Tujina

FOTO in VIDEO: Coulibaly: Da, za operacije smo bili usklajeni

Pariz, 09. 01. 2015 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
48

Francoski predsednik je potrdil: v trgovini, v kateri je Coulibaly zajel talce, so umrli štirje ljudje. Ena izmed francoskih televizijskih hiš pa je pridobila izjavo napadalca, ki je dejal, da je pripadnik Islamske države ter da je deloval v dogovoru z bratoma Kouachi. Objavljamo posnetke policijske akcije.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Moški v trgovini zadrževal talce
    00:54
    Iz SVETA: Moški v trgovini zadrževal talce
  • Iz SVETA: Pogovor z Ajo Gruden Barba
    00:55
    Iz SVETA: Pogovor z Ajo Gruden Barba
  • Iz SVETA: Pogovor z Denisom Čaleto
    02:46
    Iz SVETA: Pogovor z Denisom Čaleto
  • Iz 24UR: Konec drame v Parizu
    02:38
    Iz 24UR: Konec drame v Parizu
  • Iz 24UR: Kdo stoji za napadoma?
    01:41
    Iz 24UR: Kdo stoji za napadoma?
Na Montrougeu je bila včeraj ubita policistka, drama s talci pa se je dogajala na Vincennesu. Na Dammartinu-en-Goële sta bila obkoljena napadalca, ki sta streljala na uredništvu Charlie Hebdo.
Na Montrougeu je bila včeraj ubita policistka, drama s talci pa se je dogajala na Vincennesu. Na Dammartinu-en-Goële sta bila obkoljena napadalca, ki sta streljala na uredništvu Charlie Hebdo. FOTO: Karta Pariz
Amedy Coulibaly in Hayat Boumeddiene na policijski tiralici
Amedy Coulibaly in Hayat Boumeddiene na policijski tiralici FOTO:
V predelu Porte de Vincennes na vzhodu Pariza je oborožen moški danes v košer trgovini zajel talce, med njimi tudi otroke.

V trgovino je vdrl moški, ki je včeraj ubil policistko in je povezan z napadalci na uredništvo Charlie Hebdo. Policija je sporočila, da gre za Amedyja Coulibalyja. Na tiralici so objavili tudi fotografijo ženske z imenom Hayat Boumeddiene. Bila naj bi partnerica moškega, ki je zajel talce. Njena vloga v incidentu ni jasna, saj podatki kažejo, da danes sploh ni bila v trgovini, v kateri se je odvijala drama s talci. Je pa ženska osumljena, da je sodelovala v napadu na Montrougeu, v katerem je umrla policistka.

Ker je Coulibaly v trgovini grozil, da bo ustrelil vse zajete talce, če bodo policisti napadli brata Kouachi, so se oblasti odločile za usklajeno akcijo. Ta je potekala tako v trgovini, kot na prizorišču, kjer sta se skrivala brata Koachi s talci. Na obeh krajih je bilo moč slišati močne eksplozije in številne strele.

Policisti so Coulibalyja v trgovini ustrelili. Obstaja možnost, da je imel pomagača, ki je zbežal iz trgovine.

Posnetki reševanja talcev:

Eden izmed talcev z otrokom:

Ni jasno, koliko talcev je bilo v trgovini

Sicer pa še vedno ni jasno, koliko talcev je bilo v trgovini. Iz nje je zbežalo okoli 15 ljudi. Francoski predsednik Francois Hollande je v televizijskem nagovoru narodu dejal, da so v trgovini umrli štirje ljudje. "Gre za antisemitsko dejanje," je dodal.

Na prizorišču so preiskovalci, ki ugotavljajo identiteto žrtev, prav tako še ni podatka, ali so žrtve umrle pred ali med policijsko akcijo.

V akciji so hudo ranjene najmanj štiri osebe. Ranjena sta tudi dva policista.

Policisti prepovedali dostop do otrok

Na območju Porte de Vincennes so bile zaprte vse trgovine. Vrata šol in vrtcev so bila zaklenjena, policisti pa staršem niso dovolili, da gredo po svoje otroke. Obstajala je namreč nevarnost, da bi se še kakšen terorist izdajal za starša in bi se lahko pretihotapil med otroke. Zato so otroke zavarovali znotraj ustanov. Čeprav so bili nekateri starši nad tem šokirani, se je naposled izkazalo za dobro odločitev varnostnih organov.

Reševanje talcev iz trgovine:

Napadalci so se poznali

Izraelske oblasti so sporočile, da so izredno zaskrbljene zaradi današnjih dogodkov v Parizu. V Parizu zaradi varnostnih razlogov zapirajo trgovine, ki so v lasti Judov.

Dopoldne so policisti potrdili povezavo med osumljencema pokola v uredništvu Charlie Hebdo in Coulibalyjem. 33-letni Coulibaly in eden od bratov Cherif Kouachi, ki sta se spoznala v zaporu, sta privrženca obsojenega terorista Djamela Beghala. Nadzor njihovih telefonskih komunikacij je pokazal, da so bili v stiku in da sta omenjena obiskala Beghalov dom na jugu Francije. 26-letna Boumeddiene pa je Coulibalyjeva partnerica že od leta 2010. Ko je bil v zaporu, je živela v njegovem stanovanju, poročajo tuji mediji.

Al Kaida in Islamska država

Sicer pa je ena izmed francoskih televizij predvajala posnetke izjav Cherifa Kouachija in Coulibalyja. Izjave naj bi pridobili med dramo s talci. Kouachi je novinarjem dejal, da nalogo v Parizu opravlja po naročilu Al Kaide iz Jemna. Skupina naj bi ga tudi financirala.

Coulibaly pa je dejal, da je pripadnik Islamske države (IS) ter da je deloval v dogovoru z bratoma Kouachi.

Številni lažni alarmi

Haktivisti Anonymous so sporočili, da bodo v znak maščevanja zaradi napada na uredništvo Charlie Hebdo, napadli spletne strani islamskih skrajnežev.

Dopisnica srbske spletne strani B92 iz Pariza je poročala, da je približno 200 metrov od košer trgovine, v kateri je oborožen moški zadrževal talce, potekala še ena drama. Oborožen moški naj bi vstopil v stanovanjsko stavbo, pri tem pa naj bi dejal, da bo vse poslal v raj. Policisti naj bi se s kraja že umaknili.

Iz Pariza so poročali o še enem strelskem incidentu v bližini Eifflovega stolpa, ki naj bi se zgodil na postaji podzemne železnice Trocadero. Pozneje je policija sporočila, da je šlo za lažni alarm.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3