Tujina

'Večja nevarnost skrajnih dogodkov'

Sydney, 23. 05. 2011 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi globalnega segrevanja bi se gladine morij v stotih letih lahko zvišale do metra, kaže poročilo komisije avstralske vlade. S tem bi uničujoče poplave v obalnih območjih lahko postale veliko bolj običajne.

V notranjosti požari in suša, na priobalnih območjih katastrofalne poplave. Kar se je prej zgodilo enkrat na sto let, utegne postati mnogo pogostejše.
V notranjosti požari in suša, na priobalnih območjih katastrofalne poplave. Kar se je prej zgodilo enkrat na sto let, utegne postati mnogo pogostejše. FOTO: Reuters

Komisija, ki v poročilu navaja najnovejše znanstvene ugotovitve iz vsega sveta, poudarja, da je nedvomno, da se površje Zemlje hitro segreva in da je bilo zadnje desetletje najtoplejše v zgodovini. Toplogredni plini, ki jih proizvaja industrija, so vzrok povišanja temperatur, otoplitve oceanov in naraščanja gladin morij.

Eden od članov komisije Will Steffen je v predgovoru poročila z naslovom "Kritično desetletje" dejal, da je pričakovati, da se bo leta 2100 gladina morij na globalni ravni glede na leto 1990 v povprečju zvišala za 0,5 do enega metra. To je sicer več, kot je leta 2007 ocenila medvladna skupina strokovnjakov za klimatske spremembe, ki je napovedala povišanje do 0,8 metra, a v skladu z njeno domnevo, da je moč pričakovati tudi večje povečanje.

Slika prikazuje zmanjšanje obsega arktičnega ledu od leta 1979 do leta 2009.
Slika prikazuje zmanjšanje obsega arktičnega ledu od leta 1979 do leta 2009. FOTO: Reuters

Kot je pojasnil, je pet let po tem bolj jasno, kako se obnašajo ledeniki, ki pospešeno izgubljajo na masi. Zato je logična tudi pričakovana večja rast gladin morij.

Povišanje gladine morja za 0,5 metra bi imelo presenetljivo velik vpliv, saj bi bila veliko večja nevarnost skrajnih dogodkov, kot so poplave v obalnih območjih okoli avstralskih največjih mest, kot sta Sydney in Melbourne. Tako bi se katastrofe, do katerih sedaj prihaja na vsakih sto let, lahko dogajale vsako leto, opozarja poročilo.

Ključen poudarek je, da je treba naraščanje emisij toplogrednih plinov obrniti v zmanjševanje najpozneje do konca desetletja.

Poročilo še ugotavlja, da je Avstralija, kjer so pogosti požari v naravi in suša, v zadnjih letih verjetno že čutila vpliv povišanja temperatur. V zadnjih petih desetletjih se je namreč število rekordno vročih dni več kot podvojilo, s čemer se je povečala nevarnost vročinskih valov in požarov.

