Tujina

FOTO in VIDEO: Glavni osumljenec, ki so ga prijeli med policijsko akcijo v Nemčiji, naj bi tja prišel po balkanski begunski poti

Berlin, 04. 02. 2016 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Nemčiji je potekala velika protiteroristična policijska akcija, v kateri so izvedli številne hišne preiskave v večih krajih. Prijeli so štiri Alžirce, ki jih sumijo, da so načrtovali teroristične napade v nemških mestih, med drugim tudi v Berlinu. Glavnega osumljenca zaradi sodelovanja s teroristično skupino IS iščejo tudi alžirske oblasti.

Nemška policija je že od ranega jutra na nogah. Okoli 450 policistov je opravilo več hišnih preiskav v Berlinu, Severnem Porenju-Vestfaliji in Spodnji Saški. Prijeli so štiri osebe, med njimi tudi eno žensko. Predstavnik policije Stefan Redlich je dejal, da so aretirali štiri Alžirce, ki jih sumijo povezav s teroristi iz Sirije in načrtovanja terorističnih dejanj. 

Glavni osumljenec naj bi bil 35-letni Alžirec, ki so ga aretirali v azilnem domu v Attendornu. Sumijo ga, da se je uril v terorističnem kampu Daeša oz. t.i. Islamske države (IS) v Siriji, iščejo pa ga tudi alžirske oblasti. "Preiskava je pokazala, da se je vojaško uril v Siriji," je sporočila nemška policija.

Predvidevajo, da naj bi bil prav on vodja teroristične celice. Po informacijah nemške tiskovne agencije je v Nemčijo z ženo in dvema otrokoma prišel jeseni po balkanski poti. V Attendornu so danes aretirali tudi njegovo soprogo, za katero je Alžirija prav tako razpisala zaporni nalog zaradi suma članstva v IS. Otroka so prevzele socialne službe.

"Bil je povsem običajen človek. Sinoči se je z nadzorniki igral namizni tenis in vedno se je igral z otroki. Včasih je bil tudi precej čudaški, pa tudi smešen. Enkrat me je prosil za Koran in me vprašal, kako je v Nemčiji. Zanimalo ga je tudi, če so tukaj tudi pripadniki IS. Ko je izvedel, da sem šiit, se ni več pogovarjal z menoj," je dejal eden od stanovalcev istega azilnega doma.

V Berlinu so v enem od stanovanj aretirali tudi Alžirca, ki ga sumijo ponarejanja osebnih dokumentov. 49-letnik je zaposlen v pekarni na Aleksandrovem trgu v Berlinu. Sodeč po skicah, ki naj bi jih preiskovalci zasegli, naj bi bil prav ta trg tudi ena od možnih lokacij za napad, poroča Bild. A tega policija ni potrdila. Med osumljenci je tudi njegov 31-letni sodelavec, a policija zanj ni imela naloga za aretacijo.

Četrti osumljenec je 26-letni Alžirec, ki so ga prijeli v Spodnji Saški. Po podatkih nemških medijev naj bi bil tudi on registriran kot begunec. Obveščevalne službe so ga spremljale od decembra lani, saj naj bi bil 'kontaktna oseba' z belgijsko sceno skrajnežev. V zadnjih tednih naj bi vsaj enkrat odpotoval v bruseljski Molenbeek.

Po poročanju Deutsche Welle so aretirali tri osebe, dve pa so le zaslišali in ju nato izpustili. 

Racije so izvedli, da bi preprečili 'huda nasilna dejanja', je sporočila nemška policija.

Racija v Nemčiji - 4
Racija v Nemčiji - 4 FOTO: AP

Preiskali tudi dve begunski zavetišči

V središču policijske operacije je bil Berlin, kjer so prečesali štiri stanovanja in dva poslovna prostora. Med drugim so preiskali tudi dve begunski zavetišči v Hanovru in Attendornu. Eden od moških, ki so ga prijeli v Berlinu, naj bi bil namreč prosilec za azil.

Med hišnimi preiskavami so zasegli številne računalnike, mobilne telefone in dokumente. Preiskovalci so prostore pregledali tudi s psi, ki so izurjeni za odkrivanje eksploziva. Nemška policija naj bi namreč imela dokaze, da so osumljenci izdelovali bombe.

"Glede na to, da imamo opravka s profesionalci, ne pričakujemo, da bomo našli eksploziv v prostorih. Najverjetneje so ga skrili na neznani lokaciji," je za nemški Bild dejal eden od preiskovalcev.

O načrtovanju napada namignili obveščevalci

Policija je namig, da se pripravljajo teroristični napadi, dobila od domače obveščevalne službe BfV, preiskave pa naj bi potekale že več tednov. Policija je dobila informacije, da so vsi osumljenci povezani z Islamsko državo in da so se dogovarjali za srečanje v Berlinu, kjer naj bi nato tudi izvedli napade.

Berlinsko tožilstvo je sporočilo, da je bilo obveščeno o "konkretnem" načrtu za napad na nemško prestolnico. Nemški časnik Bild je sicer poročal, da so skrajneži nameravali napasti osrednji berlinski trg Alexanderplatz, nemška tiskovna agencija dpa pa, da naj bi bil tarča med turisti zelo priljubljen mejni prehod med Vzhodnim in Zahodnim Berlinom, t. i. Checkpoint Charlie.

Strokovnjaki svarijo, da je Nemčija zelo izpostavljena tarča za skrajneže Daeša, saj država sodeluje v mednarodnih operacijah proti tej teroristični skupini v Iraku in Siriji.

Kritiki že dalj časa očitajo kanclerki Angeli Merkel, da je vabila begunce in migrante, s tem pa omogočila, da so pod krinko beguncev v državo lahko prišli tudi teroristi. Če se bo izkazalo, da so osumljenci res člani in podporniki IS, se bo pritisk na kanclerko le še stopnjeval.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni