Tujina

FOTO in VIDEO: Bo veselje na ulicah Zimbabveja trajalo? Mnangagwa bo prisegel že v petek

Harare/London, 22. 11. 2017 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Robert Mugabe, zaradi krutosti znan pod vzdevkom krokodil, je po 37 letih na oblasti le odstopil. Odstopa so se razveselili tako politiki kot tudi prebivalci, ki so dolgo v noč plesali in peli. Že v petek pa bo kot novi predsednik prisegel Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe odstavil s položaja podpredsednika.

Praznovanje odstopa Roberta Mugabe se je zavleklo pozno v noč. Moški so plesali breakdance, ženske so pele, otroci pa jokali od veselja. Mugabe, ki je bil na oblasti od leta 1980, je včeraj v pismu podal svoj odstop s takojšnjim učinkom, kar je že pozdravilo ameriško veleposlaništvo, Afriška unija pa je odločitev označila za "pot k procesu tranzicije." Po poročanju tamkajšnjih medijev pa bo novi predsednik že v petek postal Emmerson Mnangagwa.

Eni plesali, drugi jokali, vsi pa proslavljali predsednikov odstop

"Smo preprosto srečni. Stvari so se končno spremenile," je dejal 32-letni frizer Togo Ndhlalambi. "Dolgo smo sanjali ta dan," je povedal.

Vsepovsod so vihrale zimbabvejske zastave.
Vsepovsod so vihrale zimbabvejske zastave. FOTO: AP

"Tako sem vesela, da je Mugabe odšel. 37 let pod diktaturo ni šala," pa je povedala 18-letna Tinashe Chakanetsa.

Ljudje so nosili zimbabvejske zastave in slavili generala Constantina Chiwengo, ki je vodil udar. 

V državi, kjer večina prebivalcev strada že od leta 2000 in je povprečna življenjska doba 54 let, si obetajo spremembe. Želijo si, da bi njihovi otroci končali šolanje in zaživeli lepše življenje, še poroča BBC. 

Znani opozicijski voditelj David Coltart je ob Mugabejevem odstopu na Twitterju zapisal, da so "prebivalci prvič po letu 1980, ko je Mugabe prišel na oblast, zares veseli."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Mugabe je namreč s kmetijsko reformo močno oslabil gospodarstvo države. Obenem pa se je oblasti oklepal s teptanjem človekovih pravic in poneverjanjem volitev.

Afriška unija: Njegov odhod je legitimen izraz volje Zimbabvejcev

Afriška unija (AU) je odstop pozdravila, ob tem pa zapisala, da so ljudje izrazili svojo voljo za "miren prenos oblasti".

Vodja komisije AU Moussa Faki Mahmat je dejal, da "pozdravlja odločitev predsednika Roberta Mugabeja za odstop s položaja predsednika države po dolgoletnem služenju zimbabvejskem narodu". "Predsednika Mugabeja se bomo spominjali kot neustrašnega panafriškega borca za neodvisnost in očeta neodvisnega zimbabvejskega naroda," je povedal.

Kljub posredovanju vojske AU Mugabejevega odhoda ni označila za udar, ampak za legitimen izraz volje Zimbabvejcev. "Afriška unija ugotavlja, da je zimbabvejski narod izrazil voljo, da je potreben miren prenos oblasti na način, ki bo zagotovil demokratično prihodnost države," so zapisali v izjavi.

"Odločitev predsednika Mugabeja, da odstopi, utrjuje pot procesu tranzicije, ki ga vodi suvereno ljudstvo Zimbabveja," so dodali.

Mnangagwa bo kot zimbabvejski predsednik prisegel v petek

Podpredsednika Emmersona Mnangagwa je Mugabe odstavil, ker naj bi želel mesto svoje naslednice zagotoviti svoji soprogi Grace. Vendar pa je nato vojska, ki podpira Mnangagwo, pretekli teden izvedla udar. Nato so v nedeljo 75-letnika izvolili na čelo vladajoče stranke ZANU-PF, kjer je zamenjal Mugabeja.

Mnangagwa bo prisegel v petek.
Mnangagwa bo prisegel v petek. FOTO:

Mnangagwa, ki je znan po svoji dolgoletni zvestobi stranki in zagovarjanju trde linije, bi se sicer po ocenah nekaterih lahko izkazal za prav tako avtoritarnega kot Mugabe. Že takoj po osamosvojitvi od Velike Britanije leta 1980 ga je Mugabe imenoval za ministra za nacionalno varnost. Tudi kasneje je zasedal več ministrskih položajev, vendar pa odnosi z odhajajočim predsednikom niso bili vedno najboljši.

Odzivi iz tujine

Na Mugabejev odstop se je odzvala britanska premierka Theresa May, ki je dejala, da je s tem Zimbabve dobil "priložnost, da si utre novo pot brez zatiranja, ki je zaznamovala njegovo vladanje". Dodala je, da bo Velika Britanija, nekdanja kolonialna velesila na območju, storila vse, kar lahko, pri podpori "želje Zimbabvejcev po svobodnih in pravičnih volitvah in priložnosti za obnovitev gospodarstva pod legitimno vlado".

Ameriško veleposlaništvo v Zimbabveju je odstop označilo za "zgodovinskega". Tudi Washington meni, da pomeni odstop Mugabeja priložnost za prebivalce Zimbabveja, da stopijo na novo pot, ki bo vodila do svobodnih in pravičnih volitev.

 


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
22. 11. 2017 21.24
-1
zimbabve je prišel ispod uprave amerike pod upravo kitajske. kriza upravljanja s svetom v ameriki je iz dneva v dan hujša
tali?ni tom
22. 11. 2017 16.29
-3
eh,tudi pri nas smo poskakovali prve dni osamosvojitve,vendar,kaj ko je še slabše! svoboda? hja,iluzija,nadzor da peče! kjerkoli! tam pa,novi stari maček je poln upanja in načrtov po moje kako obogatet in narod ga prav nič ne zanima! verjetno bojo še peli ampak od lakote in pendrekov! lahko pa in upam da je tako nas novi predsednik prijetno preseneti in zadeva zalaufa kar bi blo idealno! da vidimo!
detect
22. 11. 2017 13.35
NiVzdevka76
22. 11. 2017 12.15
+1
Šah mat..... :)
ibro2
22. 11. 2017 13.29
+1
Jimi1
22. 11. 2017 12.11
-2
Hja Robert je že star,pa so ga dogodki in mlajši prehiteli...Afrika pa izgubila sanso za žensko predsednico. Narod pa?,ko ga......be!
OriGinal Nuttah
22. 11. 2017 12.10
roberto povedi nas
emilzapata
22. 11. 2017 11.24
+4
video pove veliko in še več, pa uganite, kaj sem mislil.
Jimi1
22. 11. 2017 12.13
+1
redfox
22. 11. 2017 10.58
+2
In tako bo nastala neka samoklicna država čuri muri.
26277
22. 11. 2017 10.48
+7
Bravo Zimbabve in Zda. Aja in 24...