Tujina

Velik pritisk na novega grškega premierja

Atene, 13. 11. 2011 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Lukas Papademos nima časa za počitek. Po imenovanju na mesto predsednika grške vlade so ga že čakali pogovori z vplivnima evropskima voditeljema. Sarkozy in Merklova sta mu dala jasno vedeti, da mora pohiteti s primernimi ukrepi.

Lukas Papademos
Lukas Papademos FOTO: Reuters

Potem ko je v Grčiji prisegla nova prehodna vlada pod vodstvom nekdanjega podpredsednika Evropske centralne banke (ECB) Lukasa Papademosa, so vodilne že čakale obveznosti.

Papademos se je včeraj popoldan pogovarjal s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem in nemško kanclerko Angelo Merkel. Slednja sta novemu grškemu premierju dala jasno vedeti, da je uresničitev oktobrskega dogovora, ki predvideva drugo pomoč Grčiji v zameno za ostre varčevalne ukrepe, ključna. To je namreč pogoj za nadaljnjo finančno pomoč tej državi. Papademos pa je vnovič zatrdil, da je uresničitev dogovora ena od prioritet njegove vlade.

Kot so sporočili iz Sarkozyjevega kabineta, sta se Sarkozy in Merklova po pogovoru s Papademosom pogovarjala še o razmerah v evroobmočju. Med drugim sta se pogovarjala tudi o pripravah na pospešitev uveljavljanja oktobrskega dogovora. Oba sta vnovič potrdila, da sta odločena braniti evro.

Sicer je napredek v Grčiji včeraj pozdravila tudi generalna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Dejala je, da dobro pozna njenega novega predsednika vlade in dodala, da se bodo s Papademosom pogovorili o izplačilu zadnje tranše posojila Grčiji in nadaljevanju odnosov med IMF in to državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

david21
13. 11. 2011 13.15
PROPAD grčije SLOBODA MAKEDONIJI
tali?ni tom
13. 11. 2011 12.12
po moje se bo ukidal tako kot taljan ! evro je gotov in evropa tut ! ne morejo samo tajkuni krast kitajci delat brezdelni evropejci pa davke plačvat pa pase "zategovat" ! to enostavno ne gre kar razume otrok pri osmih letih ti silni "ekonomisti " in ostali " vrhunski " strokovnjaki pa ne ! beda , sploh če francoz ki dejansko to ni red dela pa rotvajlerca !
yarrick
13. 11. 2011 11.36
A mi lahko en pove ZAKAJ se vsi ti dogovri dogajajo zgolj na nivoju FRANCIJA-NEMČIJA-GRČIJA? A se ne tiče dolžniška kriza vseh članic EU in EMU? To so zopet neke oslarije, ki se jih menijo gor,samo da se rešita francija (4.3 biljona minusa) in nemčija... Bi hoteli dobro EU bi bila ta srečanaj odprta za vse članice EMU oz EU.