Tujina

FOTO in VIDEO: Tudi leta 2015 je človeštvo premikalo meje in pridobilo nova spoznanja

Ljubljana, 31. 12. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
57

Delo človeških rok je končno prispelo tudi do Plutona, izvedeli smo, da je na Marsu tekoča voda, podjetja razvijajo vse boljšo vesoljsko tehnologijo, znanstveniki opravljajo teste kot (pred)pripravo za osvojitev Marsa ... A ob tem je treba rešiti tudi naš planet.

Leto 2015 so zaznamovale tragedije, a v znanosti in tehnologiji smo dosegli nekaj meja, ki dajejo upanje, da ni še vse izgubljeno in da če sledimo pravim idejam lahko pridemo še kako daleč. 

Prvič je plovilo človeške izdelave poletelo mimo Plutona in zdaj končno vemo, da ''ima planet srce'', izvedeli smo, da je na Marsu tekoča voda in zakaj nima atmosfere, za kratek čas se je zbudil Philae, ki je lani pristal na kometu, na Mednarodni vesoljski postaji so vzgojili zelenjavo, letalo na sončno energijo je preletelo Tihi ocean, v Cernu so znova zagnali trkalnik, razvili so algoritem, ki robotom omogoča učenje, podobno našemu ... 

Pluton (končno) od blizu

Daleč v ospredju pozornosti svetovne javnosti je bila sonda New Horizons, ki je 14. julija letos dosegla svoj cilj - pritlikavi planet Pluton. Z našega planeta je sonda odletela že leta 2006. Približala se mu je na 12.430 kilometrov, naredila je zgodovinske posnetke, izvedla meritve in prišla do podatkov, ki pripomorejo k boljšemu poznavanju skrivnostnega pritlikavega planeta.

 

Morda najbolj znamenita fotografija letošnjega leta s tega področja: Pluton ima srce!
Morda najbolj znamenita fotografija letošnjega leta s tega področja: Pluton ima srce! FOTO: NASA-JHUAPL-SWRI

Pluton se je izkazal za zelo zanimiv planet, saj so na njem nekatere starodavne značilnosti, druge so relativno mlade - od kraterjev do ravnic - na njem so ledeni vulkani, nenavadne in zelo zanimive so tudi njegove lune - od največje Charon do najmanjše Styx. New Horizons podatke še vedno pošilja na Zemljo, prav tako pa se je pomaknil še bolj v notranjost Kuiperjevega pasu, kjer je že izbral nov cilj.

Tole je bila do letos najboljša fotografija, ki smo jo imeli od Plutona. Šlo je za kombinacijo fotografij, ki jih je teleskop Hubble, ki je letos praznoval že 25 obletnico, posnel med leti 2002 in 2003. Objavili so jo leta 2010. Letos pa je New Horizons posredoval izjemno podrobne fotografije, iz katerih smo lahko razbrali, da je planetek več kot zanimiv.
Tole je bila do letos najboljša fotografija, ki smo jo imeli od Plutona. Šlo je za kombinacijo fotografij, ki jih je teleskop Hubble, ki je letos praznoval že 25 obletnico, posnel med leti 2002 in 2003. Objavili so jo leta 2010. Letos pa je New Horizons posredoval izjemno podrobne fotografije, iz katerih smo lahko razbrali, da je planetek več kot zanimiv. FOTO: Reuters

Na Marsu je tekoča voda! 

Nova dognanja pa so znanstveniki dosegli tudi o Marsu. Med drugim so pri ameriški vesoljski agenciji Nasa ''udarili'' z novico, da je na rdečem planetu tekoča voda, kar bi bilo lahko dobro znamenje za obstoj življenja. Voda je precej bolj slana kot v naših oceanih, menijo znanstveniki, ki sicer ne vedo natančno, od kod prihaja ta voda in kako vpliva na razvoj življenja.

