero in lahko pade tudi kakšen milijon dolarjev ali več. Za manjše stvari so ljudje dobili milijone.
rossi66
11. 04. 2017 20.30
+17
UA so hudo barabinska letalska družba! Z njimi letim že dobrih 15 let, naklofanih imam čez tričetrt milijona frequent flyer milj, pa me še vedno znova uspejo presenetiti z aroganco in slabim ravnanjem. Overbooking je pri njih redna praksa, pač pogoltnost. Se pa seveda zelo kitijo s tem, da so najvecji... BTW, kaj takega kot so temu zdravniku, ne bi nikoli storili ameriškemu vojaku... le ti so zaščiteni in spoštovani pri UA kot svete krave, in hudo privilegirani potniki.
Razumnež
12. 04. 2017 09.21
-3
In kaj je s tem narobe, če imaš priviligirane potnike? Tisti, ki več zapravi je vedno priviligiran. Ne razumem, kaj hočeš povedati.... Pa saj letalske družbe niso nek javno-dobri zavod !??!?
kaslc 1
11. 04. 2017 20.22
+4
aje blo to u komunjist kantri?
kaslc 1
11. 04. 2017 19.39
+0
kaj na to porece nas vrli g-brains?
kaslc 1
11. 04. 2017 19.38
+8
evo vam zibelka demokracije,a bo tle gor tud metav tomahavke tump
Razumnež
12. 04. 2017 09.22
-2
daj pogooglaj "zibelka demokracije". Prav bolani ste že s to demokracijo.....
info@depoles.com
11. 04. 2017 19.30
+6
lepo bo zdaj pokasiral..vsaj kakig 10 mio$
tony_abcde@yahoo.com
11. 04. 2017 19.14
+14
Korpofašizem v praksi...
Bruhalnica24
11. 04. 2017 18.53
+30
Prikaz Ameriške demokracije v živo...
Kollerik
11. 04. 2017 18.55
+17
... začinjene z njim lastnim divjaštvom...
felix58
11. 04. 2017 18.34
-5
drugič si pa naj karte kupjo v Adrii...prav jim naj bo
SEJBOBOL
11. 04. 2017 18.20
+12
Če bi to počel recimo z mojim fotrom , bi tiste tri kar poklau k svinje , pa brez zamere za komentar ......
felix58
11. 04. 2017 18.30
-15
paxvobiscum
11. 04. 2017 18.50
-2
Kollerik
11. 04. 2017 18.55
+0
.jest
11. 04. 2017 19.51
+2
SEJBOBOL
12. 04. 2017 15.57
SEJBOBOL
12. 04. 2017 15.58
Ramzess
11. 04. 2017 18.10
+18
Torej imajo uslužbenci privilegij leteti, in lahko zaradi njih kogarkoli vržejo dol, celo otroka, ki nima spremstva, saj ga nihče ne bo branil. Malo pretiravam a očitno je mogoče vse. Drugo bi bilo če bi šlo za osebe, ki nujno rabijo let, denimo kakšna noseča, ali iz zdravstvenih razlogov, otrok, ... ne pa neki privilegirani osebki, to je izkoriščanje, zloraba ... morda celo zakona, ki to sicer omogoča, v prej naštetih primerih naprimer.
felix58
11. 04. 2017 18.34
-9
jst bi ga vrgu skozi odprta vrata...ker čez zaprta enostavno nena gre