Zanimivosti

Veste, kaj si misli vaš pes?

Atlanta, 10. 05. 2012 18.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Raziskovalci z univerze v Atlanti so z magnetno resonanco prvič slikali možgane budnega psa. Ob človeški gesti, ki obljublja priboljšek, se je psom aktiviral del možganov, povezan z repom, in enak del, ki je pri ljudeh povezan z nagradami.

Ste se kdaj spraševali, kaj si misli vaš pes, ko si zreta v oči? Ljubitelji psov imajo različna mnenja o tem, kaj žival čuti do njih, nihče pa ne more vedeti zagotovo. Tako smo vsaj mislili.

Raziskovalci z Univerzitetnega centra za nevrološke raziskave Emory v Atlanti pa so v teh dneh predstavili novo metodo za opazovanje pasjih možganov in raziskovanje njihovih misli. Tehnika zajema slikanje z neškodljivo magnetno resonanco.

Študijo preučevanja pasjih možganov je objavil časnik Public Library of Science (PLoS ONE), ideja o eksperimentu pa se je glavnemu raziskovalcu Gregoryju Bernsu utrnila, ko je izvedel, da je bil v ekipi Tjuljnov, ki je ubila Osamo bin Ladna, tudi pes. "Obnemel sem, ko sem videl, česa vse je sposoben pes. Pomislil sem – če jih lahko naučimo, da skačejo iz helikopterjev, jih lahko naučimo tudi, da mirno stojijo v skenerju," pojasnjuje.

yorkie
yorkie FOTO: Thinkstock

Pri eksperimentu sta sodelovala dva psa – dveletna doga Callie in triletni border collie McKenzie. Oba so več mesecev trenirali za vstop v skener, kjer sta morala stati popolnoma pri miru, medtem ko so raziskovalci merili njuno nevrološko aktivnost. Mentalne procese so želeli dekodirati tako, da bi posneli, katera področja možganov se aktivirajo v različnih stimulacijah. Želeli so odgovoriti na vprašanja – ali psi čutijo empatijo? Ali se zavedajo, kdaj so njihovi lastniki žalostni in kdaj veseli? Koliko jezika zares razumejo?

V prvem poskusu so psa naučili odziva na signale z rokami. Gesta z eno roko je pomenila, da bo pes dobil priboljšek, obe roki pa sta pomenili, da priboljška ne bo. Ko sta psa videla znak za priboljšek, se jima je aktiviral del možganov, povezan z repom, in enak del možganov, ki je pri ljudeh povezan z nagradami. Ko znaka za priboljšek ni bilo, v tem delu možganov niso zaznali nobene aktivnosti. "Ti rezultati kažejo, da so psi zelo pozorni na človeške signale. Ti signali pa so direktno povezani s sistemom nagrajevanja," je povedal Berns.

Po njegovih besedah je bilo neverjetno videti prve posnetke možganov budnega psa. Do zdaj so bili namreč zabeleženi le, ko je bil pes uspavan. "Kolikor nam je znano, tega ni storil še nihče. Upamo, da nam bo to odprlo veliko vrat do razumevanja komunikacije živali. Želimo si razumeti interakcijo med psom in človekom skozi pasje oči."

Vse korake pri eksperimentu je odobril institut za nego živali v Enoryju, ki je skrbel, da psi ne bi trpeli. "Želeli smo jim zagotoviti varnost in udobje, da bi prostovoljno vstopili v skener. Nadeli smo jim naušnike, ki so jih ščitili pred hrupom skenerja. Naučili smo jih tudi, kako držati glavo pri miru za čisto sliko. Radi sodelujejo. Še posebej Callie v skener vstopi sama, včasih tudi takrat, ko ni na vrsti. Komaj čaka, da lahko sodeluje," opisuje kinolog Mark Spivak, ki sodeluje pri projektu.

Vsem skeptikom in ljubiteljem mačk Berns odgovarja, da so psi prve udomačene vrste, ki segajo najmanj 10.000 let nazaj, po nekaterih ocenah celo 30.000. "Pasji možgani kažejo, kako so ljudje in živali našli skupni jezik. Možno je celo, da so psi vplivali na človeško evolucijo. Prav toliko kot smo mi izoblikovali pse, so tudi oni izoblikovali nas!" zaključuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