Na Marsu je tekoča voda.
Na Marsu je tekoča voda. FOTO: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Posnetek tiskovne konference o vodi na Marsu (posnetek je v angleščini): 

Nekaj mesecev potem pa so sporočili še eno večje odkritje, in sicer pojasnili so, kako je Mars ostal brez atmosfere. Krivec so sončevi vetrovi. Marsovo magnetno polje, ki je planetu nudilo zaščito, je bilo uničeno, tako da so ti močni vetrovi neusmiljeno bičali planet in sčasoma odpihnili atmosfero. Zemljino magnetno polje je močnejše, tako da znanstveniki menijo, da bi se tak scenarij pri nas le težko odvil.

Med tem vseskozi potekajo priprave - od razvoja tehnologije, vesoljskih oblek do suhih vaj na Zemlji - da bo človek v bližnji prihodnosti ''osvojil'' Mars. 

Razlika med Marsom in Zemljo pri soočenju z ostrimi vetrovi s Sonca.
Razlika med Marsom in Zemljo pri soočenju z ostrimi vetrovi s Sonca. FOTO: NASA GSFC

Kaj so svetleče pike na Ceresu? 

Meje je premikala tudi sonda Dawn, ki je obiskala pritlikavi planet Ceres. Ta je vzbujal pozornost predvsem s svojimi svetlečimi pikami, ki so se izkazale, da gre za območja soli, večinoma sulfatov. Ceres ali Cerera je pravzaprav največji asteroid v masu med Marsom in Jupitrom.

Svetleča pega
Svetleča pega FOTO: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

SpaceX: uspešen vertikalni pristanek 

Skoraj do konca leta smo morali počakati, da je zasebnemu vesoljskemu podjetju SpaceX Elona Muska uspelo nosilno raketo nepoškodovano vertikalno pristati. Samo letos so poskušali trikrat, a ni in ni šlo. Na plavajoči ploščadi na morju je raketi skoraj uspelo, a je na koncu vendarle padla, en poskus pa se je klavrno končal že nekaj minut po vzletu. Sredi decembra pa je raketa Falcon 9 uspešno pristala na pristajališču v Cape Canaveralu.

Uspešen pristanek nosilne rakete je uspel tudi drugemu zasebnemu podjetju Blue Origin Jeffa Bezosa, a ta raketa je potovala nižje od SpaceXove. S tehnologijo želijo pri SpaceX poceniti vesoljske polete, saj industrija vsakič izgubi milijone, ker izgubljajo pomembne dele raket. Številni sicer opozarjajo, da Musk trati čas, saj dvomijo, da bi bile že rakete lahko večkrat uporabne. Pri vzletih namreč na rakete delujejo neverjetne sile in zato lahko pride do poškodb, ki bi onemogočale večkratno uporabo rakete. 

Solar Impulse: tudi z zeleno energijo se daleč pride  

Ogromno solarno letalo.
Ogromno solarno letalo. FOTO: Reuters

Letos smo spremljali tudi let solarnega letala Solar Impulse 2, ki se je podal na potovanje okoli sveta, pri tem pa uporabljal le sončno energijo in s tem promoviral zeleno energijo. Prvi prototip letala je že v preteklih letih premikal meje, ko je opravil uspešen nočni let in podobno. Ekipa na čeli s pilotoma Andrea Borschberga in Bertranda Piccarda se je tokrat morala soočiti s številnimi težavami, še največ preglavic jim je povzročalo vreme.

Pilota Bertrand Piccard in Andre Borschberg sta bila navdušena, ko so pristali na Havajih.
Pilota Bertrand Piccard in Andre Borschberg sta bila navdušena, ko so pristali na Havajih. FOTO: Reuters

Najtežja je bila etapa prek Tihega oceana, njen začetek so večkrat prestavili, saj se vreme nad morjem hitro spreminja, letalo oziroma njegove baterije pa so odvisne od naše zvezde. Petdnevni polet, ki je podrl tudi nekaj rekordov, se je uspešno končal, nato pa se je zaključil tudi sam podvig. Ekipa je namreč napačno predvidela, kako se obnašajo baterije v tropskem podnebju in tako jih je pregretje hudo poškodvalo.

