Tujina

Velika zmaga za homoseksualce

Delhi, 02. 07. 2009 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišče v indijskem mestu Delhi je odločilo, da homoseksualni odnos med dvema odraslima osebama ni kaznivo dejanje.

Poročna prstana homoseksualnega para
Poročna prstana homoseksualnega para FOTO: Reuters

Indijsko sodišče v Delhiju je z zadnjo razsodbo odpravilo več kot 148 let star kolonialni zakon, ki je določal, da je istospolni odnos 'nenaraven' in predstavlja žalitev. Danes še vedno mnogo ljudi v Indiji meni, da je istospolni odnos nezakonit in nemoralen.

Različne skupine za pravice istospolnih zvez pa menijo, da je bil zakon vseskozi dikskriminatoren in v nasprotju s človekovimi pravicami. Sodišče ja tako po razsodbi v sporočilu za javnost zapisalo, da je stari zakon diskriminatoren in krši osnovne človekove pravice.

Že leta 2004 je indijska vlada zavrnila predlog za legalizacijo homoseksualnosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

polikarbonatka
17. 01. 2010 06.23
heavyg22,pa ti si en bučman,pojma nimaš kaj govoriš,bogi revež neizobražen,maš pa domišljijo,ali so to tvoje seksualne fantazije?
foreverblue
03. 07. 2009 01.00
@priest: Shizofreno penjenje je povsem odveč. Bistvo stvari se da napisati v enem stavku, o Veliki guru. :P
mjolnir
02. 07. 2009 19.40
Mislim, da je to edina stvar z katero se strinjam z borci za gejevske pravice! Vse ostalo je neumnost, ampak da se gre v zapor zaradi prostvoljnega odnosa, tud če je takšen, ni prav. Drugo je pa to, da ne morejo zahtevati izenačitev .
priest
02. 07. 2009 15.35
Gepard,ne uči gurujev.Povedal sem,da motnja o neuravnovešenem,popačenem iskanju partnerja,ali česa drugega,izhaja iz motenega centra v presredku,ki predstavlja v duhovnem pomenu boga Ganesha,ki je začetek in konec stvarstva in evolucije.brez tega božanstva ni drugih božanstev,ker skozi njegova vrata8če jim le ta dovoli-Ganesha),lahko duhovno raste,pod njegovimi pogoji.kar se pa tiče Jin-Janga,je le ta nastal z odcepitvijo glavnega boga na dva pola,kateri se je šele kasneje ozoblikoval,namreč pol.Človek je pa samo bitje,ki hrepeni po tem drugotnem stanju boga in ga le delno v meditaciji in drugih tehnikah,lovi.OM,TAT SAT!
User71754
02. 07. 2009 13.08
Seveda morajo tudi vrstniki se ne pustit izsiljevat. Amapk prijavit vsako tako izsiljevanje ljdem v šoli, doma in mogoče še celu kaki drugi inštituciji (policija, center za socialno delo). Ker če bo tišin in se bo to toleriralo, rešitev ne bo. Če si tiho, se ti lahko zgodi, da boš naslednjič sam žrtev - in ti ne bo nihče pomagal. Ker bodo vsi tihi in gledali stran. Zato je broba proti nasilju in nestrpnosti tako pomembna. Ker nikoli ne veš, kdaj s bo kdo proti tebi zarotil - in če se slučajno bo - da boš imel pomoč in podporo ostalih, da ga bodo kaznovali. Če pa take težave ignoriraš, pa ne pričakuj pomoči od drugih, ko bo tebi voda v grlo tekla. Zato ni napak tisa trditev, da "ne delaj tistega, kar nočeš, da bi drugi tebi storili". In obratno: "delaj tisto, kar od drugih pričakuješ, da bodo delali". Zelo preprosta filozofija. Jo razume in osvoji vsak.
User71754
02. 07. 2009 13.03
Da otroke v šoli ne šikinirajo, morajo poskrbeti zaposleni v šoli - in še prej starši sami - da ne vzgojijo malih idiotkov, ki maltretirajo vrstnike. Ker takih je vedno polno. Jim ni všeč, če je kdo debel, ima očala, je pegast, rdečelas, se piše na -ić, nima najnovejših športnih copat, ima mamo snažilko, imajo doma star avto, ne hodijo na morje itd. Takih bully otrok je precej - in oni so problem. Ne pa njihove žrtve. Boš zahteval, da lahko v šolo hodijo le dobrosituirani otroci, plavolasi, vitki, breh telesnih hib, skrbno oblečeni itd? Ker če bodo tudi drugi, jih bodo "popolni" otroci zmerjali. Prelagati odgovornost na žrtve je slab izgovor. Kot bi pretepenim otrokom in ženskam govoril "da so sami krivi, ker si izzivali".
User71754
02. 07. 2009 12.50
Zanimivo izhodišče. "Zaščiteni kot medvedi" - ja, saj če razumni ljudje ne bi ščitili ogroženih in ranljivih skupin (vključno z medvedi in ostalimi ogroženimi vrstami), bi jih divjaki kratkomalo iztrebili. Če ne drugega iz zlobe in izgovorom "da so nevarni". Žalostno je, da bi to divjaki naredili tudi znotraj svoje vrste. Zato se pač manjšine ekstra ščiti. Zaradi divjakov. Žalostno je, da froci ne poznate poant zgodovine: kam lahko pripeljejo določeni ekscesi. Inkvizicija, suženjstvo, apartheid, holokavst itd so očitno za mnoge le še nadležne teme iz učbenika, ki se jih je treba napiflat za kontrolko. Zato se pa zgodovina rada ponavlja - ker ljudje ne dojamemo poant ... ali pa jih pozabimo.
