Tujina

FOTO: Bodo ukrepali ali le govorili?

Koebenhavn, 18. 12. 2009 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Svetovni voditelji so dosegli osnutek dogovora o podnebnih spremembah. Gre za zelo ohlapen dogovor, ki ne vsebuje konkretnih številk, prav tako ni zakonsko obvezujoč. Kljub temu so nekateri voditelji zadovoljni, spet drugi pa zapuščajo vrh, ki naj bi bil polomija.

Svetovni voditelji so že začeli zapuščati vsestransko kaotični podnebni vrh v Koebenhavnu. Ruski in brazilski predsednik Dmitrij Medvedjev in Luiz Inacio Lula da Silva sta že odšla, prav tako naj bi kmalu odšel tudi ameriški predsednik Barack Obama. V ruski delegaciji so sicer ostro kritizirali organizacijo konference. Prav tako naj bi še danes odšel tudi japonski premier Jukio Hatojama. Vsi omenjeni so bili udeleženci sestankov izbrane skupine 20 voditeljev, ki se je večinoma pogajala o besedilu končnega dogovora, medtem ko je preostalih 100 voditeljev v glavnem posedalo v konferenčnem središču.

"Žal je bil vrh organiziran tako, da je dogovor postal problematičen," je po poročanju ruskih medijev dejal član ruske delegacije. Pritožil se je tudi, ker so pogajanja za zaprtimi vrati in ves proces ni transparenten. "Dejansko na vrhu sodeluje samo 20 držav," je sklenil.

Komentator BBC, ki pokriva vrh v Koebenhavnu, pa ugotavlja: "Poročal sem že z vrhov EU in Nata, Commonwealtha in ZN, ampak nikoli še nisem doživel ničesar niti približno podobnega vrhu v Koebenhavnu." Ob tem priznava, da so podnebne spremembe kompleksna stvar, a da se takšni organizacijski "kiksi", kot smo jim priča tukaj, vendarle ne bi smeli dogajati.

Na hitro sprejeli kratko politično izjavo?

Protestniki, ki opozarjajo na neučinkovitost politikov pri doseganju globalnega dogovora.
Protestniki, ki opozarjajo na neučinkovitost politikov pri doseganju globalnega dogovora. FOTO: Reuters
Vse države so se strinjale, da bodo vsako leto do leto 2020 skupno namenile 100 milijard dolarjev za pomoč državam v razvoju pri spopadanju s podnebnimi spremembami.
Cilj teh ozkih pogajanj je bil sprejeti kratko politično izjavo, ki bi pomenila jasno politično sporočilo oziroma strategijo za omejitev izpustov in finančno pomoč državam v razvoju v podnebnem boju.

Obama je dosegel podnebni dogovor s kitajskim, indijskim in južnoafriškim kolegom, pravijo ameriški uradni viri. Dosežen dogovor sicer ne bo dovolj za boj proti podnebnim spremembam, vendar je "pomemben prvi korak", menijo. Pri dogovoru naj bi šlo za to, da so se razvite države in države v razvoju dogovorile za zaveze za zmanjšanje izpustov v okviru cilja za omejitev dviga globalne temperature glede na predindustrijsko dobo na dve stopinji Celzija.

Prav tako naj bi se dogovorile za mehanizme nadzora nad uresničevanjem zavez oz. ukrepov za boj proti podnebnim spremembam – strinjale naj bi se za dajanje informacij o izpustih na nacionalni ravni z možnostjo mednarodnega posvetovanja.

Nobena država ni popolnoma zadovoljna z dogovorom, vendar pa je to zgodovinski korak naprej, na katerem bo še treba graditi v prihodnje, so dodali viri.

Najnovejši osnutek podnebnega dogovora po poročanju tiskovne agenije Reuters sploh ne vključuje več niti roka, da bi moral biti pravno zavezujoč sporazum dosežen v prihodnjem letu. Dogovor naj bi tudi predvideval, da naj bi izpuste toplogrednih plinov zmanjšali za najmanj 50 procentov glede na leto 1990. Bogate države naj bi do leta 2050 zmanjšale izpuste za 80 procentov.

Reuters pravo tako poroča, da naj Unija ne bi bila zadovoljna z osnutkom.