Philae se je zbudil

Razloge za zadovoljstvo so imeli tudi pri Evropski vesoljski agenciji (Esa), iz katere so sredi leta sporočili, da so znova vzpostavili stik z laboratorijem Philae, katerega veliki met se je zgodil leta 2014, ko je uspešno pristal na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Zgodovinski dosežek je imel sicer nekoliko grenak priokus, saj je laboratorij, ki za delovanje potrebuje sončno energijo, pristal na senčnem delu kometa in tako so mu baterije pošle zelo hitro. Njegova matična sonda Rosetta je bil vseskozi v bližini in tako so končno znova lahko vzpostavili stik in kar je še bolj pombno, dobili so njegove podatke.

Takole ilustracijo so pri Esi pripravili, ko se je Philae prebudil.
Takole ilustracijo so pri Esi pripravili, ko se je Philae prebudil. FOTO: ESA



Tudi sam komet je buril domišljijo, saj sta znanstvenika analizirala zbrane podatke in menita, da je komet poln življenja (mikrobov), v atmosferi pa so odkrili tudi velike količine kisika, kar bi lahko pod vprašaj postavilo teorije o nastanku Sončevega sistema, saj naj bi molekule kisika obstajale že pred ali ob njegovem nastanku.

Vesoljska megastruktura?

Ilustracija KIC 8462852
Ilustracija KIC 8462852 FOTO: NASA/JPL-Caltech

To sicer težko uvrščamo med dosežke ljudi, a izjemno veliko prahu je dvignila tudi zvezda KIC 8462852 (neuradno imenovana Tabbyjina zvezda ali Zvezda WTF). Dejstvo je, da človeštvo vseskozi išče življenje v vesolju in za nekaj trenutkov se je zdelo, da smo ga morda našli. Teleskop Kepler je pri zvezdi namreč zaznal nenavado oddajanje svetlobe, kar so nekateri prevedli v to, da se je pred zvezdo ustavila ogromna megastruktura, ki bi jo lahko zgradila inteligentna bitja. A Nasa in drugi znanstveniki so upanje kmalu razblinili, saj z nadaljnjim prisluškovanjem niso ujeli ničesar in so tako ponudili razlago, da je nenavadno svetlobno krivuljo zvezde povzročil razpadel komet, ki okoli zvezde kroži po eliptičnem tiru.

Superluna, ki je mrknila 

Tudi vesolje samo je bilo s čudovitimi predstavami radodarno v letu 2015. Opazovali smo Sončev mrk (pri nas je bil samo delni) in nadvsem poseben lunin mrk. Sovpadla sta namred dva sicer čisto običajna pojava - superluna in mrk.

Super krvava Luna
Super krvava Luna FOTO: Reuters

Zelenjava na ISS

Zelenjava na mednarodni vesoljski postaji.
Zelenjava na mednarodni vesoljski postaji. FOTO: NASA

Človek je do zdaj bil le na Luni, čeprav tudi v to mnogi dvomijo (v javnost so sicer prišle fotografije vseh misij Appola), delo človeških rok pa je doseglo tudi že nekaj drugih planetov. Nasa upa, da bo v bližnji prihodnosti tudi človek vendarle stopil na drug planet. Cilj je Mars. Vseskozi testirajo nova vesoljska oblačila, razvijajo se nova plovila, dva astronavta - Američan Scott Kelly in Rus Mihael Kornienko - sta na enoletni misiji na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), da bi videli, kako se človekovo telo odziva na daljše obdobje v breztežnostnem prostoru.

Pri vesoljskih potovanjih je pomemben vidik tudi hrana. Zaloge do ISS že nekako dostavijo, čeprav ne povsem brez težav, težje bi opravili dolge poti do Marsa, zato so se na ISS lotili vrtičkarstva. In tudi uspeli. Letos so pridelali prvo solato in drugo zelenjavo, ki je bila tudi primerna za uživanje.

