Tujina

Veleposlaništvo, na pomoč! Petelin ne neha kikirikati!

London, 16. 05. 2013 09.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Seznam nenavadnih prošenj, ki jih dobivajo na britanskih veleposlaništvih po svetu, bi lahko poimenovali tudi seznam bizarnosti. Nekoga je motil glasen petelin, drugi je želel informacije o svoji spletni ljubezni, gospa pa je prosila, naj možu dopovedo, kar mu sama ni mogla.

Britansko zunanje ministrstvo je objavilo seznam, milo rečeno, bizarnih prošenj in zahtev, s katerimi se na njihova predstavništva po svetu obračajo otoški turisti.

Glasen petelin je britanskega turista tako zelo motil, da je potreboval pomoč veleposlaništva.
Glasen petelin je britanskega turista tako zelo motil, da je potreboval pomoč veleposlaništva. FOTO: Reuters

Samo v zadnjem letu so pomagali več kot 52 tisoč ljudem. Med njimi se je našel tudi nekdo, ki je potreboval konzularno pomoč, ker ga je motil petelin v bližini hotela. Kikirikal je preveč naglas. Na veleposlaništvo v Rimu se je obrnil turist, ki se je odločil za tetovažo, a izbrane fraze ni znal prevesti. Obupana žena je v Tel Avivu zavrtela številko veleposlaništva in prosila, naj njenemu možu naročijo, naj začne telovaditi in jesti bolj zdravo, da bosta lahko imela otroke. Partnerske zadeve naj bi reševali tudi v Stockholmu. Preverite, ali je dekle, ki sem ga spoznal preko spleta, vredno zaupanja, se je glasila prošnja. V Kuala Lumpurju pa so prejeli klic zakoncev, ki sta želela denar, da bi otroke lahko vpisala v mednarodno šolo. Pomoč je potrebovalo tudi kar nekaj športnih navdušencev, najpogostejše vprašanje pa je bilo, kje gledati nogometno tekmo.

Na veleposlaništvo v Rimu se je obrnil britanski turist, ki je potreboval revod za svojo tetovažo.
Na veleposlaništvo v Rimu se je obrnil britanski turist, ki je potreboval revod za svojo tetovažo. FOTO: Thinkstock

A čeprav se ob takih ter podobnih prošnjah in poizvedbah lahko le namuznemo, na zunanjem ministrstvu v Londonu pravijo, da vse skupaj ni tako smešno. Vsako leto jih namreč kar zasujejo s prošnjami in poizvedbami – dobijo jih več kot milijon – in takšne bizarnosti le odvračajo pozornost od resnično pomembnih zadev. "Ne moremo pomagati ljudem, ki želijo načrte potovanj ali nasvete, kje preživljati družabne urice, pomagamo pa tistim, ki se v tujini soočajo z resničnimi problemi. To so lahko žrtve kriminala, užaloščene družine, ki so v tujini izgubile svoje drage, ali Britanci, ki so jih aretirali ali pridržali," je pojasnil Mark Simmonds, ki je na britanskem zunanjem ministrstvu odgovoren za konzularne zadeve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PujsTekaTeka
16. 05. 2013 12.27
+9
Jamesa bonda bi poklicali pa bi uredil vse peteline, bejbe, tatuje in podobno.
jezni_jezek
16. 05. 2013 12.18
+5
Na veleposlaništvo v Rimu se je obrnil britanski turist, ki je potreboval """"revod""""" za svojo tetovažo. (Foto: Thinkstock) NAPIS POD SLIKO...a ste mislili prevod?????
nikaalen
16. 05. 2013 11.31
-4
petelini so moteči..........še posebj zjutraj ob 5................tudi sama večkrat pomislim, kje ga bi raje imela:)
gulmor
16. 05. 2013 11.18
+2
Tam petelin, pri nas na vasi pa pes (malo ščene) laja (bevska) cele noči.
titoist
16. 05. 2013 12.02
+5
Ramzess
16. 05. 2013 11.10
+5
Politika pomaga, v kolikor je v njihovem interesu, se ve.