Tujina

Veliki varčevalci bodo izgubili 47,5 odstotka prihrankov

Nikozija, 29. 07. 2013 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ciprska centralna banka se je z mednarodnimi posojilodajalci dogovorila, da bodo veliki varčevalci v največji ciprski banki Bank of Cyprus, torej tisti, ki imajo za več kot 100.000 evrov depozitov, izgubili 47,5 odstotka prihrankov.

Ciprska banka
Ciprska banka FOTO: Reuters

Na Cipru se od 17. julija mudi 30-članska delegacija Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, ki preverja, ali ta otoška članica evrskega območja izpolnjuje cilje, na katere je marca pristala v zameno za 10 milijard evrov finančne pomoči.

Dogovor o pomoči Cipru temelji na korenitem prestrukturiranju bančnega sektorja, v skladu s katerim se morajo veliki varčevalci Bank of Cyprus v zameno za lastniški delež odreči skoraj 50 odstotkom svojih prihrankov.

Druga največja banka Liki je medtem v procesu likvidacije, njeno premoženje pa so razdelili na slabo in dobro. Dobri del bo po izvedbi vseh postopkov vrednotenja prevzela Bank of Cyprus, ostalo pa se bo preneslo na t. i. slabo banko.

"Sogovorniki so na današnjem srečanju v Nikoziji ugotovili, da se razmere stabilizirajo, kar bo dalo zagon gospodarstvu, da bi izšlo iz krize," je povedal tiskovni predstavnik ciprske vlade Victoras Papadopulos.

Minuli konec tedna so potekala intenzivna pogajanja o tem, koliko bodo izgubili veliki varčevalci Bank of Cyprus, danes pa so se vendarle dogovorili za 47,5-odstotni delež. Ta delež se bo pretvoril v kapital banke.

Pred tem se je ugibalo, da bi lahko ta delež znašal tudi do 60 odstotkov, medtem ko si je ciprska banka ves čas prizadevala za manj kot 50-odstotni delež.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špargljeva pašta
30. 07. 2013 11.06
+2
A ni blo rečeno, da so tisti, ki so imeli največ opranega denarja noter bili o tem obveščeni pravočasno in svoja sredstva prekanalizirali na druge banke izven Cipra. Če prav razumem, so spet udarili po navadnih smrtnikih, elitna karavana pa po svoje naprej.
BremzPenzl
30. 07. 2013 10.01
+0
To bi lahko naredili na vseh bankah po evropi, bi prišlo do nove prerazporeditve in do večje enakosti. dajmo to na referendum.
BremzPenzl
30. 07. 2013 09.59
Sedaj bodo naši tajkuni šele kradli, bodo zopet morali napolniti vrečo, da si pridobijo nazaj svoje bogastvo.
resssssss
30. 07. 2013 09.19
+5
Nimam 100 k ampak vseeno se mi ne zdi prav. Vse to je lahko predigra tudi za druge države.. !!