Podnebni dogovor

Zdaj pa nazaj na naš planet, ki mu vsekakor ni lahko. Znanstveniki so ugotavljali, da je iz leto v leto topleje in da se je gladina morja že precej dvignila, da se segrevajo tudi jezera, posledično je ogrožena pitna voda, spremljali smo neverjetno sušo v Kaliforniji … Treba je ukrepati. Posledično so se veljaki iz vsega sveta sestali v Parizu in sklenili nov podnebni dogovor, ki je namenjen omejitvi dviga povprečne globalne temperature pod dve stopinji Celzija. Dogovor so pozdravili vsi, čeprav ni idealen in ga označili za zgodovinskega. A ključno pri tem je, da je treba sporazum iz črk na papirju spremeniti v dejanja na Zemlji.

Cern

Cern
Cern FOTO: Kanal A

Aprila so v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) v Ženevi po obsežnih posodobitvenih delih znova zagnali veliki hadronski trkalnik, s pomočjo katerega so leta 2012 odkrili sloviti Higgsov bozon ali 'božji delec'. S pomočjo nadgrajenega trkalnika pa želijo razvozlati še vprašanja o nastanku vesolja in o t.i. črni materiji. Po posodobitvi so lahko izvedli trke pri izjemnih energijah - protone so denimo trkali z energijo trkov 13 teraelektronvoltov. S pomočjo trkalnika so letos potrdili obstoj pentakvarkov, kar je oblika osnovnih delcev snovi, ki so jih doslej opisovali le v teoretskih modelih fizike osnovnih delcev.

Manjkajoči člen ali homo naledi

Okostje homo naledija
Okostje homo naledija FOTO: Reuters

Prelomnica se je zgodila tudi na področju raziskovanja evolucije človeštva. V Južni Afriki so odkrili okostja, ki spadajo v rod homo, kamor spada človek. Novo vrsto so poimenovali homo naledi. Nekateri znanstveniki so prepričani, da so s tem odkrili most med našimi bolj primitivnimi predniki, ki so že uporabljali dvonožno hojo, in človekom.

Umetna inteligenca in roboti in samovozeči avtomobili

Tudi o umetni inteligenci in robotih se je veliko govorilo, še posebej v povezavi s tem, da nas bodo ti nadomestili na številnih delovnih mestih. Roboti so vse bolj podobni človeku. Tako so v letošnjem letu predstavili humanoidno robotko Jangjang, ki je po mnenju mnogih videti kot resnična oseba z nekaj plastičnimi popravki.

Robotka Janngjang
Robotka Janngjang FOTO: Reuters
Stekla pa je tudi prodaja robota z imenom Pepper in že kmalu po začetku je bila prodaja rekordna. Robotek je videti skrajno simpatičen, oblikovan pa je za komunikacijo z ljudmi, stik vzpostavlja z uporabo glasu in dotika.
Robot Pepper je med bolj simpatičnimi.
Robot Pepper je med bolj simpatičnimi. FOTO: Reuters

Pepper je sposoben analize obrazne mimike, govorice telesa in besed s pomočjo senzorjev. Ima pa tudi zmožnost prilagajanja svojega vedenja osebi, s katero je v stiku. Peppra so med drugim tudi ''zaposlili'' v banki v Tokiu, kjer sprejema stranke. Tudi v nekaterih drugih japonskih podjetjih so že zaposlili humanoidne robote

Med tem ko so taki roboti ljudem všeč, pa številna podjetja izdelujejo tudi robote, namenjene za masovno ubijanje. Strokovnjaki s področja AI (Stephen Hawking, Elon Musk, Steve Wozniak ...), tudi slovenski, so zato jasno opozorili na nevarnosti avtonomnega orožja. Menijo, da bi veljalo uvesti prepoved na umetno inteligenco, ki bi orožje upravljala ''izven smiselnega človeškega nadzora''.

Za mnoge ne preveč posrečena božična voščilnica podjetja Boston Dynamics, ki ga je kupil Google. Podjetje izdeluje robote, katerih se mnogi bojijo, saj menijo, da bi stvar lahko ušla izpod kontrole ljudi. 

