Tujina

'Verjetno ste prvi mafijski šef, ki ni mislil, da vodi kriminalno podjetje'

London, 10. 11. 2011 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski poslanci so zaradi afere News of the World vnovič zaslišali Jamesa Murdocha. Slednji je vztrajal, da ni vedel za sum širših razsežnosti prisluškovanja, a poslanci so bili do njegovih besed vidno skeptični.

Britanski parlamentarni odbor za medije je vnovič zaslišal Jamesa Murdocha, sina medijskega mogotca Ruperta Murdocha. James Murdoch se je sicer z odborom pogovarjal že julija, na zaslišanju pa sta tako sin kot oče Murdoch zanikala, da bi vedela, v kolikšni meri je bila pri News of the World razširjena praksa vdiranja v telefone.

A nekdanja vodilna zaposlena pri podjetju sta na njuno pričanje vrgla senco dvoma. Nekdanji odgovorni urednik tabloida News of the World Colin Myler in nekdanji šef pravne službe News Group Newspapers Tom Crone sta namreč pred komisijo dvakrat zatrdila, da je James Murdoch "zagotovo" vedel za elektronsko sporočilo, iz katerega je bilo razvidno, da vdiranje v telefone nikakor ni bilo omejeno samo na enega novinarja tabloida.

James Murdoch
James Murdoch FOTO: Reuters

A tudi v svojem drugem nastopu pred poslanci James Murdoch ni odstopil od svoje zgodbe. Zatrdil je, da sta Myler in Crone tista, ki sta zavajala odbor, in ne on ter ponovil, da ni vedel niti za vsebino omenjenega elektronskega sporočila niti za sum širših razsežnosti vdiranja v telefone. "Nikoli mi niso omenili kakršnegakoli suma, da je praksa širše razširjena," je zatrdil Murdoch.

"Najbrž ste prvi mafijski šef v zgodovini, ki ni mislil, da vodi kriminalno podjetje," je na Murdochovo vztrajno zanikanje odvrnil njegov oster kritik, laburistični poslanec Tom Watson. Murdoch se je znova opravičil za sporne prakse novinarjev News of the World in zatrdil, da skušajo v družbi sedaj "izboljšati poslovanje, izboljšati strukture in vodenje". Poslanci so bili po mnenju tiskovne agencije AP med zaslišanjem pogosto vidno skeptični do Murdochovih besed in na trenutke sovražno nastrojeni.

Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World
Urednik Colin Myler z zadnjo številko tabloida News of the World FOTO: Reuters

Afera News of the World je razkrila neverjetno mrežo zvez in poznanstev med mnogimi ključnimi ljudmi v britanski politiki, policiji in medijih. Že med prvim zaslišanjem obeh Murdochov so se mešala imena številnih prepoznavnih oseb. Med njimi tudi imena treh premierjev, vključno sedanjega Davida Camerona, ki so se gnali za naklonjenost Murdochov in njihovih urednikov. Imena dveh policijskih šefov, ki ju je afera stala položaja. Imena vrste aretiranih Murdochovih novinarjev, ki so prisluškovali – po najnovejših podatkih – 5795 osebam. Imena zasebnih detektivov, ki so pomagali pri prisluškovanju. In seveda tudi imena "žrtev".

Med slednjimi so bili tudi številni politiki, filmske zvezde, na primer Hugh Grant, in člani kraljeve družine – tudi princa William in Harry.

Val ogorčenja pa ni sprožilo prisluškovanje slavnim in pomembnim, ampak sporočilo na mobilnemu telefonu Milly Dowler, leta 2002 umorjenega dekletca. Prisluškovanje sporočilom na telefonu v času, ko je Milly še veljala za pogrešano, je zelo verjetno motilo policijo pri iskanju pogrešane.

Iz News Corporation so sicer nedavno sporočili, da so oblikovali shemo za poplačilo odškodnin žrtvam telefonskega prisluškovanja. O zneskih niso želeli govoriti, po poročanju medijev pa naj bi družba za odškodnine namenila 20 milijonov funtov ter pričakuje, da bo povprečna odškodnina znašala okoli 100.000 funtov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

visoki
10. 11. 2011 22.30
čim več pride na plano to boljše,jaz osebno nimam kaj skrivati
Jimi1
10. 11. 2011 22.14
Tu takšne posle po naročilih z pomočjo nekaterih na policiji počno detektivi. Sem bil v podjetju, ki je tako prakso imelo do čistke, ki je temu sledila, se bojim da z pomočjo NM tožilstva in detektiva Perkota, ki je pripravljal material za Stalinovim podobne čiste, v katerih so tudi mene hoteli z ponarejenimi obtožbami odžagati.... Sem zaradi interesa ohranitve zdravja delo sam pustil prej...
AJAJAJAJAJ
10. 11. 2011 17.39
V SLOVENIJI JE ISTO IN ŠE MARSIKJE
odbogaposlan
10. 11. 2011 17.25
laže tko kot pes teče! 2 miljarde odškodnine bi morali izlačati žrtvam, da nikoli ne bi več pomislili na takšne zlorabe!