Tujina

'Videla sem napise z besedami: Imamo sanje'

Bengazi, 22. 05. 2011 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ashtonova je v Bengaziju odprla urad, ki bo usmerjal izvajanje humanitarne pomoči EU v Libiji in usklajeval delo z drugimi mednarodnimi organizacijami. Upornikom pa ni ponudila tistega, kar si ti najbolj želijo – težkega orožja.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je v Bengaziju, utrdbi upornikov proti libijskemu samodržcu Moamerju Gadafiju, odprla urad EU, ki bo usmerjal izvajanje humanitarne pomoči EU v Libiji in usklajeval delo z drugimi mednarodnimi organizacijami, sestala pa se je tudi z libijskimi uporniki.

Uporniki si želijo težkega orožja, da bi se zoperstavili bolje oboroženim Gadafijevim silam, a za zdaj nobena država na to ni pristala.
Uporniki si želijo težkega orožja, da bi se zoperstavili bolje oboroženim Gadafijevim silam, a za zdaj nobena država na to ni pristala. FOTO: Reuters

Ashtonova se je sestala s predstavniki libijskega nacionalnega prehodnega sveta, ki predstavlja vodstvo upornikov. Z vodjo sveta Mustafo Abdulom Džalilom je govorila o vrsti vprašanj, med drugim o podpori EU pri upravljanju meja in varnosti, pomoči na področju gospodarstva, zdravstva in šolstva ter o podpori civilni družbi, so sporočili iz njenega urada. "Danes sem povsod videla vizijo libijskega ljudstva. Videla sem napise z besedami 'Imamo sanje' na poti z letališča. Danes sem tukaj, da pojasnim in jasno pokažem globino in velikodušnost naše podpore v Evropski uniji za ljudi v Libiji," je po srečanju dejala Ashtonova in dodala, da ta pomoč ne bo trenutna, ampak bo segala tudi v prihodnost.

Ashtonova sicer upornikom ni ponudila tistega, kar si ti najbolj želijo – težkega orožja, da bi se zoperstavili bolje oboroženim Gadafijevim silam. Za zdaj namreč nobena država še ni pristala na to, da bi upornikom poslala orožje.

Urad, ki ga je odprla Ashtonova, naj bi pomagal upornikom pri razvoju civilne družbe in pri pomoči na področjih zdravstva, šolstva in varnosti na mejah. "Odprtje urada EU je pomemben signal naše podpore libijskemu ljudstvu. EU tako uresničuje svoje napovedi," je poudarila Ashtonova, ki je odprtje urada EU v Bengaziju obljubila že pred Evropskim parlamentom pred desetimi dnevi.

Urad, ki ga je danes odprla Ashtonova, naj bi pomagal upornikom pri razvoju civilne družbe in pri pomoči na področjih zdravstva, šolstva in varnosti na mejah.
Urad, ki ga je danes odprla Ashtonova, naj bi pomagal upornikom pri razvoju civilne družbe in pri pomoči na področjih zdravstva, šolstva in varnosti na mejah. FOTO: Reuters

Nekaj ur pred visokim obiskom so sicer letala zveze Nato napadla pristanišče v Tripoliju in Gadafijevo rezidenco Bab al Azizija v bližini prestolnice. Davišnja napada je potrdil tudi predstavnik libijskega režima. Kot je v Bruslju sporočilo zavezništvo, so njegova letala v soboto opravila 49 letov. Med drugim naj bi zadeli poveljniške objekte v bližini Tripolija, pa tudi skladišča orožja in radarje za zračno obrambo južno od Tripolija.

Libijski uporniki pa so po navedbah prič uspeli ustaviti napredovanje Gadafijevih sil na enem ključnih mejnih prehodov ob meji s Tunizijo. Prehod Vazin je pomembna povezava za upornike na goratem območju na zahodu Libije, preko katerega se oskrbujejo s hrano in zdravili iz sosednje Tunizije. Vazin je že več tednov tarča napadov Gadafijevih sil. V najnovejšem spopadu naj bi bil ubit upornik in 15 vladnih sil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DeadBull
23. 05. 2011 11.26
In sanje se bojo spremenile v nočno moro, sploh če bo Mednarodni denarni sklad priskočil "na pomoč".