WikiX
11. 05. 2012 06.48
+0
Med magnetno resonanco in mikrovalovno pečico niti ni take razlike, sicer pa vse oblike energetskega sevanja škodijo zdravju in povzročajo raka. Potem, ko so "novo" tehnologijo preizkusili naljudeh, jo zdaj preizkušajo še na živalih, tudi to je zanimivo. Verjetno zato, ker človek v mislih tvori besede in vizualizira jasno izražene, ljudem razumljive pojme, medtem ko pasji možgani pokažejo le mrmranje, nihče se ni učil pasjega jezika, da bi lahko sprogramiral računalnik, še psi ne. Problem je z govorom, pasji gobec ne more izgovarjati človeških glasov, to bi bilo, kot bi nas neki marsovci učili brenčati ali netopirji opisovati radarske odboje okoli sebe, mi nimamo izkustvenih konceptov, s katerimi bi lahko razumeli pomembne občutke biološko povsem drugačnih bitij in obratno. Delimo pa si podobna čustva, ta so zgleda skupna vsem živim bitjem, le da jih vsaka vrsta izraža po svoje, vendar z enakim namenom. Torej tudi pes "bere" mikro kretnje gospodarja in si verjetno pomaga še s hormnoni v zraku, da lahko sledi svojega, resda nekoliko čudnega in grdega, ampak vseeno alfa samca. Dvomim, da so se psi to naučili skozi tisočletja evolucije, prej bi rekel, da smo mi zgradili civilizacijo in medčloveške odnose skozi čaščenje živali, ki so predstavljale bogove oziroma naše alfa samce. Baje psi razumejo 4 črke, če bi ustvarili jezik, v katerem bi bile vse besede sestavljene le iz kombinacije teh, bi jim mogoče celo uspelo začeti pogovor s psmi, medtem ko bodo pametni lastniki psov še naprej uspešno komunicirali predvsem z uporabo medsebojne čustvene inteligence, ki je esperanto vseh živih bitij, ne glede na jezik, pojavno obliko ali tradicionalne navade posameznih vrst.
nevica
11. 05. 2012 04.54
+5
Pes zelo natančno prouči telesno govorico človeka s katerim živi. IIz tega ugotavlja človekove namere, in seveda nauči se razumevati naš jezik do neke mere. to lahko ugotovi vsak lastnik psa, ki se živaljo ukvarja in je nima samo zunaj na ketni. Mačke so podobne, le da ji človekove želje niso vedno prioriteta, bolj jo je treba motivirati. Starejša mačka pa včasih celo ustreže kar tako. Mačka je bolj podrejena lastnim ritualom. Ima stalne opravke.
trabakula
10. 05. 2012 22.05
+24
včasih je bolje, da lastnik ne ve kaj si misli...hehe
fobija
10. 05. 2012 21.17
+18
Mešanec med kraško ovčarko in lessijem, dober čuvaj, na stara leta skoraj preveč zaradi otrok, ampak on je čutil kdaj bo nevihta. Ena dan prej. Doma ga ni bilo popoldan, ko smo prišli domov, ne zvečer, zjutraj smo ga klicali, pa nič in smo šli od doma. Mogoče ga je kaka ljubica premamila, ker ga nismo nikoli vezali. Pridemo popoldan domo in evo ga, vesel, lačen nas dočaka. Soseda pride in se opraviči, ker ga je zaprla v uto, tja se je skril, ker je čutil, da bo nevihta. Bil je tiho, dokler ni čutil, da je vse o.k. S tem smo imeli vedno probleme, sam si je odprl vrata in direkcijon v klet in tisti pogled, ne, ne grem ven "prosim", včasih pa na kavč v dnevno sobo, tuf. Ker smo vedeli, kaj ga mede, smo ga za novo leto prej dali not. Drugače pa taka korajža oz. velika kepa volne. Je nekaj na tem,
ona ena
10. 05. 2012 19.27
+30
Hmmmm,po moje si misli,kdaj bo poletje,da grem na morje.Obljubim,da ne bom glasen v apartmaju hehehe
Katarina Vidic 1
10. 05. 2012 19.20
+64
psi imajo šesti čut, to je jasno. vedo, da si žalosten, ko tega ne pokažeš. marsikateri človeški prijatelj tega ni sposoben :))
nnee
10. 05. 2012 19.28
-40
a zato mao 6čut? lepo te prosim, kje ti žviš
Damir Secki
10. 05. 2012 20.36
+32
Nimajo šestega čuta, pač pa bolj izostren vonj in veliko bolje zaznajo kemikalije, hormone in podobno kot ljudje. Oni praktično "zavohajo" kako se vi poučitite...
Tadej199
10. 05. 2012 19.06
+37
kak je luštkan tale kuža na sliki :) bi ga kr mel.
grdavs
10. 05. 2012 19.04
+65
Moj cucek ima ziher vpogled v moje misli: Tocno ve kdaj gre z mano ven in kdaj ne. Pa sem isto oblecen, ista torba isti cevlji. Pojma nimam kako mu to rata.
24uric
10. 05. 2012 18.42
+28
Pri nas uporabljajo elitneži pse za drugačne namene
Damir Secki
10. 05. 2012 20.36
+18