Tujina

Več sto tisoč ljudi po ZDA za večjo policijsko odgovornost

Washington, 14. 12. 2014 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po številnih ameriških mestih je protestiralo več sto tisoč ljudi, ki so zahtevali konec nekaznovanja policistov za pobijanje neoboroženih osumljencev. pokazala, da to ni samo vprašanje rasizma. Tako v New Yorku kot Washingtonu se je zbralo najmanj po 30.000 ljudi.

Protest v ZDA
Protest v ZDA FOTO: Reuters

Po številnih ameriških mestih, na čelu v Washingtonom in New Yorkom, je v soboto protestiralo več sto tisoč ljudi, ki so zahtevali konec nekaznovanja policistov za pobijanje neoboroženih osumljencev. Čeprav zaradi policijskega nasilja umre več temnopoltih, pa je množica v New Yorku in drugje po ZDA pokazala, da to ni samo vprašanje rasizma.

Tako v New Yorku kot Washingtonu se je na protestih po konservativnih ocenah zbralo najmanj po 30.000 ljudi. Washingtonsko dogajanje so razgibali mladi protestniki iz Fergusona, ki so zahtevali "akcijo", vendar so protesti minili mirno.

Shod proti policijskemu nasilju v Washingtonu - 7
Shod proti policijskemu nasilju v Washingtonu - 7 FOTO: Reuters

ZDA so protesti zajeli pretekli teden, ko je velika porota v New Yorku oprostila belega policista, ki je zadušil neoboroženega temnopoltega prodajalca cigaret. Na ulice so se podali mladi in stari, pripadniki vseh ras. Stanje je bilo že sicer napeto zaradi demonstracij v Fergusonu, kjer je velika porota prav tako oprostila belega policista.

Newyorški primer je sodu izbil dno, ker obstaja videoposnetek pretiravanja s policijsko silo in ameriška javnost je začela prvič resneje razmišljati o tem, kaj vse si lahko policisti nekaznovano privoščijo. Mediji so objavili tudi o druge primere, kot je bila ustrelitev neoboroženega temnopoltega 12-letnika v Clevelandu.

Američani zahtevajo spremembe pravosodnega sistema, ki jih je v Washingtonu v soboto predstavil newyorški aktivist in politik Al Sharpton. Glavna zahteva je ločitev lokalnih tožilcev od pregona in preiskave, ko gre za nasilje lokalnih policistov. Sharpton je pozval k spremembam nacionalne zakonodaje v smeri večje vloge pravosodnega ministrstva in neodvisnih tožilcev.

Na stopnicah kongresne palače, kamor so se protestniki podali po aveniji Pensilvanija od Trga Foley pri Beli hiši, je Sharpton kongresnike opozoril, da mislijo resno. "Če bo kdo zvonil pri vas doma za božič, morda ne bo božiček, ampak mi," je dejal. Kongresniki so ga lahko slišali, saj so bili ravno takrat na napeti proračunski seji.

Slogan ''Ne morem dihati'' je bil viden in slišan na vsakem koraku.
Slogan ''Ne morem dihati'' je bil viden in slišan na vsakem koraku. FOTO: Reuters

Glavno vlogo na protestih v Washingtonu so imeli družinski člani umrlih v soočenju s policijo. Vdova v New Yorku ubitega Erica Garnerja Esaw Garner je dejala, da je bil njen mož za življenja tih, sedaj pa dela veliko hrupa. Tam je bila tudi Kadiatout Diallo, mati Amadoua Dialla, ki je leta 1999 v Bronxu končal pot točo policijskih strelov, ker so njegov telefon zamenjali za pištolo. "Nič se ni spremenilo. Kar smo zahtevali pred 15 leti, zahtevamo tudi danes," je povedala.

Nekaj aretacij je bilo v soboto v Bostonu, v Washingtonu in New Yoku pa so protesti minili mirno. Pogled na policiste, ki so varovali demonstracije in bili pri tem deležni številnih jeznih komentarjev, je razkril različna čustva. Večina policistov je bila prijaznih, a zaskrbljenosti niso mogli skriti. Po 11. septembru 2001 so jih v New Yorku obravnavali kot nacionalne junake, sedaj pa jih zmerjajo z rasisti, kriminalci in nasilneži.

Bili so deležni številnih zmerljivk.
Bili so deležni številnih zmerljivk. FOTO: Reuters

Newyorški policijski sindikat je celo pozval svoje člane, naj zahtevajo, da newyorškega župana Billa DeBlasia ne pustijo na pogrebe policistov, ki padejo na delovnem mestu. DeBlasio je namreč izrazil razumevanje za zahteve protestnikov in se ni samodejno postavil na stran policije, kot je to počel pred njim Rudy Giuliani in v manjši meri tudi Michael Bloomberg.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enota NAprej
14. 12. 2014 20.32
+6
če bi bilo to v kakšni drugi državi,..rusija, kitajska,...bi amerika že grozila s sankcijami
Ramzess
14. 12. 2014 10.54
+7
Saj je prav, ne more početi kar hočejo, ... služiti bi morali ljudem, ne pa zakonu in tistim, ki se skrivajo za njim, vladi, oblasti, bogatašem, ipd. Ko se policaj zagovarja da služi zakonu, je točno jasno kaj misli s tem.
Bruhalnica24
14. 12. 2014 09.40
+8
Med protestanti so policaji v civilu, ki vodijo ropanja, lomljenja, požiganja.....Cilj je še večja policijska država..... Imajo dovolj FEMA ustanov za neposlušne...
Ramzess
14. 12. 2014 10.51
+6
Ramzess
14. 12. 2014 10.52
+8
Ne to kar se ljudem običajno kaže, to je le en obraz, ... za vladne organizacije in agencije pa je značilno da imajo več obrazov, ... odvisno kako piha vladni veter, oz. veter interesov oblasti.
METKA102
14. 12. 2014 11.04
+3
Provokatorji so na vseh takih protestih, tudi pri nas, kadar so. Ljudje, ki protestirajo so protestniki, niso protestanti.
METKA102
14. 12. 2014 11.07
+2
Naši najbolj znani protestanti so bili Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Adam Bohorič ..... pa brez zamere.
Infraping
14. 12. 2014 09.16
+3
Vedeti in razumeti zadeve, ki jih drugi ne vedo in ne razumejo, je, milo rečeno, grozno.
fafajonka
14. 12. 2014 10.44
+0
Infraping
14. 12. 2014 09.05
-2
Grafika je nastala tako, da mi je list papirja padel v lužo na tleh, Risanka pa tako, da je tudi neverjetno.