Na kalifornijski univerzi Berkeley pa so razvili algoritem, po katerem se roboti lahko učijo, podobno kot ljudje. Kot so pojasnili, je to velik korak naprej pri razvoju umetne inteligence, saj robota ni treba reprogramirati, ko naleti na nekaj novega, nepoznanega. Robota z imenom Brett so na ta način naučili serijo motoričnih sposobnosti, kot so zamašiti steklenico, sestaviti maketo letala. Robotu so omogočili, da je izločeval možnosti, ko je pri nalogah delal napake.

Odvijala pa se je tudi tekma med proizvajalci samovozečih avtomobilov. Na Japonskem so že začeli s testiranjem taksijev, veliko se je govorilo tudi o Googlovem avtomobilu, ki ga je zaradi počasne vožnje ustavil tudi policist. Strokovnjaki so tako opozorili, da samovozeča vozila zaenkrat še niso tako zelo varna, kot naj bi v prihodnosti bila. Ti avtomobili so namreč dvakrat pogosteje vpleteni v nesreče kot vozila z vozniki, in sicer zato, ker se kot pijanec plota držijo predpisov. To pa v kaotičnem prometu, kjer drugi vozniki (vedno) ne upoštevajo pravil, očitno ni najboljše.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s6t6n6s
03. 01. 2016 11.15
+1
predusm so pa meje premikal naši posranci..ups,poslanci z temi kao reveži k bežijo pred vojno k so pa pol nkjer ne objavjov 24ur al pa kjer kol drugje d so v franciji za 1 januarja "reveži" se morm lepo izrazt k ponavad mi zmir komentar zbrišejo,d so zažgal 800 avtomobilou in še približno tok božičnih al kukr kol jim že rečete smrek in še v podzemno postajo so avto porinl itd....tko d bravo našim poslancom in humanitarcom k spuščate to govedo prek ns in naše stroške pa ste zaznamovali lep zakluček leta in še lepšo letošno leto očitno 311
pmx
03. 01. 2016 10.50
+3
Kot rečeno, pa napredka v glavah ljudi ni in ni. Čeprav se stanje izboljšuje, pa je še vedno na milijarde in milijarde takih, ki verjamejo v mistična bitja ala bogovi, Božički, ... verjamejo v numerologijo in astrologijo .... ja, noro. Neverjetno so omejeni človeški možgani.
Nauders
03. 01. 2016 10.22
+3
NASA zopet objavila en kup sci-fi zgodbic in photoshopov, kaj če mi photoshopirana slika Plutona (pa še pluto waltdisney je obrisan gor) če nimamo ene realne slike zemlje iz vesolja. Simbol Cerna je 666, Nase kačji jezik, toliko v vednost, pa raziskujte sami, zakaj tako.
SvetiBartolomej
03. 01. 2016 11.15
+2
Če si pa v digitalni dobi ne moraš najt slike Zemlje iz vesolja...
Fr33dom
04. 01. 2016 14.34
+5
lažniva nasa..... niti ene realne slike iz vesolja... vsaka slika je drugačna....niti ene slike o antarktiki zakaj?13.000 SATELITOV .. RAVEN HORIZONT ... ovce vi še kar živite v svojem vizualnem OKROGLEM SVETU.
ONniON
02. 01. 2016 10.29
+4
z moderno tehnologijo se tudi vse drugo poslabšuje med drugim osebni pristni človeški odnosi, služb bo vse manj , ali pa slabo plačane, res optimizem ja !
ivan.z Doba
31. 12. 2015 14.18
+3
Spoznanje, da smo vsi ljudje enaki pa še vedno ni prodrli v možgane vseh. Morda bo drugo leto bolje. Srečno Novo leto vsem, ki niste obremenjeni z barvo kože; veroizpovedjo, vsem, ki ste in boste ostali v srcu ljudje, brez sovraštva do sočloveka.
Kollerik
31. 12. 2015 20.06
+2
