Tujina

Vedeli bomo, če kupujemo pravo šunko

Ljubljana, 06. 07. 2011 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropejci bomo lažje prepoznali nepravi sir iz rastlinskih maščob ter "meso" in "ribe", sestavljene iz koščkov. Enostavneje bomo razbrali tudi kalorije in vsebnost nezdravih snovi.

Evropejci bomo lažje prepoznali zdravo hrano.
Evropejci bomo lažje prepoznali zdravo hrano. FOTO: Reuters
V prihodnosti bi se označevanje države izvora lahko razširilo tudi na druge vrste hrane, na primer meso kot sestavina, mleko ali nepredelana hrana, vendar bo morala Evropska komisija predhodno izvesti presojo vplivov, da oceni izvedljivost in možne stroške takih zahtev.

Evropski parlament je z veliko večino sprejel nova pravila o zagotavljanju informacij o živilih, ki naj bi omogočila, da bodo potrošniki bolje obveščeni in pri nakupu lažje prepoznali zdravo hrano. Energijska vrednost in količine maščob, nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli bodo morale biti navedene v obliki tabele na embalaži, skupaj in v istem vidnem polju. Vsi podatki bodo morali biti izraženi na 100 gramov ali 100 mililitrov živila, lahko pa bodo dodatno izraženi tudi na obrok.

Vse sestavine, vključno z alergeni, morajo biti že zdaj navedene na oznakah embaliranih živil, v prihodnje pa bodo potrošniki vsebnost alergenov lahko prepoznali hitreje, saj bodo morali biti dodatno poudarjene na seznamu sestavin. Nova pravila še določajo, da bodo morali biti podatki o alergenih navedeni tudi pri prodaji nepakirane hrane, na primer v restavracijah in menzah, kako prikazati informacije, pa bodo države lahko določile same.

Zakonodaja že določa, da mora biti na etiketi naveden izvor nekaterih živil, kot so govedina, med, oljčno olje ter sveže sadje in zelenjava. Navajanje je obvezno tudi v primerih, kjer bi lahko zavajali potrošnike. Na zahtevo parlamenta bo treba v prihodnje izvor navajati tudi za sveže svinjsko, ovčje, kozje in perutninsko meso.

Sir iz rastlinskih maščob bo moral biti jasno označen.
Sir iz rastlinskih maščob bo moral biti jasno označen. FOTO: Reuters

Nova pravila naj bi tudi zagotovila, da se z opisom ali slikovnim prikazom ne bo zavajalo potrošnikov. Živila, ki so na pogled enaka pravi hrani, a so iz drugih sestavin – na primer sir iz rastlinskih maščob – bodo morala imeti jasne oznake, da gre za imitacijo živila na sprednji strani embalaže v ustrezno veliki pisavi in poleg blagovne znamke izdelka. Predelano meso ali ribe bodo morale nositi oznake "sestavljeno, iz koščkov oblikovano meso" in "sestavljene, iz koščkov oblikovane ribe".

