Tujina

Velik korak za kitajski vesoljski program

Peking, 29. 06. 2012 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajsko vesoljsko plovilo Šendžov 9 je opravilo doslej najzapletenejšo in najdaljšo misijo Kitajske v vesolju. Med posadko je bila tudi prva kitajska astronavtka v vesolju Liu Jang, ki se je v vesolju počutila "prijetno".

Prva kitajska astronavtka Liu Jang ima na družbenem omrežju Tencent QQ vzdevek "mali leteči vitez".
Prva kitajska astronavtka Liu Jang ima na družbenem omrežju Tencent QQ vzdevek "mali leteči vitez". FOTO: Reuters

Kitajci so se zmagoslavno vrnili iz vesolja. Kitajsko vesoljsko plovilo Šendžov 9 se je namreč po 13 dneh uspešno vrnilo nazaj na Zemljo. "Vrnili smo se. Počutimo se dobro," se je glasilo prvo sporočilo po pristanku treh astronavtov, med katerimi je bila tudi prva kitajska astronavtka v vesolju Liu Jang.

Šendžov je pristal okoli 4. ure zjutraj po srednjeevropskem času, ob 10. uri po lokalnem, in sicer na odročnem območju na severu Kitajske. Pristanek je v živo prenašala državna televizija CCTV, pristanek pa si je ogledal tudi kitajski premier Ven Džjabao, ki je povedal, da gre za velik prispevek kitajskega ljudstva pri raziskovanju vesolja.

Prvi je iz kapsule stopil vodja posadke, 45-letni Džing Hajpeng, nato pa 43-letni Liu Vang in že omenjena 33-letna Liu Jang, ki je povedala, da je bilo bivanje v kapsuli "prijetno in udobno". Na kraju pristanka so jim priredili kratek sprejem, nato pa so jih s helikopterji odpeljali v Peking, kjer bodo preverili njihovo psiho-fizično stanje.

Raketo so izstrelili 16. junija.
Raketo so izstrelili 16. junija. FOTO: Reuters

Posadka Šendžovja 9 je med drugim pred dnevi uspešno izvedla ročno združitev z modulom Tiangong 1, ki kroži okoli Zemlje. To je bil velik korak za kitajski vesoljski program, saj gre za postopek, ki od astronavtov zahteva izjemno natančnost in spretnost.

Kitajska je pred tem v vesolju sicer izvedla več avtomatskih združitev dveh vesoljskih plovil. Izpopolnitev ročne združitve pa je nujna za njihove načrte o izgradnji prve kitajske vesoljske postaje, za kar morajo do potankosti izpopolniti tehnologijo priključevanja. To je doslej v 60. letih prejšnjega stoletja uspelo le še Američanom in Rusom.

To je bila prva kitajska izstrelitev človeka v vesolje po septembru 2008. Lani se je plovilo Šendžov 8 brez posadke v vesolju dvakrat uspešno združilo s Tiangong 1. S tem je Kitajska postala tretja država po ZDA in Rusiji, ki je osvojila tehnologijo za združitev dveh vesoljskih plovil v orbiti.

Cilj programa je državi zagotoviti vesoljsko postajo, na kateri bi lahko posadka živela več mesecev, po zgledu ruskega Mira in Mednarodne vesoljske postaje (ISS).
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
29. 06. 2012 13.56
+5
čestitke Kitajski... sam a niso drgač astronavti američani....kozmonavti rusi..kitajci so pa tajkonavti..