Tujina

Ministrstvo omililo opozorilo glede potovanj. Tisti, ki so med nemiri obtičali v Turčiji: Bilo je precej kaotično

Ljubljana/Istanbul, 17. 07. 2016 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.H./STA/N.Š.
Komentarji
0

Po tem, ko so v soboto odpovedali vse lete, je letalski promet na letališču v Istanbulu znova stekel. Na letališču je vladal kaos: izbruhi panike, prepiranje, slaba volja ... Potniki so več ur čakali v vrstah, da bi si zagotovili sedež na prvem naslednjem letu. Med njimi so bili tudi številni slovenski državljani, ki so se danes zjutraj vrnili v domovino.

Letalski promet je danes znova stekel po tem, ko so v soboto odpovedali vse lete.
Letalski promet je danes znova stekel po tem, ko so v soboto odpovedali vse lete. FOTO: AP

Razmere v Turčiji so po spodletelem vojaškem udaru še negotove in v določenih predelih nevarne, a se stanje umirja in potovalni pogoji normalizirajo. Slovensko zunanje ministrstvo zato ne odsvetuje več potovanj prek istanbulskega letališča in na širše območje Antalye, še vedno pa odsvetuje potovanja v druge dele države.

Pri potovanjih preko letališča Atatürk v Istanbulu ter na t. i. Antalysko riviero ministrstvo v današnjem sporočilu za javnost svetuje previdnost in izogibanje večjim zborovanjem na javnih mestih.

Ministrstvo med območji, ki naj se jim Slovenci izogibajo, izpostavlja območje ob meji s Sirijo. Zaradi velike nevarnosti terorističnih napadov odsvetuje tudi vsa nenujna potovanja v province na jugovzhodu Turčije. Po informacijah ministrstva turške vladne sile na tem območju izvajajo poostrene varnostne ukrepe.

Letala znova poletela po običajnem redu

Na letališču Jožeta Pučnika je zjutraj varno pristalo letalo turške letalske družbe Turkish Airlines s potniki iz Istanbula, potem ko sta bila oba sobotna leta zaradi poskusa vojaškega udara v Turčiji odpovedana. Letalo se je nato v Istanbul vrnilo nekaj po 9. uri.

Iz družbe Turkish Airlines so sporočili, da je veljavnost neuporabljenih vozovnic podaljšana do 15. avgusta, možno pa je tudi vračilo denarja.

Potem ko je del turške vojske v petek ponoči poskušal izvesti vojaški udar, so letališče v Istanbulu začasno zaprli in odpovedali vse lete. V Ljubljano tako niso mogli prispeti potniki iz Istanbula, ki so imeli vozovnice za jutranji in večerni let. Prav tako sta bila odpovedana oba za soboto predvidena leta z brniškega letališča v Istanbul.

Letališče Atatürk
Letališče Atatürk FOTO: AP

Dolge vrste pred okenci, živčni ljudje so se kregali, občasno je izbruhnila panika in stampedo

Danes zjutraj je iz Istanbula prispel tudi Ljubljančan Kasim Hadžić, ki bi sicer moral v Ljubljano prispeti že v soboto, a je bil tudi njegov let odpovedan. Kljub temu se je v soboto odpravil na letališče Atatürk, saj si je moral zagotoviti novo letalsko karto za pot domov.

Na cestah okoli letališča je bila gneča večja, kot ponavadi. "Videl sem tanke in ljudi, ki so mahali z zastavami in skandirali. Na tleh okoli letališča je bilo precej razbitega stekla," pravi Kasim.

Kasim bi se moral v Slovenijo vrniti v soboto, a je bil njegov let odpovedan.
Kasim bi se moral v Slovenijo vrniti v soboto, a je bil njegov let odpovedan. FOTO: osebni arhiv

"Pred okencem sem v vrsti čakal pet ur. Bilo je zelo vroče, potili smo se, ljudje so se kregali med seboj. Nihče ni poskrbel za vodo ali hrano za tiste, ki smo čakali. Tam je bilo na tisoče ljudi, tudi veliko družin, ki so že minulo noč prespali na letališču," pripoveduje. 

Med civilisti na letališču je bilo vzdušje precej panično, saj so imeli potniki zelo malo informacij. "Če je kdo naredil paniko, je sledil stampedo, ker ljudje niso vedeli, kaj se dogaja," pravi.

Na letališče je prispel ob dveh popoldne, šele okoli sedme ure je dobil karto, nato je na letališču preživel noč, danes zjutraj pa se je končno vkrcal na letalo.

Varnostno priporočilo MZZ slovenskim državljanom zaenkrat ostaja enako: "MZZ začasno odsvetuje potovanja v Turčijo."

V petek zvečer so vsi čakali, kaj bo povedal Erdogan

V času, ko se je začel državni udar, je spal v hotelu. Da se nekaj dogaja je izvedel, ko so ga klicali domači iz Slovenije. Takoj je odšel na recepcijo, kjer so bili ljudje zbrani ob televizijskem sprejemniku. "Vsi so samo čakali, da se Erdogan oziroma premier oglasita in povesta, kaj se dogaja in kako naprej," je opisal dogajanje. "Slišal sem par strelov iz daljave," je še dejal. Razmere so se sicer k sreči hitro umirile, dodaja.

Kot pravi, pa občuduje pogum ljudi, ki so se odpravili na ulice in se zoperstavili tankom. "Prebivalstvo ni toliko podprlo Erdogana, kot predvsem niso hoteli, da bi še enkrat doživeli kratenje pravic s strani vojske," je sklenil Kasim, sicer podjetnik, ki se v Turčijo zaradi poslovnih obveznosti namerava vrniti že prihodnji teden.

Brez težav pa so se v soboto v domovino vrnili potniki, ki so dopustovali v turških obmorskih letoviščih in so potovali s čarterskim letom iz Antalye. Stanje v turških obmorskih letoviščih, kot so Antalya, Izmir ali Dalaman, je bilo v soboto povsem mirno.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3