Tujina

Več žrtev eksplozije pred notranjim ministrstvom

Bagdad, 26. 12. 2011 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

Pred notranjim ministrstvom v Bagdadu je eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je umrlo sedem ljudi, 34 pa je ranjenih. Zagorelo je tudi nekaj vozil v bližini.

Napad pred notranjim ministrstvom v Bagdadu se je zgodil okoli 7.30 po lokalnem času, ko so odprli glavni vhod ministrstva za delavce, ki skrbijo za vzdrževanje električne napeljave, je povedal neimenovani predstavnik ministrstva.

avto bomba
avto bomba FOTO: Reuters

"Ko sem stopil ven, sem zagledal svoje kolege, nekateri so bili že mrtvi, drugi so le ležali na tleh. Več avtomobilov je gorelo,“ je opisal policist Zaid Raheem. V eksploziji avto bombe samomorilskega napadalca je izgubil pet sodelavcev.

Eksplozija je sicer sledila četrtkovemu nizu eksplozij v Bagdadu, pri čemer je umrlo 72 ljudi. Le nekaj dni po odhodu ameriške vojske iz države je namreč prišlo do politične krize med večinskimi šiiti in suniti, ki paralizira delo vladnih institucij in ogroža krhko ravnovesje med skupnostma.

Politično krizo je povzročila odločitev premierja Nurija al Malikija, sicer šiita, ki je izdal ukaz za aretacijo podpredsednika države Tarika al Hašemija iz vrst sunitov zaradi obtožb terorizma. Al Hašemi vse obtožbe zanika, zatekel pa se je v Kurdistan na severu države. Kot je povedal, se v Bagdad ne bo vrnil, saj ne zaupa v pravično sojenje.

Al Hašemijevo sekularno zavezništvo Irakija, druga najmočnejša in glavna sunitska politična sila v parlamentu, se je sicer še pred objavo ukaza odločilo za bojkot parlamenta in vlade zaradi al Malikijevega avtoritarnega vodenja. Al Maliki je odgovoril z grožnjo zamenjave devetih ministrov Irakije in z zahtevo po odstopu svojega pomočnika, sunita Saleha Motlaka, ki je al Malikija označil za hujšega diktatorja od Sadama Huseina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cucjetina
26. 12. 2011 13.23
to se ni dogajalo ko je bil sadam husein ziv za vse so krivi američani
238155
26. 12. 2011 14.43
European22
27. 12. 2011 07.43
Ko je bil sadam živ je bilo 10x hujše,takrat so poleg bomb uporabljali še kemično orožje. Vprašaj kurde če ne verjameš!