mangakid
02. 07. 2009 12.46
katastrofa! ajde nimam nič proti če se poročijo. sam da majo pa otroke to je pa kršenje otrokovih pravic, k se mu bojo u šoli usi smejal k ma 2 očija lol al pa 2 mamice in bo šu emo
brculja88 .
02. 07. 2009 12.41
kolk ste vsi pametni z izjavami... vsi mamo svoje življenje živimo v svobodnem svetu, odločamo se s svojo glavo, če mate vsi tolk proti geyem naj vas opozorim, da imate tako lahko večjo izbiro glede ženskega spola. Homosexualci znajo biti zelo prijetni, nezajedljivi, ne znajo se tako umešavat v življenja drugih, ker vedo kaj je to ksenofobija, in jih po domače b.k kaj se z ljudmi dogaja....DEJTE JIM ŽE ENKRAT DIHAT...homofobi...
foreverblue
02. 07. 2009 12.38
@priest: Jin in jang je izjemno širok koncept, ki močno presega spol. Na srečo je človek veliko več, kot pa to, kar ima med nogami, zato tvoje izvajanje ne drži. Če napišeš celo stran ezoteričnih pojmov, še ne pomeni, da imaš prav.
rozi49
02. 07. 2009 12.32
O homoseksualcih ne smemo grdo govoriti! Ti so zaščiteni bolj kot medvedi
priest
02. 07. 2009 12.16
Vse v naravi deluje s pomočjo nasprotujočega si pola.Tudi zemlja se vrti in obstaja na tem konceptu.Kitajci so že davno pred 5000 leti,spoznali da nevidna sila JIN-JANG,kreira in prežema vsa bitja,rastline,kozmos in je postala glavna zavest in vrednota v vsakdanjem življenju.Dva enako nabita pola se v fiziki vedno odbijata,zato ne najdem zdrave razlage za obstoj enakopravnosti partnerjev-narobe svet!Ti ljudje so v bazočni čakri Moladhara,kjer je sedež božanstva Ganesha z lastnostmi(moč,dostojanstvo,otroška nedolžnost,modrost,zaščita,blagoslov,darovi,veselj... in povezava z zemljo v človeku,nesmrtnost,enost,osvoboditev od rojstev,samadhi,stanje enosti s telesom umom in duhom),omadeževani in zavrti-čakra pri njih je motena in nečista od prejšnjih življenj.Kar je spodaj je tudi zgoraj v glavi in tako ti osbki mislijo in načrtujejo nevede tudi sedaj.Bog jim pomagaj!
lesnikovsok
02. 07. 2009 12.14
fuj fuj fuj bruhanje bruhanje bruhanje lol
McCreamy
02. 07. 2009 12.11
Djte keri bedniki ste vsi... kaj vas boli če je nekdo gej vi pa niste saj vsak zase ve kaj mu je všeč moški, ženska , oboje... wtf? sploh tak bum... Naj se poročajo, naj se ločujejo ... kaj vas to boli? djte mi to povedat? Začnimo! če se gay poroči se z mano ki sem strejt kaj zgodi??????? nč boli te joli. Matr retardirani nimate bol pametenga dela od vtikavanje v stvari katere se vas ne tičejo...
Ryan_S_Line
02. 07. 2009 11.50
TineB ti si zihr mal na glavo pou al se men taku zdi
User71754
02. 07. 2009 11.27
Še to predno odbrzim: A misliš, da puncam se pa jako fino zdi, če jih kaki "mačoti" vsiljivo osvajajo? Al se ti zdi, da to "tako mora bit, ker je to naravno" - da se tip ženski vsiljuje četudi ona tega noče? Mogoče bi bilo pa dobro pred lastnim pragom prej pomest. Ker če si ti vsiljiv, daš legitimnost tudi drugim, da so taki do tebe. Pa naj bojo to punce ali geji. Sam si si kriv.
User71754
02. 07. 2009 11.22
Jezek: ... hint: harakiri Za vse tipe, ki jih geji osvajajo: kaj se pa tolk lišpate. Ni čudno, da vas zamenjajo za svoje. Heheh. Boste moral eno anti-gej modo za str8te izumit. Pa nehat kozmetiko uporabljat. Mogoče boste pa potem varni. ;-) Če mojo nono vpraša - so danes zanjo vsi mladci vsi homo, glede na stil oblačenja. In če greš po LJ - saj res vidiš same spedenančke. Kako bo pa kdo znal ločit. Sicer pa, zakaj pa sploh bi. A ni lepo, da te imajo vsi radi. Moški, ženske, stari, mladi, kužki, mucke. Naj ti gode. Saj se ti ni treba z njimi dol dat, če nočeš.
mcn1ck
02. 07. 2009 11.15
Za vse moške, ki niso geji !!!! : več je gejev več ostane punc za nas fantje !!! sam po drugi strani je pa tudi večja možnost da nas bo kdo od gejev začev pecat :S:S Ne epodpiram lih gejestvo nism pa tut proti nej bojo če se majo radi, sam če bi me pa kdo začev pecat pa nebi premislu posledic
jezek_jezek07
02. 07. 2009 11.14
Logike ni več! Narodu se je zmešalo!
ninax
02. 07. 2009 11.10
zakaj vedno govorite da je GAY samo veza med dvema moškima, to je, če jaz prav razumem, prav tako beseda za 2 ženski ki sta skupaj, pač gay ljudje...vi pa non stop govorite in pišete samo o 2 moških....