Tujina

Več ugodnosti za partnerje homoseksualnih uslužbencev

Washington, 18. 06. 2009 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obama je izdal uredbo, s katero je razširil nekatere pravice in ugodnosti za homoseksualne partnerje zveznih uslužbencev, vendar pa se to zagovornikom pravic homoseksualcev v ZDA zdi premalo.

Kot je dejal Ameriški predsednik Barack Obama, gre le za prvi korak. Povedal je tudi, da si želi razveljavite posebnega zveznega zakona o "obrambi poroke" in potrditev novega zakona, ki bo partnerjem homoseksualnih zveznih uslužbencev omogočil tudi zdravstveno zavarovanje, pokojnine in druge ugodnosti. Po besedah Obame je zanj omenjeni zakon diskriminatoren in posega v pravice držav, vendar ga njegovo pravosodno ministrstvo zagovarja.

Obama je razširil nekatere pravice in ugodnosti gejevskih in lezbičnih uslužbencev.
Obama je razširil nekatere pravice in ugodnosti gejevskih in lezbičnih uslužbencev. FOTO:

Obama je med volilno kampanjo homoseksualcem obljubljal nekatere pravice, pa tudi odpravo politike "ne sprašuj in ne govori", ki homoseksualcem služenje v vojski omogoča pod pogojem, če javno ne priznajo svoje spolne usmerjenosti, o tem pa jih nihče ne sme spraševati. Odkar je Obama nastopil položaj, je vojaške vrste zapustilo okoli 250 homoseksualcev, ki so hoteli na tak način vplivati na predsednika, da bi pohitel s spremembo politike.

Bela hiša je homoseksualce pozvala k potrpežljivosti in obljubila, da bodo predvolilne obljube izpolnjene do konca predsednikovega mandata. Obama se je sicer znašel v težavah, saj si v času, ko si prizadeva za sprejetje zdravstvene reforme in reforme finančnega sistema ter skuša zapreti Guantanamo, ne želi dodatnega spora z republikanci zaradi pravic homoseksualcev, ki pa so zaradi tega razočarani.

Višek je dogajanje doseglo pretekli teden, ko je pravosodno ministrstvo za sodišču zagovarjalo zakon o "obrambi poroke", ki homoseksualnost enači z incestom. Zakon tudi prepoveduje zvezni vladi, da priznava homoseksualne poroke, sklenjene v zveznih državah, ki to dovoljujejo. To pomeni, da za zvezne uslužbence ne veljajo iste pravice, kot na primer za uslužbence v Connecticutu ali Massachusettsu oziroma drugih državah, kjer so poroke med homoseksualci dovoljene.

Homoseksualci v ZDA od Obame pričakujejo še več, in ta jim to tudi obljublja.
Homoseksualci v ZDA od Obame pričakujejo še več, in ta jim to tudi obljublja. FOTO:

To, kar je Obama ukazal v sredo na nekaterih ministrstvih, kot je State Department, že velja. Gre za pravice do obiskovanja bolnih partnerjev v bolnišnici, bolniških dopustov zaradi nege partnerja ali posvojenega otroka ter uvrstitev na polico zdravstvenega zavarovanja v primeru dolgotrajnih bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. Polno zdravstveno zavarovanje za partnerje ali tudi pravica do dedovanja pa sicer brez spremembe zveznega zakona ne bosta mogoči.

Predsednik največje organizacije za pravice homoseksualcev, Kampanje za človekove pravice, Joe Solmonese je dejal, da je njihova skupnost vse bolj razočarana nad predsednikom. To se že pozna, saj so največji donatorji iz homoseksualne skupnosti začeli zavračati plačila za politične dogodke demokratske stranke. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je pred dnevi dejal, da mora administracija braniti zakone, čeprav se z njimi ne strinja, vendar pa naj bi si prizadevali za sprejetje novega zakona in da bi homoseksualcem omogočili tudi odkrito služenje v vojski.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lukazon
02. 07. 2009 09.56
+1
svaka čast končno saj so oni tudi ljudje...
mehka pupa
27. 06. 2009 15.09
+1
o kakih pravicah pa nakladate tukaj, če imajo pravice imajo tudi dolžnosti, kot vsi;
cekson
26. 06. 2009 17.14
SAJ JA IMAMO "POLIZEI-STADT", PA JA PAZIJO !!! KAJ PA SE KRESALKA NOTER MESA ? A NI TO DELO POLICIJE, SAJ SE JA KRESALKA NEMESA V DELO POLICIJE, AL SE PA SAM TAM, KO NEBIBILO TREBA, SAMO ZA JANSEVE OVADBE SE PA BRIGA, DRUGACE IMA PA ST..O..... PA SE TA TITOIST-JANKOVIC-ULTRA-POKVARJEN-LAZNIVC SE JE OGLASIL, IN JE REKEL, DA JE ON DO VSEH ENAKO STRPEN ! A RES ? PRAV ON, SAMO ZA SVOJE ULZTA LAZNIVCE, DA MU POLNIJO ZEPE !!!!!!!! MOGOCE IMA PA KAJ ON NA KAPI ?
mjolnir
18. 06. 2009 12.17
pijanec22 Zvrni še enega in ne nakladaj! Oni imajo enake pravice, samo da skupnost dveh moških/žensk nima! To ni enako! In tako j, po moje tudi prav!
pijanec22
18. 06. 2009 11.57
Homoseksualci so isto ljudje kot mi. Čas je že, da jim povsod priznajo iste pravice kot jih imajo "večvredni" državljani.
RenatoI
18. 06. 2009 11.07
Namesto da bi se pobrigal za privatne banke, pa bankirje na Wall St. Si nabija glasove z praznimi čenčami.
GAYPROPAGANDA
18. 06. 2009 10.23
-1
Upam, da bodo tudi v Sloveniji spremenili ta sramotni zakon o registraciji, ki je v bistvu diskriminacija -Skynet- Aja z skritim geyem se pa ni problema tuširat.Haha
Nad.oblaki
18. 06. 2009 10.00
Me prav zanima, ker vojak bi se tušeru skupaj v vojski z "odkritim" homoseksualcem... " ait, keep your ass tight." :)
Muri75
18. 06. 2009 09.43
Ja solidarnost ni skupaj v demokraciji, me pa parv zanima, kaj bi se npr. pr njih naredlo, če bi lastniki floridskih casinojev to gledalo...glavn da dolar v žep pade