Premier Pahor pravi, da gre pri vprašanju podnebja in podnebnih sprememb za eno najbolj občutljivih vprašanj tisočletja.

Obama: Zmanjkuje nam časa

Obama je danes svetovne voditelje pozval, naj sprejmejo podnebni dogovor, četudi je nepopoln. "Zmanjkuje nam časa, na tej točki je vprašanje, ali bomo šli skupaj naprej ali pa se bomo razdrobili," je opozoril in zatrdil, da so ZDA pripravljene na dogovor danes, a le, če bodo premiki na vseh straneh.

Obama danes ni napovedal nobenega dodatnega zmanjšanja izpustov.
Obama danes ni napovedal nobenega dodatnega zmanjšanja izpustov. FOTO: Reuters

"Nisem prišel sem, da bi govoril, temveč da ukrepam!" je poudaril Obama in s temi besedami požel aplavz v dvorani. ZDA so kot največje gospodarstvo na svetu in druga največja onesnaževalka po njegovih besedah pripravljene prevzeti svojo odgovornost. "ZDA si bodo še naprej prizadevale za zmanjšanje izpustov ... ne glede na to, kaj se zgodi v Koebenhavnu, saj je to dobro za nas in za ves svet," je poudaril Obama in opozoril, da je na kocki sposobnost sveta za skupno ukrepanje. Kljub obljubam o ukrepanju pa ni Obama danes napovedal nobenega dodatnega zmanjšanja izpustov, temveč le izrazil prepričanje, da bodo ZDA uresničile cilj zmanjšanja izpustov za 17 odstotkov do leta 2020 v primerjavi z letom 2005 in za več kot 80 odstotkov do leta 2050.

"Nobena država ne bo dobila vsega, kar hoče," je še poudaril Obama in dodal, da voditelji s pogumom in izpolnitvijo danih obljub lahko uresničijo pričakovanja ljudi. "Čas govorjenja je potekel, to je odločilno dejstvo," je sklenil.

Dejal je tudi, da bodo ZDA sodelovale pri oblikovanju finančnega mehanizma, ki naj bi do leta 2020 za pomoč državam v razvoju pri spopadanju s podnebnimi spremembami zagotovil 100 milijard dolarjev letno, če bodo vse ključne države sprejele ustrezne ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, s čimer je ponovil četrtkove besede državne sekretarke Hilary Clinton. Po dveh desetletjih pogovorov, mesecih intenzivnih pogajanj ter nešteto takšnih in drugačnih sestankov so po Obamovih besedah "koščki sestavljanke dogovora sedaj jasni" – zmanjšanje izpustov, preglednost in financiranje.

'Tako bo jenkijevski imperij vodil svet'

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je ameriškega predsednika obtožil, da hodi po stopinjah svojega predhodnika Georgea Busha, vse odkar je stopil v Belo hišo, in da ni izkoristil priložnosti za spremembe. Dejal je še, da je v ZDA veliko politikov, ki se imajo za gospodarje in lastnike sveta. Dodaja, da jih Obamovo vedenje skrbi.

Do prvega moža ZDA je kritičen tudi Greenpeace: svet je čakal na besede v duhu "Da, zmoremo!", a vse, kar je dobil, je ultimat "Ali bo obveljala moja beseda ali pa nobena!"

Kritičen je bil tudi predsednik Venezuele Hugo Chavez. Ostro je kritiziral mini vrh, na katerega ni bil povabljen. Poudaril je, da so nekatere delegacije tam več dni, nekateri pa pridejo, povedo svoje in gredo. Tako kot je "skozi tista mala vrata odšel Obama", da v protidemokratičnem duhu pripravi dokument, je poudaril Chavez in tak netransparentno pripravljen dokument zavrnil. "Tako bo jenkijevski imperij vodil svet," je ponazoril. "Obama je vzrok največjih frustracij v svetu, ker je toliko ljudi verjelo vanj," je še poudaril Chavez in ocenil, da so bile današnje besede ameriškega predsednika preprosto smešne. "Ne moremo več čakati, odhajamo, vedoč, da ni bilo mogoče imeti dogovora tukaj v Koebenhavnu ... To je sramota," je še dejal Chavez in sklenil s parafrazo besed Fidela Castra, da konec te konference ni prav nič slaven.

