Tujina

VIDEO: Pihalo je 100 km/h: žensko poškodovala odlomljena antena, moškega veja

Zagreb/Milano/Dunaj, 30. 07. 2013 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Močno neurje je zajelo več evropskih držav. Močan veter je ruval drevesa, prevračal avtomobile in odnašal predmete, ki so poškodovali nekaj ljudi.

Neurje
Neurje FOTO: Reuters
Neurje včeraj ni zajelo le Slovenije. Na Hrvaškem je težave povzročal predvsem močan veter. Najhuje je bilo na območju Poreča in Umaga, poročajo hrvaški mediji. Močan veter je tako ob hrvaški obali na morje odpihnil nekaj privezanih bark, nekaj pa jih je nasedlo na kopno.

Ob obali v Umagu je potonila jadrnica, na kateri sta bila dva Italijana, ki sta, ko sta ugotovila, da se bo plovilo potopilo, skočila v morje in odplavala do obale, kjer so jima na pomoč priskočili reševalci in pripadniki pomorske policije. Oba sta lažje poškodovana.

V Motovunu je močan veter podiral drevesa, ki so padala tudi na šotore.

Čeprav je bilo neurje napovedano, je večino očitno presenetilo, še pišejo hrvaški mediji. V središču Zagreba je tako skupaj z neurjem izbruhnila panika med ljudmi, ki so iskali zavetje. Poškodovana je bila peška, na katero je padla odlomljena antena. Veter je po mestu nosil tudi odlomljene reklamne panoje, a na srečo ni bil nihče poškodovan. Ker je prišlo do izpada elektrike, pa so obstali tramvaji.

Brez elektrike so ostali tudi v Zagorju in Krapini, kjer je veter za seboj pustil veliko opustošenje. Na terenu so zato tako ekipe, ki odstranjujejo posledice, kot tiste, ki ocenjujejo škodo. Gasilci so opravili približno 30 intervencij, zaradi navala klicev na številko za hitro pomoč pa so nekateri na njihov prihod čakali tudi več ur.

'Toliko intervencij nismo v desetih dneh imeli še nikoli'

Težave s slabim vremenom se nadaljujejo tudi v Avstriji, kjer je pilot reševalnega helikopterja povedal, da tako pogosto v desetih dneh ni letel še nikoli v svoji 22-letni karieri.
Včeraj je v več delih Avstrije odnašalo strehe, podirala so se drevesa, po zraku so leteli predmeti.

V Spodnji Avstriji so na teren poslali 900 gasilcev, ki so s cest odstranjevali drevesa in druge nanose.
Na avstrijskem Štajerskem je veter pihal več kot 100 km/h, podrl je številna drevesa. Nekaj jih je padlo tudi na železniško progo in poškodovalo tire pri St. Lorenznu.

V Gradcu so oblasti zaprle mestni park, saj so se bali nesreč, ki bi jih lahko povzročile veje, ki so padale z dreves. V mestnem središču so težave povzročali delci stekla, ki so na ulice padali, ker stanovalci niso zaprli oken, moški pa je bil hudo poškodovan, ko je na ulici nanj padla veja z drevesa.

Na Dunaju je bilo precej sončno in zelo vroče vse do poznega popoldneva, ko je zapihal močan veter. Ta je s trga pred mestno hišo 'odpihnil' napovedani koncert, ulični prodajalci pa so komaj pravočasno odstranili svoje stojnice, preden bi jih odnesel veter.

Močan veter je pihal tudi na avstrijskem Koroškem, kjer so imeli na Vrbskem jezeru težave z ljubitelji vodnih športov, ki niso želeli zapustiti jezera. "Uživajo, ko piha in so visoki valovi. Prestrašili so jih šele zelo gosti črni oblaki," je povedal vodja tamkajšnjih reševalcev Heinz Kernjak.

Neurje
Neurje FOTO: Reuters

Italijane prestrašil tornado

Neurje je zajelo tudi Italijo. V Grezzagum v okolici Milana, je pustošil celo tornado, ki je poškodoval več stavb in avtomobilov, prevračal je tovornjake in ruval drogove električne napeljave. Ranjenih je bilo 12 ljudi.
"Odneslo je okna in streho," je povedala priča. Prestrašenim prebivalcem so na pomoč priskočili gasilci in pripadniki civilne zaščite.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DGOT
30. 07. 2013 10.25
+4
cico22
30. 07. 2013 10.18
+7
Ta zadnji amaterski posnetek je zelo neprimeren. Veliko je preklinjanja, oseba, ki pa snema si zelo želi, da bi "tornado" se dotaknil tal... Jaz bi raje na vašem mestu umaknila takšen neprimeren posnetek...
jedupan?pil
30. 07. 2013 10.43
+5
cico22
30. 07. 2013 11.06
+10
primorci že zastopimo.... in vsak tudi ve kaj pomeni cazo :)
mckmck
30. 07. 2013 12.00
+2
Pač preklinja v Italijanščini, čeprav Primorci zastopmo nima veze dokler ne v Slovenščini preklinja ;)
LordOfWar
30. 07. 2013 13.32
+1
Hja no vsak misli da vsi primorci zastopjo ita...ehh velik je takih k se slovensko ne znajo dobro kaj sele kaksen drugi jezik :D..Uglavnem ja cazzo,fica...mac tč pa breskvica :D
SBR
30. 07. 2013 13.42
+1
plotter123
30. 07. 2013 18.30