Tujina

Velika pričakovanja na vrhu EU-Rusija

Hanti Mansijsk, 26. 06. 2008 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tokratni vrh EU-Rusija bo skoraj zagotovo zgodovinski, je ob robu vrha ocenil predsednik Evropskega sveta, premier Janez Janša.

Janša od vrha, na katerem sodelujejo še ruski predsednik Medvedjev, predsednik Evropske komisije Barosso in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Solana, pričakuje prvič po letu 2003 skupno izjavo in nekatera skupna stališča.
Janša od vrha, na katerem sodelujejo še ruski predsednik Medvedjev, predsednik Evropske komisije Barosso in visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Solana, pričakuje prvič po letu 2003 skupno izjavo in nekatera skupna stališča. FOTO: Reuters

V Hanti Mansijsku se je začel dvodnevni vrh med Evropsko unijo in Rusijo, katerega se udeležuje tudi predsedujoča slovenska delegacija. Na nocojšnji delovni večerji je beseda tekla o nekaterih nedavnih predlogih novega ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva, pri čemer so bili v ospredju predvsem predlogi o prihodnji evroatlantski varnostni arhitekturi. Ruski predsednik je po besedah premiera Janeza Janše sicer svoje predloge umestil v kontekst potrebnih sprememb Združenih narodov ter pri tem poudaril specifičnost prostora od Vancouvra do Vladivostoka. Tu naj bi bil namreč eden od ključnih izzivov za 21. stoletje, od ureditve partnerskih odnosov med Moskvo in Brusljem pa je po Janševem mnenju odvisno tudi, kakšno bo 21. stoletje, in to ne le za Evropo, ampak za ves svet.

Dvostranski odnosi med Unijo in Rusijo naj bi bili tako glavna tema vrha. Med drugim naj bi podpisali dogovor o začetku pogajalskega procesa o strateškem partnerstvu z Rusijo, prvi krog pogajanj pa naj bi se začel 4. julija v Bruslju. Po napovedih slovenskega predsedstva bodo osrednje teme še izzivi globalnega gospodarstva, varnost preskrbe s hrano, energetska varnost in boj proti podnebnim spremembam, razpravljali pa naj bi še o reševanju zamrznjenih konfliktov v Abhaziji in Južni Osetiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Magdalena Mitrovic
27. 06. 2008 00.54
Kaj naj ,če pa je janša zraven ,bo rusom trda predla.Upam da mu bo uspelo kaj zrecitirat brez napake.