Sarkozy obtožil Kitajsko

Ne samo Obama – niti kitajski premier Wen Jiabao danes ni napovedal dodatnega zmanjšanja izpustov, temveč je le zatrdil, da bo Kitajska izpolnila svoje zaveze s pravim ukrepanjem in da bo uresničitev prostovoljnih zavez za zmanjšanje izpustov za od 40 do 45 odstotkov zahtevala "izjemen trud".

Nicolas Sarkozy je Kitajsko obtožil, da zavira napredek podnebnih pogajanj.
Nicolas Sarkozy je Kitajsko obtožil, da zavira napredek podnebnih pogajanj. FOTO: Reuters

Tudi Wen Jiabao se je sicer pred govorom na plenarnem zasedanju okoli 120 voditeljev sestal z Obamo in okoli 20 drugih voditeljev. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je Kitajsko obtožil, da zavira napredek podnebnih pogajanj. Ob robu plenarnega zasedanja voditeljev sicer še vedno potekajo razni mini vrhovi.

'Zelo smo razočarani'

Maldivski okoljski minister Mohamed Aslam je danes poudaril, da v Koebenhavnu lahko pričakujemo zgolj političen dogovor ali deklaracijo. “Zelo smo razočarani. Nismo prišli tako daleč, da se ne bi dogovorili o ničemer,” je še dejal. Švedski okoljski minister in trenutno predsedujoči EU Andreas Carlgren je znova dejal, da so se ZDA prepozno vključile v pogajanja, po drugi strani pa Kitajska, ki jo podpirajo države, bogate z nafto, blokira proces pogajanj. Po njegovem mnenju pa bodo prikrajšane prav države v razvoju.

ZDA pritiskajo na Kitajsko

Glavni kitajski pogajalec Su Wei je kritiziral dansko predsedstvo konference, ki po njegovem mnenju pri pripravi pogajalskih predlogov ne upošteva dovolj interesov vseh držav. V tej kritiki se mu je pridružilo tudi drugih 134 držav v razvoju iz skupine G77. Ameriška državna sekretarka Clintonova je poudarila, da so ZDA ponudile državam v razvoju več kot 100 milijard ameriških dolarjev pomoči.

Japonska ponuja 19,5 miljarde evrov

Japonska je napovedala, da bo za t. i. hitro pomoč državam v razvoju v prihodnjih treh letih namenila 1750 milijard jenov (19,5 milijarde dolarjev). Od tega naj bi bilo 1300 milijard jenov javnih sredstev, preostalo pa naj bi bila zasebna vlaganja. Pomoč v Tokiu vežejo na sklenitev celovitega sporazuma v Koebenhavnu.

S tem je Japonska presegla obljube EU. Vrh EU se je minuli teden namreč zavezal, da bo Unija za pomoč državam v razvoju v podnebnem boju v prihodnjih treh letih namenila okoli 7,3 milijarde evrov, prostovoljno pa bodo prispevale vse države članice.

Dosedanje zaveze niso dovolj

Okostje, ki opozarja na podnebne spremembe.
Okostje, ki opozarja na podnebne spremembe. FOTO: Reuters

Zaupno poročilo ZN, ki je sinoči pricurljalo v javnost, kaže, da dosedanje zaveze za zmanjšanje izpustov do leta 2020 še zdaleč niso dovolj, da bi svetu uspelo dvig globalne temperature obdržati na dveh stopinjah Celzije glede na predindustrijsko raven, temveč naj bi se ta do leta 2100 zvišala na tri stopinje, kar naj bi privedlo do katastrofalnih podnebnih sprememb. Po drugi strani pa je britanski ekonomist lord Nicholas Stern, ki je prvi javno opozoril na stroške podnebnih sprememb, zavrnil takšno črno-belo slikanje razmer in dejal, da je dober dogovor na dosegu.