Nismo vsi enaki. Dokaz? Eni so majhni, drugi veliki, tretji srednji, črni, beli, rdeči, rumeni, mešani, pametni, butasti, zblojeni, stvarni, ustvarjalni, pijani, bolnotrezni, blond, brinet, zapufani, bogati, vedoželjni, pridni, leni, prijazni, sovražni, agresivni, blagi, umirjeni, bolani, zdravi, tesnobni, prestrašeni, hrabri, plašni, slabo oblečeni, prešvicani, načitani, prečitani, suhi, debeli, atleti, jezni, srečni, nesrečni, verni, neverni.....
HAILWOODmike
31. 12. 2015 20.54
+2
Svalbard
31. 12. 2015 12.55
+24
Laž na laž čez laž v laž. Vsak dan se lahko na lastne oči prepričamo kolk je opranih ljudi, ki se z svojo nerazgledanostjo celo kitijo okoli. Taki so najbolj glasni, ko je treba jamrat in uporabni pri "premikanju" množic saj so predvidljivi in storijo točno to kar akcija-reakcija predvideva. Mark Twain je že zdavnaj imel rek za vas "Lažje je preslepiti ljudi, kot jim dopovedati, da so bili preslepljeni!" Mislite, da če ste dobili plaketo za oprano ofco na top univerzi, da ste polni znanja? Oprani ste z diplomo in vas je lahko sam strah, samih sebe, hehe. Srečno v novem letu in ne pozabite brati horrorskopa.
0100011110111
31. 12. 2015 12.11
-5
Še en dober članek, kar tako naprej! Zafrustrirani slovenci in nevedneži pa stran od socialnih medijev, ker ustvarjate kolektivno depresijo med ljudmi.
ivan.z Doba
31. 12. 2015 14.19
-2
spletni_nepridiprav
31. 12. 2015 11.37
+6
največi premik je da je rožle junfer zgubo... končno
Ramzess
31. 12. 2015 11.18
+17
No ja, a dlje od šolske znanosti to ravno ni.
NePaNePaNe
31. 12. 2015 11.24
-18
A lahko že nehaš s svojimi teorijami zarot? Nobenih posebenih ''energij'' ni nikjer. Nobene ''skrite'' znanosti ni. Nehaj že s svojimi teorijami zarot. Kak moraš bit žalosten človek ti ej.... grem stavit, da tudi ''meditiraš'' in si misliš kako zelo pomemben si in kako zelo spiritualen in pametnejši od vseh ostalih. Če bi bilo manj ljudi kot si ti, bi bil svet veliko lepši. Pa v vsakem ''znanstvenem'' članku se moraš oglašat s svojimi bednimi forami. Ampak...kognitivna disonanca je to kar je....torej tudi če bi vzel dokaze, in ti jih zabil globoko v rit, bi še zmeraj trobil svoje. Nič drugačen nisi od vseh vernikov, ki verjamejo vse možne pravljice.
Ramzess
31. 12. 2015 11.25
+18
Znanost, vlade, elita, ipd. marsikaj skriva, pa saj niso znanstveniki krivi, čeprav marsikateri umre sumljive smrti, če jim entitete z višjih nivojev piramide moči dihajo za vrat, ... naredi to in to oz. molči ali ... pokažejo mapo kaj vedo o njem in njegovih bližnjih, ... se lahko kaj zgodi.
NePaNePaNe
31. 12. 2015 11.27
-22
Ja, to se lahko zgodi. Ampak ne zaradi razlogov, v katere ti verjameš.
Blue Dream
31. 12. 2015 12.11
-11
a si prebral kdaj za sabo?mislim da si ravno to kar očitaš Samo25.pa srečno novo leto
Willzy
31. 12. 2015 17.17
-2
Samos že ve, ker od 21.12.2012 naprej živi v višji dimenziji (četrti dimenziji po njegovih besedah). Vsaj tako je napovedoval takrat in dvomim, da se ni uresničilo, ker za razliko od nas ovc on dejansko ve kaj se dogaja na tem svetu.
Fr33dom
04. 01. 2016 14.23
+3
ovčke zbudit se bo treba samos75 vam skos govori a vi se bojite srejeti resnico ta svet ni tak ko si ga ovčke predstavljate
