Tujina

Vidaković je videl Sanaderja pri primopredaji ovojnice

Zagreb, 08. 12. 2011 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sojenju Ivu Sanaderju je pričal dolgoletni direktor Hypo Leasinga Hrvaška Drago Vidaković, ki je dejal, da je videl, kako Sanader prevzema ovojnico, v kateri naj bi bila provizija.

Ivo Sanader s svojim odvetnikom
Ivo Sanader s svojim odvetnikom FOTO: Reuters

Danes se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju. Kot priča posebne skupine tožilstva za pregon organiziranega kriminala je nastopil nekdanji direktor Hypo Leasing Hrvaška Drago Vidaković. Ta je potrdil pričanje nekdanjega hrvaškega zunanjega ministra Mateja Granića, da je nekdanji avstrijski zunanji minister Alois Mock priporočil sklenitev kreditne pogodbe med hrvaškim zunanjim ministrstvom in Hypo banko.

Pri tem je tudi povedal, da je bil oddelek Hypo banke Celovec tako majhen, da so v njem vsi bolj ali manj poznali vse posle. To pa prav zato, ker je šlo za majhen oddelek. Tako naj bi se vodje Hypo banke enkrat ali dvakrat na samem srečali tudi z Granićem. V Avstriji je Vidaković, kot je danes pričal na sodišču, slišal, da bo pri kreditu izplačana tudi provizija. Iz ozkih krogov naj bi izvedel, da jo bo prejel Sanader. Pri tem je poudaril, da naj bi stroške kredita plačala banka, na koncu pa naj bi jih pokril prejemnik kredita – Hrvaška država.

Leta 1995 je bil Vidaković priča sestanku med Sanaderjem in generalnim direktorjem Hypo banke Kurtelerjem. Videl ju je pred poslopjem Hypo banke. Tako naj bi videl, da je Wolfgang Kulterer prišel skozi zadnji vhod banke, v rokah pa naj bi imel kuverto, ki jo je izročil Sanaderju. Sanader naj bi jo vzel in se usedel v svoje vozilo in odpeljal. Šlo naj bi za kuverto formata A5.

Vidaković tudi pravi, da ni nikoli slišal za ime Eugen Laxa. To ime omenja Sanderjeva obramba, ki ga povezuje s prostozidarskimi krogi in prav on naj bi prevzel omenjeno podkupnino.

Pričo je zasliševal tudi Sanader sam. Vidakovića je vprašal, če se spominja, kakšne obresti so bile za kredite, ki niso imeli državnega jamstva. Vidaković mu je odgovoril, da so se gibale med šestimi in sedmimi odstotki, Sanader pa se je nato vprašal, kako je to mogoče, saj so posojila z državnimi garancijami ponujali z od 0,2- do 0,5- odstotnimi obrestmi. Odgovora na to vprašanje ni dobil. Hkrati je Vidakovića vprašal, če je sklenil dogovor s tožilstvom, a mu je priča odgovorila, da njegovo pričanje ni namenjeno temu, da bi si zagotovil pomilostitev.

Sanader se bo kmalu branil s prostosti

Na naroku 24. novembra so Sanader in njegovi odvetniki v celoti kot neutemeljeno zavrnili pričanje Granića glede Sanaderjeve vloge pri najemu posojila pri koroški Hypo Alpe Adria banki sredi 90. letih minulega stoletja. Sanader je takrat kot Granićev namestnik sodeloval v pogajanjih z avstrijsko banko o 20 milijonih evrov posojila za nakup hrvaških diplomatskih predstavništev.

Sanader ne bo več bival v Remetincu, a prej bodo morali njegovi odvetniki plačati visoko varščino.
Sanader ne bo več bival v Remetincu, a prej bodo morali njegovi odvetniki plačati visoko varščino. FOTO: Nova TV

Sanaderja so danes pripeljali na sojenje iz pripora v Remetincu, sicer pa se bo od naslednjega tedna branil na prostosti, saj je zagrebško sodišče sprejelo odločitev ustavnega sodišča in ob 12,4 milijona evrov varščine Sanaderja spustilo na prostost. Zaradi varnostnih ukrepov so Sanaderju prepovedali, da bi zapustil Zagreb in mu odvzeli potni list.

Sanaderju sodijo zaradi vojnega dobičkarstva, saj naj bi od Hypo banke prejel za 3,6 milijona kun provizije, hkrati pa naj bi od madžarske družbe MOL prejel 10 milijonov evrov podkupnine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martinkrpan1
08. 12. 2011 16.25
+2
pa kak priimek je to sploh sanader a je špansko al kaj
mk13
08. 12. 2011 15.43
pa k je vidu zakaj takrt nic ni omenu!!!!... ker je se on dobu neke ane!!!
kim llsung
08. 12. 2011 14.39
+1
temu se rece VIDLA KAZALA
Pepermint
08. 12. 2011 14.24
+1
Tega pa še Copperfieldu nebi uspelo! Stlačit 3,6mio kun provizije v ovojnico! Kaj pa če mu je dal čestitko za rojstni dan?
iMiniCak
08. 12. 2011 13.08
Kaj pa je bilo v ovojnici? Morda ima RTG vid?
kapavem
08. 12. 2011 12.50
ali mogoče 12 mio kun;)
kapavem
08. 12. 2011 12.48
12,4 mio eur varščine a res;);)
klient
08. 12. 2011 13.52
1,65 miljona pa res sej sploh ne veš več kaj je res....
Foen
08. 12. 2011 12.37
+2
konc je z njim! hehe. še o slovenski preprodaji orožja ga hit kej povprašat...