Tujina
Oglas

Veste, kaj jeste? Pozor na vsebnost sladkorja!

Ljubljana, 09. 10. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odrasel Slovenec vsak dan zaužije 95 gramov sladkorja, kar pomeni okoli 34 kilogramov na leto. Ti podatki Statističnega urada republike Slovenije kažejo, da s hrano in pijačo zaužijemo skoraj še enkrat več sladkorja, kot priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.

Le-ta dnevni vnos sladkorja za odrasle osebe omejuje na 50 gramov. V Sparu so zato sprejeli zavezo, s katero bodo kupcem olajšali odločitev za vitalen življenjski slog.

V hitrem tempu življenja skrb za zdravje in dobro počutje ni enostavna naloga. Mnogi pogosto posegamo po sladkih razvadah ali po že pripravljenih izdelkih, ki vsebujejo dodani sladkor. Podobno je pri soli. Po podatkih NIJZ skrajen vnos, ki še velja za varnega, presegamo za več kot dvakrat. Namesto 5 gramov soli na dan je namreč zaužijemo skoraj 12 gramov. Presežke pogosto zaužijemo nevede, zato so v Sparu začeli zmanjševati vsebnost sladkorja ter soli v prehranskih izdelkih lastne trgovske znamke.

Spar 24ur.com - 4
Spar 24ur.com - 4 FOTO: Spar 24ur.com

Manj sladkorja. Za več vitalnosti!

Pri izdelkih, za katere je značilna sladka aroma, kot je na primer kečap, so v Sparu posegli po alternativnih sladilih. Kečap Spar Vital z naravnim sladilom stevia je dokaz, da tudi izdelki brez dodanega belega sladkorja navdušujejo z okusom.
Pri izdelkih, za katere je značilna sladka aroma, kot je na primer kečap, so v Sparu posegli po alternativnih sladilih. Kečap Spar Vital z naravnim sladilom stevia je dokaz, da tudi izdelki brez dodanega belega sladkorja navdušujejo z okusom. FOTO: Spar 24ur.com
Sladkor je pomemben nosilec okusa, vendar v prevelikih količinah naše telo obremenjuje, kar lahko vodi do različnih težav, ki vplivajo na kakovost življenja. Zato so se v Sparu odločili, da svojim kupcem ponudijo priljubljene izdelke z manj ali brez dodanega sladkorja, a s še vedno odličnim okusom. Skupaj s strokovnjaki za prehrano in svojimi dobavitelji so se zavzeto lotili sprememb receptur izdelkov lastne trgovske znamke in razvili pester nabor prehranskih izdelkov s tudi do 30 % manj dodanega sladkorja. Posebno pozornost so posvetili tudi ponudbi kakovostnih izdelkov brez dodanega običajnega belega sladkorja in raznoliki izbiri naravnih izdelkov, s katerimi lahko nadomestite običajni beli sladkor.
Koprivna copatka iz Pekarne Spar.
Koprivna copatka iz Pekarne Spar. FOTO: Spar 24ur.com

Izdelki Pekarne Spar z manj soli

V Sparu so z zmanjševanjem soli začeli v svoji pekarni. Kupcem že ponujajo ječmenov hlebček, ki vsebuje za kar polovico manj soli kot običajen kruh, in sicer le 0,7 g v 100 g kruha. Novost, ki so jo razvili Sparovi peki, je koprivna copatka, odlično pecivo s 30 odstotkov manj soli, kot ga ima običajno pekovsko pecivo, nabor izdelkov z manj soli pa še raste.

Korak naprej

V okviru svoje zaveze so šli v Sparu še korak naprej. Svoje kupce želijo ozaveščati o pomenu izbire kakovostnih maščob tako v izdelkih kot pri pripravi hrane in o uživanju prehranskih vlaknin v pestri in uravnoteženi prehrani. Pri tem so pripravili ponudbo izdelkov, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3 in omega-6 v ugodnem razmerju. Med njimi sta tudi konopljino olje Spar Vital in Sparov namaz z repičnim oljem z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6 v razmerju 1 : 3.

Ne odlašajmo, začnimo danes!

Poleg pestre in uravnotežene prehrane je treba poskrbeti tudi za redno telesno aktivnost. Zato Spar spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu in pitju zadostne količine vode. Skupaj z osebno trenerko Tamaro Simovič so pripravili motivacijski program Začnem danes. Obiščite Sparova profila na Facebooku ali Instagramu ter naredite nekaj za dobro počutje!

»Ob uživanju hrane ne počnimo še milijon drugih stvari, ampak se posvetimo obroku. Tako bomo dali možganom dovolj časa, da bodo 'predelali', kaj in koliko smo pojedli,« svetuje osebna trenerka Tamara Simovič.
»Ob uživanju hrane ne počnimo še milijon drugih stvari, ampak se posvetimo obroku. Tako bomo dali možganom dovolj časa, da bodo 'predelali', kaj in koliko smo pojedli,« svetuje osebna trenerka Tamara Simovič. FOTO: Spar 24ur.com

Več na www.spar.si.

Naročnik oglasa je Spar

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni