Tujina

Velika dilema znanstvenikov: Naj pošiljamo v vesolje signal, da smo tu, ali naj raje molčimo?

San Francisco, 13. 02. 2015 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Peščica znanstvenikov bi rada na območja, kjer bi lahko obstajali planeti, podobni Zemlji, pričela pošiljati močne signale. "Mi smo ljudje s planeta Zemlja," se glasi eden od predlogov o vsebini sporočila. Ostati moramo neopazni, so prepričani nasprotniki ideje. Za takšno dejanje je potrebno soglasje vseh narodov tega sveta, pravijo.

Nasprotniki ideje o usmerjenem pošiljanju močnih signalov v vesolje pravijo, da bi nas v takšnem primeru tuje vrste lahko našle. Zgodilo bi se to, kar se je zgodilo indijancem, ko je Kolumb odkril Ameriko, pravi britanski kozmolog Stephen Hawking.
Nasprotniki ideje o usmerjenem pošiljanju močnih signalov v vesolje pravijo, da bi nas v takšnem primeru tuje vrste lahko našle. Zgodilo bi se to, kar se je zgodilo indijancem, ko je Kolumb odkril Ameriko, pravi britanski kozmolog Stephen Hawking. FOTO: NASA

Znanstveniki z ameriškega inštituta Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence) se že dolgih 50 let trudijo ujeti signale Iz vesolja, ki bi pričali o obstanku nezemljanov oziroma zunajzemeljske inteligence. Po petih desetletjih so prišli na idejo, da bi pričeli v vesolje tudi sami pošiljati močne signale, ki bi pričali o naši prisotnosti. Kot pravijo, bi signale, ki so jih poimenovali s kratico Meti (Messages to Extraterrestrial Intelligence), usmerili v dele galaksije, kjer je verjetnost obstanka Zemlji podobnih planetov največja.

Da mislijo resno, po porčanju Business Insiderja priča tudi njihov nabor predlogov za vsebino sporočil nezemljanom. Sicer ni jasno, kako naj bi bitja na drugih planetih razumela naš jezik, a izhajajoč iz poročila, ki so ga objavili leta 2009, med drugim predlagajo naslednjo vsebino sporočil:

"Mi smo ljudje s planeta Zemlja."

"Za nas ste nezemljani, a imate podobne sposobnosti in znanje."

"Pozdravljeni in dobrodošli."

"Prosimo, pomagajte."

"Mir, ljubezen in prijateljstvo."

"Prenašamo skupek matematičnih idej in binarnih izrazov."

"Osamljeni smo in prestrašeni, predvsem zaradi lastne nagnjenosti k nasilju."

Kaj če signal doseže napačna ušesa?

Ob napovedanih načrtih omenjenega kalifornijskega inštituta so se kmalu pojavila vprašanja, ali je slepo razkrivanje naše prisotnosti v vesolju varno početje. Kaj če signal ulovijo napačna ušesa?

Signal bi lahko k nam zvabil tuje vrste, ki bi nam lahko škodovale, opozarjajo nasprotniki ideje. Poudarjajo, da bi morala o tovrstni odločitvi razpravljati širša strokovna javnost, ne pa le intuziasti sami. "Morali bi vedeti, da je za takšno dejanje potrebno soglasje vseh narodov," pravi David Brin, ameriški vesoljski znanstvenik. "Vse bi bilo v redu, če bi s tem tvegali le svoje življenje. A če je lahko s tem ogrožena tudi varnost naših otrok in vsega človeštva, bi se morali prej konkretno pogovoriti," meni.

Neznani leteči predmeti
Neznani leteči predmeti FOTO: Thinkstock

Skrb je izrazil tudi kozmolog in profesor s Cambridga Stephen Hawking. Pravi, da bi morali Zemljani ostati neopazni, saj bi nas lahko odkrile bolj razvite zunajzemeljske civilizacije in izčrpale naše naravne vire. "Če bi nas obiskali nezemljani, bi bil rezultat najverjetneje precej podoben Kolumbovemu odkritju Amerike. Kot sami veste, se za domorodne indijance ni končalo dobro," poudarja.

Najbližje območje, kamor bi lahko poslali signal, je zvezdni sistem Alpha Centauri. Od nas je oddaljen 4,4 svetlobna leta. Če bi signal poslali letos, bi lahko torej morebiten odgovor pričakovali šele leta 2024.

Prav na to temo bo jutri v San Joseju v zvezni državi Kalifornija potekalo srečanje stroke.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (454)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
16. 02. 2015 12.42
+1
pa ka serejo. pr mir naj spijo vse skup
Elias47
15. 02. 2015 12.20
+2
in invazija, ki bo sledila v naslednem tisočletju (četrtem tisočletju), bo ravno posledica takšnih sporočil, ki jih naši "veleumni" znanstveniki pošiljajo v vesolje... Sicer pa so Plejari že pred leti lepo povedali, da je že prepozno; ker bo tisto sporočilo, ki so ga znanstveniki poslali v sondi (Voyager al kak so ji že dali ime) v vesolje pred več desetletji, prestregla neka agresivna humanoidna vesoljska rasa, ki pleni planete po vesolju za njihovimi naravnimi bogastvi, in kmalu za tem obiskala tudi nas...Sicer pa ni razloga za strah, ker bodo ta planet že prej poplenili in uničili naši zemeljski "vesoljci", ki jih poznamo pod imenom Ameriščani...
BlackOnyx
14. 02. 2015 20.18
+2
jakec1575 zelo dobro povedano, mi je všeč. Upam, da bo čim več ljudi prebralo tvoj komentar!
mentorhercul
14. 02. 2015 19.39
+2
Mogoča izvenzemna inteligenca se že na daleč izogiba zemlji.........................
Ramzess
15. 02. 2015 10.42
+1
Niti ne, že v lastno dobro ima človeka na očeh, zlati njegovo početje. Če človek pretopi mejo ne bo škodoval samo sebi, in svojemu planetu.
jakec1575
14. 02. 2015 18.58
+18
Tole je troll članek, ker močni signali dolgih valov so že segli daleč v vesolje. Res je, da smo z digitalnim signalom poniknili v temo, ampak nekateri so nas že slišali. Največji nateg človeštva je to, da je dobičel gonilo razvoja. Vidimo, kako je. Izčrpavanje naravnih in človeških resursov, ki povsem neuporabno zakljucijo v davčnih oazah v obliki elektronskih trilijonov. Edino, kar je pleme vedno združilo, je zunanji sovražnik. Človeštvo se bo nehalo iti "igrice" med sabo, ko bodo morali stopiti skupaj. Takrat se bo zgodil tudi nesluteni razvoj v samo nekaj letih. Veliko tehnologij lezi odkupljenih v predalih, da lahko nekdo še na stare tehnologije tolče dobiček. Dobiček ni gonilo razvoja. Je pa gonilo, da se kaj naredi ali tudi uniči. V vesoljskem programu nikoli ni bilo dobička, pa vendar so izumi iz njega prepredli naše vsakdanje življenje s komercialnimi izdelki. Ta položaj, v katerem smo zdaj je na meji zloma in ne bo dolgo trajal. Ker ni trajnostni. In ker je preprosto prazen v svoji biti.
Morana7
15. 02. 2015 13.26
+2
Ja saj to je v vsakem ZF filmu prikazano, kar na lepem sodelujejo vse nacije proti skupnemu sovražniku....do takrat pa dajmo se med sabo klat kot praviš za elektronske triljone.
murate
14. 02. 2015 18.40
+6
Treba jim poslati sliko od ehjavca jih sigurn ne bo k nam
Jimi1
14. 02. 2015 18.45
+5
Pa njegov zvočni posnetek zdraven, da jih še bolj odvrnemo od tega norega dejanja....
srebrnibreg
14. 02. 2015 16.14
+2
Lahko pošljemo signale vendar je vprašanje, če ga lahko potencialni nezemljani oziroma druga vesoljna bitja sprejmejo.
etis
14. 02. 2015 16.13
+4
V oči mi je padel tale stavek: "Osamljeni smo in prestrašeni, predvsem zaradi lastne nagnjenosti k nasilju.",ta stavek (o.z. predstavitev tega stavka nekako v matematičnem smislu saj nebi razumeli naših hieroglifov) predstavlja dva konteksta odgovora na vprašanje "Kaj bi nezemeljska inteligenca storila če bi zajela naš tovrsten signal?" 1.) kontekst) Če bi signal ujela razvita miroljubna bitja po vsej verjetnosti ne bi šli v kontakt z nami in bi raje oni molčali,ker bi se zbali da jih ne bi uničila njihova poteza (stik z nasilnimi bitji). 2.) kontekst)Če bi signal ujela nasilna bitja bi bila pod vprašajem njihova ocena naše razvitosti ali bi se odločili za kontakt,ker bi ocenili da smo bolj razviti od njih torej so ogroženi oni ali pa bi ocenili da smo v zaostanku z razvojem torej bi oni lahko uničili nas ali pa bi stopili v kontakt z nami z visoko mero previdnosti,kdo ve?! Če pa celotno zadevo pogledamo z druge plati(vzdržano)pa lahko rečemo da probati ni greh saj lahko pošljemo signale v prazno ali v polno.Sam sem zagovornik ufo teorije a vzdržljivo bom rekel takole"Če bomo signale pošiljali v prazno smo zagovorniki poraženi,če pa signali na svoji poti zadenejo tarče bodo nejeverni tomaži spoznali resnico. Pošljimo signale pa naj se zgodi eno ali drugo
SkokecPokec
14. 02. 2015 13.54
+3
Enim je pač dolgčas in ne vejo kk bi afne guncal... Pa še dobr so plačan za to da jih..
Ira Sanctus
14. 02. 2015 13.20
+16
"Mi smo ljudje s planeta Zemlja." "Za nas ste nezemljani, a imate podobne sposobnosti in znanje." "Pozdravljeni in dobrodošli.""Mir, ljubezen in prijateljstvo." "Prijavite se lahko na Facebook." S seboj prinesite zaščitno opremo, ker pri nas divjajo vojne, smrtonosne bolezni, lakota, onesnaženo ozračje, zastrupljena zemlja, ogrožen živelj v morjih. Drugače pa je kar v redu! Še enkrat dobrodošli na mirnem planetu Zemlja!!!
Elias47
14. 02. 2015 14.09
+8
ha-ha...ja; kdor hoče izkusiti pekel, naj pride na naš planet... če ma pa rad še legalizirano pedofilijo, pa naj pride tud v Vatikan, kraljevske dvore in Belo hišo......
elarim
14. 02. 2015 13.19
+2
Zanimiva pravniška dilema. Kdo ima pravzaprav sploh pravico v vesolje izven našega osončja pošiljati karkoli. Sicer samo sporočilo, v kolikor naleti na manj razvite civilizacije ne bi imelo kakšnih posledic, drugače pa je pri višjih inteligencah. To bi lahko bilo za vse zemljane katastrofalno in tudi krivec za to ne bi mogel za posledice na noben način odgovrjati. Sicer je moje mišljenje sledeče. - če v vesolju naletimo na manj razvite civilizacije (ali mogoče bolje rečeno nižje razvito življenje) ga bomo zaužnjili ali celo uporabili za prehrano - če bodo civilizacija na naši ravni, potem se znajo, glede na življenske pogoje na enem ali drugim planetu, razviti medplanetarne vojne - v primeru, pa da naše signale dobijo višje razvite civilizacije, pa lahko postanemo zemljani njihovi sužnji ali v res črnogledi viziji, del njihove prehranjevalnje verige.
Jimi1
14. 02. 2015 13.29
+5
Ta butasta neoliberalna miselnost seveda o tem niti malo ne razmišlja o posledicah... Oni razmišljajo tako, da bi lahko mi njih eksploatirali, oz bi v primeru medplametarne vojne njihova podjetja dobro zaslužila s prodajo orožja in ostalega za vojskovanje... Podobna zadeva kot prostotrgovinski sporazum z ZDA..... Skratka po njihovi kapitalistični meri pisana zakonodaja na škodo povprečnih ljudi....
kokimen
14. 02. 2015 12.00
+10
Dajte ga no srat.Mir,prijateljstvo,ljubezen,tega pa nam na naši Zemlji res ne manjka. Vojna tu,vojna tam vsaki dan.Ti ko to govorijo,so pa res hinavci. Če so na tako visoki tehnološki ravni,nas bodo sami našli,če je obratno,pa ne bodo sporočila niti zasledili.To nakladanje je da se zapolni stran.
plan9
14. 02. 2015 11.57
+13
...pošljite SLO politike namesto signala, potem sigurno nebo nobenega vesoljca ali veseljaka blizu zemlje, saj jih bodo ti šolani ne veljaki naučili krasti in lagati in tako se bo porušilo vesoljsko ravnovesje...
ni_mi_vse_eno
14. 02. 2015 11.44
+5
obiskujejo nas ze dolgo - disclousure project. Piloti, vojaski oficirji v penziji so pricevali v kongresu.
janezhribovc
14. 02. 2015 11.44
+9
Civilizacije, ki so "nad nami" so nas že zdavnaj odkrile, zato je po mojem vsakršno naše oglašanje odvečno.
_alpe_
21. 04. 2015 16.46
bi rekli, "kaj se mate vi za oglašat" lol
Nauders
14. 02. 2015 10.46
+2
mi nimamo tehnologije niti za na luno kaj šele potovanje po vesolju, kjer bi morali doseči višjo hitrost kot je svetlobna
DrFake
14. 02. 2015 10.52
+1
Mamo vseeno veliko več, kot pa se piše po medijih. Zato je ta članek res za tiste bumbarje, ki berejo samo čtivo ki so ga dobili v šoli in sledijo koruptivni politiki. Vesoljski program bojo in tudi že prevzemajo privatna podjetja, zato večinoma sploh ne bomo na takočem o razvoju. NASA pa je za tiste, ki rade gledajo risanke. Čeprav se človek pogosto še iz risank več nauči.
Soulless
14. 02. 2015 11.12
+0
To je res, še misliti si najbrž ne moremo kaj vse že ima človeštvo v uporabi. Pa ja niso menda nori, da bi raji vse povedali in nam vso tehnologijo dali v uporabo....
Ramzess
14. 02. 2015 11.26
+3
Zakaj pa višjo hitrost od svetlobne, ... saj ni vse v hitrosti, razdalje se premaguje tudi na drugačne načine, dimenzionalni portali, dimenzionalni skoki, črvine, ... treba se je dvigniti na fizično pojavnost.
Uporabnik113189
14. 02. 2015 10.30
+6
Upam, da nas ne bodo opazili takšni, ki so tehnološko bolj razviti od nas. Vsa živa bitja na zemlji so v bistvu predatorji tako ali drugače, hranimo se eni z drugim (navsezadnje so tudi rastline živa bitja itd), ne verjamem, da bi bili obiskovalci kaj drugačni. In če bi bili bolj razviti, so zagotovo v vrhu prehranjevalne verige..To se za zemljane ne bi dobro končalo. Se stoodstotno strinjam s Hawkingom..
Soulless
14. 02. 2015 10.11
+10
Ste gledali filme kot so Dan neodvisnosti, Battleship, nadaljevanke kot so Stargate, Falling skies, "V" The visitors......? Zdaj se pa vprašajte od kod človeku domišljija. Itak, da je to produkt delovanja možganov, ampak da nekaj zraste, je treba imeti seme....... Samo spomnite se ZF filmov iz 70-ih let prejšnjega stoletja in poglejte kaj vse nam je zdaj na dlani kar je bilo prikazano v filmih....... Dobro premislite, če ni že prepozno.
bakiras
14. 02. 2015 08.40
+11
okoli 90 svetlobnih let daleč že segajo poslani radijski signali v vesolje. Če je kdo tam, nas je že slišal. Tudi olompijske igre v Berlinu so ze gledali. Ne vem zakaj zdaj dilema ali poslti kaj gor ali ne. Smo že poslali kar smo mislili. Premisliti si več ne moremo.
nevseverjet
14. 02. 2015 08.14
+17
Za vas 24...ur, je najbolje, da molčite ;)