Sicer pa so sinoči aktivisti mednarodne okoljevarstvene organizacije Greenpeace po incidentu pred vrati vrha EU pred slabim tednom v Bruslju spet poskrbeli za varnostni škandal, saj jim je uspelo vdreti na prizorišče slavnostne večerje, ki jo je gostila danska kraljica. Razočaranje nad pogajanji so izrazili s sloganom Politiki govorijo, voditelji ukrepajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

miha.123
19. 12. 2009 09.23
Vrhovna svečenica CO2 religije se vozi s tremi avtomobili (!) Vir FELO - priloga "Na Kolesih" leta 2008. :-)))
Red_October
19. 12. 2009 06.34
Avtomobili in fabrike bodo vedno.Samo skup so se vsedli,malo podebatirali,da javnost to vidi,potem pa novoletno veselje in pijanke.Saj vemo kako to gre,mar ne??
Pantokrator
19. 12. 2009 06.10
Boli patak kapitaliste, važno je le, da si filajo žepe! Olagumibanana in ostali pa so le njihovi glasniki. Dokler nas ne bo pošteno skurilo, potem bo itak prepozno......
hotchilipoper
19. 12. 2009 05.57
Nč ne bodo naredil,važen,da imajo oni plače,pa svoje stolčke,za svet se jim pa enostavno hebe.
didlos
19. 12. 2009 04.24
SHAME-SHAME-SHAME ON YOU !
kubo
19. 12. 2009 03.52
Iscejo....,da bo spokalo ,itak pravijo,da bo vojna 2010,nekje proti koncu leta. Resnicno hocejo razrecit prebivalstvo na svetu.....
Mr.Somebody
19. 12. 2009 02.50
globalno segrevanje ja LAŽ
Mer
19. 12. 2009 00.46
Jaz menim, da bi ljudje mogli skupaj kot družina stopiti in se ne preko denarnega bogastva meniti o izpustih...to bi bilo potrebno omogočiti v vseh državah. Drugače pa napovedi..khm..do leta 2050 bomo za 80 procentov izpustov odstranil..že do leta 2020 bi mogle biti jasne zadeve..ker napovedujemo da bo že do leta 2014 polarni led šel v maloro...in omejit 100 procentov, ne pa sam ne vem 30. Premoremo mnogo znanstvenikov, filozofov, umetnikov, duhovnikov (pa ne mislim samo rimokatoliških), vsega je dovolj, samo denarja ne. Kaj je tukaj zares bogastvo? Pač način, na katerem gradimo civilizacijo in sploh celotna filozofija delovanja le-te ne deluje in se izkazuje za precej slabo, ker omejuje svobodo življenja, mi pa še vedno vztrajamo na tem. Je še kdo tukaj, ki si ne želi sprememb? Res pojma nimam, kaj je to tako težkega, iti preko kapitala oz. podpreti nekaj. Kaj nas omejuje? strah? sebičnost? Kaj???
WikiX
19. 12. 2009 00.08
Audy 18.12.2009, 23:24 Stari, pri nas je že nekaj dni krepko pod nulo, reka dela cel kup mirnih zalivčkov, pa ni ledu. Verjetno imaš prav in bo že jutri ledena skorja, ko naj bi stisnilo, vendar je že ta trenutek pod deset stopinj, piha leden veter, voda pa mirno teče. Skušam opozoriti, da ne gre več za ustaljen naravni ritem, ki smo ga vajeni. Verjetno so vzroki v zemlji, oziroma prehajanju toplote skozi različne sloje, vendar gre pri tem za velik, kompleksen sistem, katerega prave spremembe bomo šele začutili. Vsekakor me zanima, kako se da razložiti ta pojav ter če se dogaja še kaj nenavadnega, ker so to običajno prvi znanilci sprememb. Verjamem oblasti in Obami, še raje pa prisluhnem ljudem kaj smo, kot naravna bitja, sami opazili.
mlutherking
19. 12. 2009 00.01
no glavno, da so se počutil pomembne, dobili dobre dnevnice in plačo za mlatenje slame. pač pajaci v rokah lobijev, ki ožemajo celi svet in si polnijo žepe. če bo pa preveč izpustov bodo pa kako gripo spet spustili in, ko bo dosti ljudi umrlo bo manj izpustov- manj voznikov avtomobilov itd, manj dihanja.
dana123
18. 12. 2009 23.47
sram vas bodi in vi se imenujete gospodarji sveta? Saj ga kmalu ne bo več, če boste vi imeli vpliv.