nik500
31. 12. 2015 11.17
+5
Na področju računalništva, televizije in fotografije se je tudi marsikaj dogajalo v Letu 2015. Ddr 4 ram, 10 Tb hdd, 16tb ssd, spominske kartice imajo največjo kapaciteto 512 gb in usb ključi ki imajo kapaciteto 1024 gb (tak usb ključ sem imel priložnost videti ni se ga dotakniti v Avstriji, nekaj mesecev kasneje sem ugotovil, da je nekdo tak usb ključ kupil ). Japonci so zelo lepo mapredovali pri poiskusnem oddajanju tv v ločjivosti 7680*4320 oz na kratko 4320p ( 8k ) resolucija, Bolgari so tudi bili kar pridni na področju televizije in so prvi v Evropi, ki oddajajo televizijski program z ločjivostjo 3840*2160 oz na kratko 2160p ( 4k ) ločljivost, pri nas še zmeraj jokamo, da ni dovolj full hd 1080p video vsebin. Na področju fotografije imamo fotokamere v ločljivost max 120 megapikslov, tudi fotoaparati znajo snemat video z ločljivostjo 2160p. Objekivi 600mm za fotoaparat so v Avstriji 400 eur, kar je občutno ceneje kot pri nas. Apple je dal imac z ločljivostjo uhd 5k. Bilo je veliko novih telefonov in tabličnih računalnikov.
nik500
31. 12. 2015 11.37
-10
CandySkull
31. 12. 2015 10.52
+3
Znanost napreduje iz dneva v dan z eksponentno hitrostjo. Če bi toliko vlagali v znanost kolikor v vojne.......... bi men zdejle robot kosilo kuhal in vse pomil.
CandySkull
31. 12. 2015 10.55
+6
Pa sem 100%, da je bilo še večje odkritje, od zgoraj naštetih samo za v javnost ni.
Ramzess
31. 12. 2015 11.18
+5
V javnosti marsičesa ni, ... potem bi avti danes vozili že po zraku. Tesla še ni izgubil upanja.
valjhunsinkajtimara
31. 12. 2015 10.45
+5
Od vsega tega pa je najbolj se spremenil medijski prostor, ki zagovarja vrednote in enakopravnost kulture in vere migrantov, ob enem pa vsak poskus ohranjanja in hvale vrednot evropskih narodov označuje za ksenofobijo, fašizem in nazadnjaštvo!
luckyss..
31. 12. 2015 10.00
+6
Mi, ki pomenimo v vesolju manj kot zrno peska v Sahari se gremo nekega "alfa samca" ..in hkrati verujemo v stroge strice z bradami, ki so vse to ustvarili v nedeljo ko so se z mačkom zbudili po norem žuru... Ovce od ovc..Od tistih, ki verujete v božanstva, do tistih, ki ste bogove nadomestili s politiki... Se opravičujem (štirinožnim) ovcam...
CrackMilko
31. 12. 2015 12.39
-11
Se dobro, da imamo tebe, vsaj nekoga, ki ni ofca. Bk en
Svalbard
31. 12. 2015 13.01
+12
"vesolje" je zelo omejen prostor. Poglejte si kaj več o projektu "fishbowl" i
Fr33dom
04. 01. 2016 14.26
+2
zvonko idi k maši en očenaš zmolit.....pa daruj jim še nekaj °%
Fr33dom
04. 01. 2016 14.28
+2
pmx
31. 12. 2015 09.52
+8
Nova odkritja, nove meje, ... milijarde ljudi pa še vedno verjame v take norije ala bogovi vseh vrst. Je še kako imel prav Einstein.
NePaNePaNe
31. 12. 2015 10.06
-9
@420: Če neb bil neizobraženec, bi vedel, kaj je Einstein v resnici mislil. On ni verjel v osebnega boga, kot je recimo krščanski bog. ''Njegov'' bog je bl podoben tistemu, ko ljudje rečejo ''mati narava'', kot pa ''Bog'' z veliko začetnico. Tako da prosim... odstrani se.
Blue Dream
31. 12. 2015 10.12
+1
vem ja.pejstal sem njegov citat.kje sem napisal da je verjel v osebnega boga?