Po objavi zakonodaje v Uradnem listu Evropske unije se bodo morala živilska podjetja prilagoditi novim pravilom v treh letih, še dodatni dve leti pa bodo imela na voljo za uvedbo oznak hranilne vrednosti. Če bodo proizvajalci hranilne vrednosti začeli označevati že pred postavljenim rokom, bodo morali vse oznake uskladiti s pravili v treh letih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Geronemo
07. 07. 2011 10.26
Jaz mislim da te etikete pri nas ne bodo nič pomagale ker če se obrnemo na statistično oceno kvalitete hrane v Sloveniji je rezultat takšen, da je vseeno če etikete sploh na živilih sploh imamo... Veleblagovnice ki so v lasti tujcev nam prodajajo najslabšo kvaliteto hrane, zato pa vsi ki mislite da ste s poceni hrano pridobili??? hehehe sanjajte samo naprej... To plastiko ki nam prodajajo si lahko oni sami etiketirajo in pojejo... Raje grem k lokalnemu kmetu in tam dobim pravi sir, in pravo meso... Pa še izvor je znan ker se vsaki dan mimo kmetije peljem...
korintos1
06. 07. 2011 21.22
hymen Sir in šunka ob sveči, pa kaj še hočeš? In še kaj dobrega rdečega? Elektrike sploh takrat ne rabim.
rossi66
06. 07. 2011 21.16
@ osbogaposlan ================== Kaksen pa je "neradioaktivni" Co?
anaheim812
06. 07. 2011 21.14
@Tonček Balonček tko slabo pa spet ni, ne pretiravaj ..a te kdo sili da kupiš colo z aromami in paštete? če ti ne paše hrana iz veleblagovnic, je pač ne kupuj ..pa vtakni si nekam ta komunizem!
Tonček Balonček
06. 07. 2011 19.50
V komunizmu smo iemli te deklaracije že zdavnaj urejene kot s ešika, v svobodi so ans pa totalno zavedli (izdelano v EU za..., generik, neke polmilimetrske črke, nalimano na zanikrnih etiketah, prodaja se sama svunjarija, ki bi jo pred 20 in več leti iz naših tgovin tržni in saniratni išpektorji nemudoma dali odpeljati na uničenje, pa če smo imeli banane ali ne! Pre 20 leti bi bilo popolnoma nepredstavljivo prodajati neke "cole" ss sladkorjem in enkimi aromami ali paštete s 60 odstotki masti ter podobne zvarke.
vezuv
06. 07. 2011 19.42
Mah naj grejo nekam, toliko stvari navajajo na prehrambene artikle, da moraš nositi s seboj povečevalno steklo, če hočeš vse prebrati. Drugače pa nimam nič proti, da je označeno, le vidno naj bo dovolj ne pa da....
Anch2
06. 07. 2011 18.17
in zakaj rabijo 3 leta?
hymen
06. 07. 2011 18.07
Kak fajn zgleda tale sir pa sunka. A kaj ce si jo privoscim nemorem elektrike placat.. Kak je lepo v tej drzavi.
agram
06. 07. 2011 18.03
lol..ja vi kr :) jaz bom rajš šel do svojega soseda po domače meso ;)
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
06. 07. 2011 17.51
Pozdravljeni 24 ur .Zal je resnica ta da odkar je Pahorcek v armani oleki na vladi in ostali taksni pacijenti si sunke nemoremo vec privosciti.Na koncu koncev je vseeno od kod je poreklo sunke ker je se sunka se samo za bogatune v vloadi ki zivijo lepo raskosno zivljenje na nas racun.Prelep pozdrav pac toliko o hrani v Sloveniji
modrook
06. 07. 2011 17.42
papir vse prenese, nihče ne zagotavlja da kar bo napisan bot tut v resnici tko
nekdo...
06. 07. 2011 17.33
Največje zavajanje je ko gor piše pakirano v evropi. Kje v evropi? Kdo pa je proizvajalec?
MOSSAD001
06. 07. 2011 17.31
Pošten narod lahko samo sanja šunko,sir itd !!! Dimicka,Kresalka,Pogačar... pa itak sam kavijar govtajo !! Raja pa star kruh pa vodo (deževnica,bližnji potok)
odbogaposlan
06. 07. 2011 17.21
rajši kaj napište, kako nam hrano obsevajo z radiaktivnik Kobaltom! recimo kitajski česen!
Domen Dolenc 1
06. 07. 2011 17.20
sam je en problem. kdaj bom vedu, če bom dobu decembersko plačo, da bom lahko šel po tale sir in meso?
301
06. 07. 2011 17.16
no super, vsaj nekaj napredka na prehrambenem področju.
vzhod
06. 07. 2011 17.06
kak bo te kako meso zdravo ce pa vso meso ne prihaja iz kmetij ampak iz tovarn !