NakokiranPahor
18. 12. 2009 23.27
@"draghci" A si ti mogoce na LSD-ju :))
Audy
18. 12. 2009 23.24
DrMatilda, -5 ne zadošča. Moralo bi biti od -10 navzdol, teden ali dva, da se zemlja fino shladi tudi globje. Ker je stalno oblačno temperatura sploh ne pade. Jasnih noči z ostrim mrazom pa ni.
dolejo
18. 12. 2009 23.13
Na tej sliki gre Obami na jok.
WikiX
18. 12. 2009 23.08
Opazil sem zanimiv pojav. Že dneve je mrzlo kot v peklu, zapadli sneg se skoraj ni stopil, odkar je pred dnevi zamrznil. Pred desetletjem, smo se lahko, celo pri nekoliko višjih temperaturah, skoraj sprehodili čez zamrznjeno reko, danes pa je -10 stopinj in nisem videl nikjer niti kristalčka leda. Reka preprosto teče, kot bi bila pomlad, niti pare ni videti in tudi ptice se obnašajo, kot v toplejšem vremenu. Sprašujem se, če ne gre za pojav, ko voda počasi, po fazah spreminja agregatno stanje. Recimo, temperatura pada, potem pa se naenkrat padec ustavi, dokler voda ne zamrzne, nato pa ji temperatura zopet pada. Nekje je vzrok, ali so še vedno tako topla tla, iz katerih izvira in po katerih teče, ali pa gre za kakšen drug, hiter termičen pojav, oziroma takšnega prehoda nismo vajeni. Zdi se mi pomembno, ker gre za tako velike mase, ki potrebujejo nekaj časa, da se spremenijo...
kkk1
18. 12. 2009 23.03
co2 je le kaplaj v morje za segrevanje ozračja. je še miljon drugih dejavnikov k vplivajo na to (rotacija zemlje, magnetno polje, oddaljenost zemlje od sonca, dejavnost sonca,...)
stanislav3
18. 12. 2009 22.40
planet Zemlja je zdrav. Samo mi bi radi živeli na njem dostojno življenje. Ne vs bit sram odstopit če vm ne gre vodit države na najlepšem kotičku sveta.
TinTinTan
18. 12. 2009 22.37
To je kr nekaj. Ljudje v 200 letih z vso industrializacijo vred nemorejo vplivati na podnebne razmere. draghci: a so tebe vesolci ugrabil?
lesnikovsok
18. 12. 2009 22.31
seveda da bojo ukrepal.. tako da bomo mi plačeval :) novi "zeleni davki" to je pa to :)
draghci
18. 12. 2009 22.20
Naj ponovim še enkrat. Klimatske spremembe ne povzroča človek, ampak pulziranje iz središča galaksije, kar pomeni dvigovanje vibracije, po celotnem osončju. Pomeni, da je vsako govorenje na konferenci čisto v prazno. Dvigovanje vibracije pomeni, da se spreminja atomska struktura v kristalično. Ker je materialni svet energija ujeta v čas in prostor, pomeni dvig njene frekvence, da bo počasi ušla iz te ujetosti. Višja frekvenca, višja zavest, tudi človeka. Človek ne bo priča posledicam klimatskih sprememb, ker bo odšel z zemljo vred v višjo frekvenco, dimenzijo. Kar je za nas čustveno čiščenje zaradi dviga frekvence, oziroma, dviga zavesti, je za zemljo, pestrost klimatskega dogajanja. To je njeno čiščenje. Taka kot je, ne mora naprej, zato se mora očistit. Nujno je čisto nekaj drugega, to pa je, da človek spozna, se spomni, kdo sploh je. Da se zopet poveže z vesoljem, spozna svoje vesoljske brate od katerih je bil nasilno oddvojen, da z novo tehnologijo, na prosto energijo, pomaga, da se zemlja očisti, da pomaga sebi, da se očisti, da si izboljša kakovost življenja, da si tako olajša transformacijo. Enostavno povedano, sam si bo skrojil prihodnost. Ta konferenca je farsa, po drugi strani pa pomaga k našemu spoznanju in prepoznanju kdo sploh smo, da pomaga z svojim absurdom k dvigu naše zavesti. Naslednje konference več ne bo, ampak ne zaradi tega, ker tudi nas ne bo, ampak, ker bo prišlo spoznanje in pomoč, saj jo enostavno rabimo. Ta pomoč ne bo iz tega planeta.