pmx
31. 12. 2015 11.09
-2
Khm, ... zakaj pa je moderatočka zmotilo, da sem CITIRAL Einsteina????
motorist_mb
31. 12. 2015 09.40
-11
Ja vesolje je pomembno raziskovat da bojo lopovi pobegnili gor...tolko lačnih pa brez svoje domovine to pa brez pomembnosti...svet postaja bagra!
Ramzess
31. 12. 2015 11.20
-10
Hm, elita ima baze na Marsu že bojda pripravljene, ...
Svalbard
31. 12. 2015 13.02
+11
Blue Dream
31. 12. 2015 09.01
+4
SpaceX Falcon 9 Booster men zgleda kot da ga bo ravnokar razfu..
Entropy
31. 12. 2015 08.59
+9
Spoznali smo da,vakum in širnost vesolja ne obstaja in da vse kar pride iz NASINIH ust je ena sma laž in nič druga kot laž.Ki rabi konstantno nadaljevanje te laži za svoj obstoj. Vi kot medijska hiša pa pomagate širiti in propagirati to laž in ste krivi pri zavajanju ne samo Slovencev ampak celotni človeški rod.
Quatflow
31. 12. 2015 09.28
+19
+++ vse kar šteje je, da skrbimo za naš planet, kaj imamo od tega, če je mars voden, če ne znamo poskrbeti pred svojim pragom...poleg tega, pa NASA zavaja, pa ne samo oni, veliko materialistično usmerjenih znanstvenikov..ne rabimo robotov in preveč tehnologije, letečih krožnikov in raznih hi-fi stvorov..rabimo pa malo več zdrave pameti in ljubezni en do drugega
LipovBogg
31. 12. 2015 09.37
+13
Presenetljivo veliko ljudi daje plus. Pravilno, da prihaja na dan kaj delajo.
pmx
31. 12. 2015 09.53
-11
Ha, ha, ha,... entropy, imaš morda v mislih "dokaze" za ravno Zemljo? :-) ha, ha, .... kaj bi ljudje sicer počeli, če ne bi bilo vedno nekih novih teorij zarote. Sicer zarot je veliko, je pa že paranoja, ko jih ljudje videvajo za vsakim vogalom.
NePaNePaNe
31. 12. 2015 11.21
-18
Presenetljivo veliko ljudi na tem tračarskem forumu nosi kapice iz alufolije. Res zanimivo. Ni čudno, da je Slovenistan v takem stanju kot je.....
Svalbard
31. 12. 2015 13.07
+12
@pmx Vsak trenutek si lahko dokažeš, da je zemlja "ravna" . To da živimo na žogi oz. po tanovem hruški pač ne morš glih dokazat, dokler ne začneš mahat z lažnimi risankami s strani NASE. Naredi preizkus in uporabi zdravo pamet pa boš mogoče celo prišel do fisheye in CGI efekta.
Fr33dom
04. 01. 2016 14.32
+4
kot vemo tudi da zemlja ni okrogla in to tudi potrjujejo dokazi...enkrat se bo treba zbuditi....zakaj ni niti ene realne slike ANTARKTIKE iz neba pa smo leto 2016! moderni tehnologija ....na nebu kao 13000 satelitov pa nobenega nikjer...ISS live stream od nase snema v zivo zemljo...pa nikjer slike niti enega satelita pa crno vesolje a se ne kao zvezde vidijo .... da nebomo o poletih raket...mislim halo wake up
antiidiotik
31. 12. 2015 08.58
+9
Komentatorji prosim ne samo pizdit in jokat. Več optimizma in proaktinosti pa bo. Zagnali bomo pametne projekte, zmanjšali birokracijo in davke, poenostavili postopke, zamašili luknje v zakonskih aktih, zaprli tiste, ki si to zaslužijo... Pa saj nam mora uspeti.
luckyss..
31. 12. 2015 09.05
+6
TheMafiaDon
31. 12. 2015 08.53
+12
Premikali meje česa??? neumnosti mogoče ja....kaj drugega pa ne. vi ste za luno.
pravica1234
31. 12. 2015 11.31
-7
nemojte
31. 12. 2015 08.46
+0
spoznali smo se že zdavnaj, a morda čakajo mene, da kaj ukrenem, ali kaj