Tujina

Veliki koralni greben na udaru najhujšega beljenja doslej

Sydney, 29. 03. 2016 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kar tri četrtine Velikega koralnega grebena ogroža tako imenovano beljenje koral. Gre za najhujši primer doslej, zato strokovnjaki znova pozivajo UNESCO, naj Veliki koralni greben uvrsti na seznam ogrožene naravne dediščine.

Veliki koralni greben
Veliki koralni greben FOTO: AP

Strokovnjaki so zbrali dokaze, da se na avstralskem Velikem koralnem grebenu odvija najhujše beljenje koral doslej, poročajo tuji mediji. Zato Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) pozivajo, naj greben končno uvrsti na seznam ogrožene naravne dediščine.

Strokovnjaki opozarjajo, da je trenutno kar 95 odstotkov grebena hudo pobeljenega. Dodajajo, da le štirje grebeni od skupno 520 ne kažejo znakov beljenja. Prezgodaj je še, da bi napovedali, ali se bodo korale opomogle, so pa zabeležili kar 50-odstotni propad koral, ki jih je prizadelo beljenje.

Pojav beljenja koral opažajo že vse od leta 1982, a ob vse večji vsebnosti ogljikovega dioksida, ki posledično privede do segrevanja oceanov, korale na širših območjih zavračajo simbiozo z algami, ki jim dajejo hrano in tudi značilne močne barve. Ko alg ni več, postane apnenčasti skelet koral izpostavljen, in če se morje ne shladi, sledi gotova smrt. Hkrati se povečuje kislost morja, kar prav tako ogroža krhko strukturo koral. Znanstveniki že leta opozarjajo, da lahko, če bo šlo tako naprej, 2600 kilometrov dolg koralni greben, ki je viden celo iz vesolja, v naslednjih 30 letih povsem odmre.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
30. 03. 2016 10.40
+1
všeč mi je avstralija pa zelo urejena država
Trapist
29. 03. 2016 20.35
Mišo Alkalaj pravi, da gre za fotošop. Skratka, podla zarota "zelenega lobija" proti ubogi naftni industriji. Mišo bo že vedel, saj je strokovnjak za vse od GSO do energentov. :/
Kimberley-Echo
29. 03. 2016 13.09
+9
Resda se napoveduje katastrofa, ker bi naj že v mesecu dni umrlo okoli 45% koral, ampak ni za vse kriv le človek. Ta pojav je moč opaziti tudi v vodah Fidjija in otoka Midway. Anomalijo je povzročil zelo močan El Nino, ko se je m. voda ob ekvatorju (Pacific) segrela za 3.9 stopinj C nad normalno T. Zdaj se morje sicer že krepko ohlaja in ima le še 1.7 st. C nad povprečjem, a za korale je kot kaže prepozno. V naslednjih letih bo prisoten pojav La Nina, ki bi naj trajal 3-4 leta. Gotovo je, da je človek pripomogel k višanju T, a tudi narava dela "po svoje". Sicer se anomalija beljenja koral spremlja šele od leta 1982, a dvomim, da to ni obstajalo že prej. Skratka, mislim, da je človek tu udeležen bolj malo. Zemlja, torej mati narava ima obdobja regeneracije 1x tu, drugič drugje. Tudi človeštvo bo nekega dne "odšlo", pojavilo pa se bo nekaj novega.