Predsednik komisije Tim Flannery je dodal, da so dokazi o tem, da dejavnost ljudi spreminja klimo, iz leta v leto vse bolj prepričljivi. "V Avstraliji jasneje vidimo vpliv. Tako kot smo napovedali, vidimo naraščanje gladin morja, vidimo zmanjšanje količine padavin ter vpliv na Veliki koralni greben," je dejal. "To je desetletje, v katerem moramo delovati," je še poudaril pred novinarji.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noone00
24. 05. 2011 07.24
svet je poln laži in prevar ampak tudi resnic in lepote ne dajajte pozornosti tam kjer ni lepote in resnice
Odpri.oci
24. 05. 2011 01.46
NOAA poroča "letni dvig oceanov" v višini 2,8 mm/leto... V 100 letih to znese 28 centimetrov !!!! . Pa tudi oni si ne upajo slednjega pripisati zgolj CO2-ju, tako kot podkupljeni alarmisti tipa Flannery in Steffen !!!!
raa4
24. 05. 2011 00.04
Lahko človek nevem kako posega v naravo, ma narava bo naredila svoje. Vse kar lahko naredimo je, da upočasnimo kak proces oz. obratno, vendar ni omembe vredno...
ljx
23. 05. 2011 23.52
Grim_reaper,katere agrokulture dobro uspevajo na severni strani hriba?
Tadej Bu?ar
23. 05. 2011 23.24
supr še mau pa bojo lah začel gradit naselja na antarktiki :D
veselo-na-delo
23. 05. 2011 22.57
Ja tehnologija dela svoje če hočejo več izdelkov prodat bilo kakih ki jih mi zadnje čase množično kupujemo od mobilnih naprav (mobitelov) do tvjev različnih naprav pcjev in še in še, morajo tudi več onesnažit saj nobena industrija ne dela brez kakega onesnaževanja pa izdelki gor ali dol onesnaženje je in bo, ker glavno vlogo igra spet denar), vedno več ker nas je vedno več in potrošnje vedno več, dalje pa nimam besed pravzaprav škoda besed.
Konrad Ajster
23. 05. 2011 22.56
+1
Znanstveniki se imajo za nekakšne preroke!? Pa niti ne poznajo vse naravne zakone, iz katerih je jasno zaključiti da narava ni v sorodu z matematiko in da se v naravi ničesar ne da v naprej izračunati dogajanja, ker narava po svojem naravnem ključu človeka vedno preseneti, saj to ve tudi vsak kmetovalec, ki se nikoli nebo upal napovedati pridelka niti za leto dni naprej, ker ve, da je odvisno vse od narave in ne samo od posejane količine poljščin, medtem pa bi znanstveniki radi predvidevali kaj se bo dogodilo do 100 let!?? Nekdo je zapisal: »Naivnost človeštva je neomejena«!!
Sputnik
23. 05. 2011 22.41
sploh ne bom bral članka ker tole z globalnim segrevanjem je tak nateg da večjega še ni blo. samo dnar pobirajo na neresničnih davkih in mi to plačujemo zaradi pohlepa ki izvira iz ZDinA!! te slike grafi in vse kar spada zraven je brezveze ker je prirejeno. in nehajte že s temi "narava nam vrača" ali pa "sami smo si krivi" in podobno ker zaradi takih smo vsak dan v globljem da ne rečem čem... admin pa da mi nisi to zbrisal ker ni sovražni govor ampak dejstvo ki drži bolj ko trditve iz tega članka
tronkodak
23. 05. 2011 22.38
Sam da bodo lahko še več denarja pobirali za projekte, ki sploh niso preverjeni. Ravno tako podatki. Večina klimatologov opozarja politiko, da naj že povedo resnico ljudem. Bliža se nam ledena doba in to zelo kmalu.
rerereb
23. 05. 2011 22.37
a še ni blo konc sveta ???
yarrick
23. 05. 2011 22.03
Človek je kriv za VSE TO, kaj? pa dajte no, ne trobite reči ki niso ČISTO RESNIČNE.res je,da smo krivi za marsikaj in da je trenutna onesnaženost zraka res prevelika, VENDAR ZAVRAČAM trditve, da mso ljudje KRIVI ZA GLOBALNO SEGREVANJE.To je vedno bilo in bo, še takrat ko nas ne bo več, da bi uničevali vse okoli sebe... Kaj pa sonce in njegova povečana aktivnost? A to ni pa NIČ krivo za taljenje ledu? Al gore je SPRETEN manipulator, ki zna tako povedati"resnico" da mu človek še verjame in skorajda ne podvomi o njegovih besedah.ravno zaradi takih manipulatorjev je svet kakršen je - ZANIČ !!! Sploh pa, zadnje desetletje (dokazano) globalna temparatura UPADA in NE RASTE !! Zakaj plačujemo Co2 davek, ko pa se vse ohlaja meni ni jasno sploh....
Bar Dxt
23. 05. 2011 21.07
To pa smo ljudje sami krivi.
bobothecat
23. 05. 2011 20.59
Visine vodostaja za 100 let naprej ni mozno napovedati .
BluePanter
23. 05. 2011 20.59
to je lažna slika,sam tolko da vete!
BiDaman
23. 05. 2011 20.47
vse to se je že v preteklosti večkrat pojavilo... tako suše, tako požari, izbruhi vulkanov, poplave in taljenje ledu... nič novega, le zgodovina se ponavlja !
Tone 12345
23. 05. 2011 20.20
Lučka snega na metre kar globalne otoplitve tiče!
Tone 12345
23. 05. 2011 20.17
Spet biznis na neosnovanem čvekanju!
Rastan Ra
23. 05. 2011 19.06
ja in ravno Avstralci so ti, ki zelo onesnažujejo okolje in spuščajo ogromno co2 in ostalega v ozračje. Elektriko pridobivajo v glavnem v termoelektrarnah na premog. In teh je veliko, ker pač imajo premog. Slišal sem podatek, da če bi zgradili takoj 10 jederskih elektrarn, to ne bi imelo nobenega vpliva, saj je delujočih premogovih toliko več. O tem pa komisija ne govori nič. Le zakaj ne?
Odpri.oci
23. 05. 2011 18.57
Član komisije Will Steffen : direktor "Climate Change Institute"-a ... Tudi eden od "znanstvenikov", čigar "pozicija" in "plača" je odvisna od širjenja alarmističnih laži !!!!! .
Odpri.oci
23. 05. 2011 18.50
Predsednik komisije TIM FLANNERY..... . In kdo je Tim Flannery ???? . Malce poglejmo.... . Tim Flannery je PREDSEDNIK "Copenhagen Climate Council"-a...... in eden najtesnejših sodelavcev Al Gore-a, James Hansen-a, James Lovelock-a in Crispin Tickell-a....... torej ZAPRISEŽENI ALARMIST, ki je tudi v preteklosti sodeloval z PONAREJEVALCI PODNEBNIH PODATKOV !!!!! . Napisal je tudi knjigo "The Weather Markets"... eno od ALARMISTIČNIH TROBIL, ki se po pretiravanju in prirejanju dejstev lahko kosa s samim "The Inconvenient Truth" reklamnim pamfletom !!!!! ... Je kdo sploh dvomil, da bodo rezultati "študije" kaj drugačni ??????? ... Samo še eden od "znanstvenikov", ki bo čez par let, ko se bo izkazala resnica o "alarmistih" ostal brez dobro plačanega stolčka, ki mu ga je prineslo širjenje alarmističnih laži !!!!!