Tujina

FOTO: V poplavah 70 mrtvih

Manila, 27. 09. 2009 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Manili in okoliških provincah je v šestih urah padlo toliko dežja kot ga ponavadi v celem mesecu. Pod vodo je kar 80 odstotkov filipinske prestolnice, umrlo pa je več kot 70 ljudi.

Reševalci na Filipinih bijejo boj s časom, da bi se čim prej prebili do ljudi, ki jim grozijo narasle vode, in tako omejili število žrtev. Najhujše poplave v zadnjih desetletjih so sicer na otoku Luzon, kjer je tudi prestolnica Manila, zahtevale že več kot 70 življenj, okoli 20 ljudi pa še pogrešajo. Reševalci se bojijo, da bo smrtnih žrtev še veliko več, saj umikajoče se vode razkrivajo nova trupla.

Poplave so z domov pregnale 330 tisoč ljudi, vojaki, policisti in civilisti pa so na varno pomagali pet tisočim. Številni so se zatekli na strehe svojih hiš in avtobusov in tam tudi 24 ur čakali na rešitev. Ker se je končno razjasnilo, so lahko poleteli tudi vojaški helikopterji, ki s streh 12-milijonske prestolnice še vedno pobirajo ljudi.

Poplavljena Cainta.
Poplavljena Cainta. FOTO: Reuters

Silovito deževje je potopilo hiše in odplaknilo barakarska naselja v predmestju Manile. V nekaterih četrtih je bila voda visoka tudi do šest metrov. Silovitost je presenetila celo to državo, navajeno tajfunov. Čeprav se je deževje umirilo, gladina rek pa že upada, je po nekaterih ocenah kar 80 odstotkov prestolnice še vedno pod vodo. Še huje je v mestu Cainta severno od nje, kjer so se vse ulice spremenile v deroče reke. V samo šestih urah je namreč padlo toliko dežja, kot ga sicer v celem mesecu.

Ker so bili leti odpovedani, je na letališčih obtičalo več tisoč ljudi.

Poplave na Filipinih-8
Poplave na Filipinih-8 FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DrPhill
27. 09. 2009 15.12
še dobro da nisem zagrizel na poceni letalsko karto za Manilo
goso
27. 09. 2009 11.06
Po tejle suši,ki je že nekaj časa pri nas, bo v oktobru ali pa novembru prišlo do nekajdnevnega močnega dežja. Takrat bomo tudi mi plavali. Torej tisti,ki vztrajajo ob rekah ali na napačni geologiji. Počasi bo treba stran od voda, tudi v Sloveniji. Regulator poseljevanja in preseljevanja je država. Ona bo tudi kriva za nesreče, ki pa jih povzroča človek, ker stanuje na napačnem kraju. Zakaj izdajajo gradbena dovoljenja za napačne lokacije. Treba bo s tožbami nad upravne enote in ministrstvo ter vlado.
513282
27. 09. 2009 09.51
lol, Singapur pa Filipini, a ves da je tu vmes vec ko tri ure dolg let z avionom. Tako koda ce bi reku da so v Sloveniji poplave potem so v Afriki tudi:)
Tonček Balonček
27. 09. 2009 09.15
Še sreča, da ni ogrožena F1 dirka v Maleziji oziroma Singapurju!