Tujina

Vesoljski taksi bo poletel v vesolje prihodnje leto

Cape Canaveral, 12. 10. 2011 17.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasa je podprla polet sedemčlanske odprave astronavtov z vesoljskim taksijem do mednarodne vesoljske postaje. Testiranje višinskega leta bodo izpeljali prihodnje poletje.

Vesoljsko plovilo podjetja Sierra Nevada Corp z imenom Dream Chaser, ki spominja na manjšo različico raketoplanov space shuttle je eden izmed štirih vesoljskih taksijev, ki jih ob podpori ameriške vlade razvijajo zasebna podjetja.

Nasa je k sodelovanju tokrat aktivneje povabila zasebne vlagatelje. Kot prvi bo sedemčlansko odpravo astronavtov v vesolje ponesel Dream Chaser.
Nasa je k sodelovanju tokrat aktivneje povabila zasebne vlagatelje. Kot prvi bo sedemčlansko odpravo astronavtov v vesolje ponesel Dream Chaser. FOTO: Reuters

Za sedaj še neimenovano testno plovilo bo v vesolje poneslo lansirno letalo White Knight Two, drugače nosilno letalo za prevoz suborbitalnih potnikov s plovilom Space Ship Two. Tovrstne lete finančno podpira podjetje Virgin Galactic, ki je v lasti razvpitega lastnika firme Virgin Group, Richarda Bransona.

Testni polet je bil odobren po tem, ko je zasebno podjetje iz Sierre Nevade prejelo finančno injekcijo v višini 25,6 milijona ameriških dolarjev na podlagi 80 milijonske pogodbe, ki jo je že sklenilo z Naso. Vodja Nasinega komercialnega programa poletov Ed Mango je potrdil, da bodo testni polet izvedli bodisi iz letalskega oporišča Edwards v kalifornijski puščavi Mojave bodisi iz raketnega izstrelišča White Sands v Novi Mehiki.

Z ukinitvijo programa vesoljskih raketoplanov je Nasa sedaj pri pošiljanju astronavtov na mednarodno vesoljsko postajo ISS bistveno odvisna od Rusije, stroški na le enega člana odprave pa znašajo po sedanjih izdatkih kar 50 milijonov ameriških dolarjev na astronavta. V agenciji upajo, da bodo kmalu vnovič uvedli lastne prevoze astronavtov, najverjetneje tako, da bodo do konca leta 2016 sklenili pogodbe z vsaj še enim komercialnim podjetjem, dodaja Mango.

Ameriški astronavti so sedaj popolnoma odvisni od Rusije. Ena odprava stane Naso sedaj 50 milijonov ameriških dolarjev.
Ameriški astronavti so sedaj popolnoma odvisni od Rusije. Ena odprava stane Naso sedaj 50 milijonov ameriških dolarjev. FOTO: Reuters

Poleg sodelovanja s podjetjem Sierra Nevada financira Nasa tudi vesoljski program v podjetju Boeing Space Exploration Technologies in sodeluje s podjetjem Blue Origin, katerega ustanovitelj je oče podjetja Amazon Jeff Bezos.

"Ohranjanje le enega načina, s katerim bi spravili ekipe do vesoljske postaje, je omejitev,“ poudarja Nasin astronavt Mike Fossum. Mednarodna vesoljska postaja je 100 milijard ameriških dolarjev vreden skupni projekt 16 držav, ki so ga letos po več kot desetletju od zasnove ponesli v višave 360 kilometrov nad površjem planeta. Osnovni modul, ki je velik kot petsobna hiša, omogoča vrsto znanstvenih raziskav in tehnoloških demonstracij.

Eno leto po upokojitvi space shuttlov bodo proti mednarodni vesoljski postaji poleteli vesoljski taksiji.
Eno leto po upokojitvi space shuttlov bodo proti mednarodni vesoljski postaji poleteli vesoljski taksiji. FOTO: Reuters

Poleg pomoči pri razvoju komercialnih vesoljskih taksijev sodeluje Nasa pri izgradnji velike nosilne rakete in kapsule, ki bi ponesla astronavte do asteroidov, Meseca, na Mars in destinacije, ki so izven dosega in orbite vesoljske postaje.

Za sedaj je projekt še na risalnih tablah in po zgledu prejšnjih programov, tudi raketoplana in odpovedanega lunarnega programa Constellation, izdelujejo znanstveniki končne različice rakete, imenovane Space Launch System ali SLS, ki bo v vesolje poletela predvidoma leta 2017. Temu naj bi leta 2021 sledil za zdaj še neimenovani poskusni let z astronavti, je potrdil direktor vesoljskega centra Kennedy Bob Cabana.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flamengo
13. 10. 2011 07.29
-1
Odlično, korak k demonopolzaciji vesoljskih poletov, kar vodi k pocenitvi in napredku.
McCreamy_
13. 10. 2011 00.45
Taxis bo pa Stefan Raab!?
MCblue
12. 10. 2011 23.29
+1
Na Luno pa ne upajo več, ker se Nezemljani okol šetajo! :)
djdj
12. 10. 2011 23.13
Kje bo vklopil taximeter in ali bo šel po daljši poti?
tinetone
12. 10. 2011 18.31
neumnost ta plovila sploh ne zmorejo poti do ISS spet kvasite neumnosti dejte raje spisat članek o arturju
outHand
12. 10. 2011 17.56
brez TUŠ-a na krovu
Martian
12. 10. 2011 17.54
Končno bom lohk najel taxi in odšel domov
Desktop.Messiah
12. 10. 2011 17.52
-1
Končno spodbudne novice iz Nase. Raziskovanje vesolja je potrebno prepustiti zasebnim pobudam, saj le PRIVAT kapital zagotavlja pošten odnos do človeka in odgovorno ravnanje z okoljem, najsibo v orbiti ali na trdnih tleh.