Tujina

Veleposlanikov vodnik po hrvaški politični sceni

Zagreb/Washington, 24. 09. 2011 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem Ralph Frank je pred volitvami leta 2003 podal slikovit oris hrvaške politične elite. Pozabil ni niti na rolex tedaj prihodnjega premierja Iva Sanaderja niti na ambicije Jadranke Kosor.

Ralph Frank je kot ameriški veleposlanik na Hrvaškem služboval med letoma 2003 in 2006.
Ralph Frank je kot ameriški veleposlanik na Hrvaškem služboval med letoma 2003 in 2006. FOTO: Reuters

Nekdanji ameriški veleposlanik na Hrvaškem Ralph Frank je leta 2003 v depeši Beli hiši, ki jo je nedavno objavil Wikileaks, poslal vodnik po pomembnih figurah tedanje hrvaške politične scene, poroča Jutarnji list. Spomnimo, da je leta 2003 na Hrvaškem še vladala koalicijska vlada, ki jo je vodil premier iz vrst socialnih demokratov Ivica Račan.

Leta 2007 umrlega Račana je Frank označil kot ''taktičnega in potrpežljivega človeka, ki pa mu manjka smisel za akcijo''. O stranki SPD, ki jo je tedaj vodil Račan, je nekdanji ameriški veleposlanik zapisal, da gre za moderno stranko, da pa ''ima Račan še vedno reflekse iz svoje komunistične preteklosti''.

O Ivu Sanaderju je nekdanji ameriški veleposlanik zapisal, da gre za ''uglajenega, zgovornega predavatelja'', ki je ob prevzemu stranke HDZ ''tako s poštenimi kot tudi z nedovoljenimi potezami'' uničil notranjo opozicijo v stranki. ''Sanader ambicijo nosi na rokavu (takoj poleg rolexa) in bo sprejel kakršen koli dogovor, ki bo HDZ spravil na oblast,'' je leta 2003 zapisal Frank. Sanader je leta 2003 res postal hrvaški premier, kar je ostal do leta 2009, ko je oblast iz ne docela pojasnjenih razlogov predal Jadranki Kosor.

Jadranka Kosor in Ivo Sanader
Jadranka Kosor in Ivo Sanader FOTO: Reuters

O sedanji hrvaški premierki je Ralph Frank zapisal, da ''tradicionalni trdi liniji HDZ daje ljudski in celo glamurozen obraz''. ''V predsedstvo stranke HDZ je bila imenovana, da bi popravila moško-žensko ravnotežje v vrhu stranke.'' S tem je po Frankovih besedah Kosorjeva postala ''pomemben politični igralec, ki ga zanima predvsem lastna kariera''.

O nekdanjem hrvaškem predsedniku Stipetu Mesiću je Frank zapisal, da gre za priljubljenega politika, ki ''mu ljudje zaupajo''. Opiše ga z besedami ''vest hrvaške politike'', ki ''s preprostimi besedami sega do bistva problemov''.

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in nekdanji hrvaški predsednik vlade Ivica Račan
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in nekdanji hrvaški predsednik vlade Ivica Račan FOTO: Reuters

 

 

 

 

 

 

 


 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
25. 09. 2011 08.07
Da se štartalo na prvi rolex mogoče ne bilo rolanja po hrvaški z požrešnim tajkunima in njima podobni----bingo x Ljubljana----
brado
24. 09. 2011 20.01
Bereš poročila veleposlanika v sLOVEniji in veleposlanika v Hrvaški....iiiiin tudi od drugot.....malo razmisliš,primerjaš in prideš do sklepa,da veleposlaniki niso čisto nič drugega kot vohuni,ki vohunijo za politiki,kaj kdo kaj reče in poročajo naprej....njihova poročila so razčlenjena in analizirana do vsakega politika posebej....zakaj ????....hmmmm....
Znalec
24. 09. 2011 18.41
Žebljico na glavico, se reče...