Tujina

Več sto protestov proti Acti

München/Dunaj/Zagreb, 11. 02. 2012 19.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Številna mesta po Evropi so napolnili nasprotniki spornega mednarodnega sporazuma za boj proti ponarejanju Acta. Po pričakovanjih organizatorjev mednarodne kampanje "Stop Acta" naj bi protestiralo skupno od 150.000 do 200.000 ljudi.

Številna mesta po vsej Evropi so danes napolnili nasprotniki spornega mednarodnega sporazuma za boj proti ponarejanju Acta. Protesti so v Nemčiji, Avstriji, na Poljskem, Hrvaškem in v vrsti drugih držav. Po pričakovanjih organizatorjev mednarodne kampanje "Stop Acta" naj bi se pozivu na proteste odzvalo skupno od 150.000 do 200.000 ljudi.

Protesti proti Acti
Protesti proti Acti FOTO: Reuters

Največ protestnikov naj bi se po pričakovanjih danes zbralo v Nemčiji – čeprav ta država Acte za razliko od večine držav članic EU zaenkrat ni podpisala, vlada v Berlinu pa je v petek celo sporočila, da k spornemu sporazumu zaenkrat ne namerava pristopiti, saj želi pred tem temeljito preučiti vse njegove vidike.

Samo v Nemčiji naj bi protesti potekali v kar 60 mestih. Najmnožičnejši so bili v Münchnu, kjer se je po ocenah policije zbralo kakih 16.000 ljudi. Tudi v Avstriji se demonstracije, ki jih zaznamuje slogan "Acta ad acta", vrstijo v več mestih, med drugim v Gradcu, Salzburgu, Innsbrucku in Linzu. Na Dunaju je popoldne protestiralo od 3000 do 4500 ljudi, ki so se odzvali vabilu hekerjev Anonymous, Zelenih in Piratske stranke.

Podobno je bilo na Hrvaškem, kjer se je kljub snežnim razmeram v zagrebškem parku Zrinjevac, ob katerem se nahaja poslopje zunanjega ministrstva, zbralo več sto ljudi. Med drugim so poudarili, da nasprotujejo nadzoru in cenzuri na spletu, ki bosta po njihovem spremljala uveljavitev Acte. Njihove zahteve je spremljal hrup bobnov in piščalk.

Izobesili so gesla, kot sta "Stop Acta, splet človekovih pravic in nekorporacij" in "Ivo, tvoje glasbe ne bi prenašali". Slednji je bil namenjen hrvaškemu predsedniku Ivu Josipoviću, sicer skladatelju sodobne klasične glasbe.

Za razliko od hrvaške vlade, ki stališča o Acti še ni sprejela in napoveduje javno razpravo o tem, je Josipović javno povedal, da Acto podpira. Zato so člani Anonymousa že v četrtek zvečer in pa tudi danes napadli in začasno zaprli njegovo spletno stran. Danes so začasno zaprli tudi spletni strani inštituta za hrvaško glasbo in hrvaške glasbene unije, ki izvajata sporni zakon o varstvu avtorskih pravic (Zamp). Eden od glavnih avtorjev Zampa je ravno Josipović.

Protesti proti Acti so potekali tudi v Osijeku, Pulju, Splitu in na Reki.
Protesti proti Acti so potekali tudi v Osijeku, Pulju, Splitu in na Reki. FOTO: Reuters

V Evropi danes med drugim protestirajo tudi v več deset francoskih in britanskih mestih, v Romuniji in Bolgariji, na Poljskem, Češkem in Slovaškem, na Madžarskem ter na sploh v večini evropskih držav. Podobna akcija, čeprav občutno manjša, pa poteka tudi drugod, npr. v ZDA in Avstraliji. Protestniki so med drugim "oboroženi" z maskami Guya Fawkesa, sicer zaščitnim znakom hekerjev Anonymous.

Acto je doslej podpisalo več kot 30 držav, med njimi 22 držav članic EU, tudi Slovenija, ter ZDA, Kanada, Avstralija, Nova Zelandija in Japonska. A več držav, med njimi Poljska, Češka in Slovaška, so zaradi močnega nasprotovanja javnosti proces ratifikacije sporazuma medtem zamrznile.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Andrej Lorenci 1
13. 02. 2012 06.41
-2
Nade Sazas. Sem nesel lani tja v zaščito nekaj zadev, še potrdila nisem dobil. Takole ....ah, brezveze, te lahko mimogrede žejnega peljejo čez. Težava je tudi v tem: Me vpraša nekoc en tip, ali mi je všeč njegova muzika. Rekel sem mu, da ni njegova, saj za nobeno sekundo muzike ni dal centa! Včasih smo kupovali plošče, pa kasete, vsak od udeleženih je imel nekaj od tega. Danes pa ? Kot, da je produkcija zastonj. Sicer ne podpiram acte, vendar je potrebno iti nekoliko nazaj. V čas, ko je človek lahko dobil nekaj od intelektualne lastnine. Tega številni mladi, ki nikoli niso dali centa za dobrino, ki se imenuje glasba na playlisti, ne vedo. Znajo pa kritizirati. Toliko o tem.
Roko23
13. 02. 2012 02.18
+3
Dejte dragi sodržavljani 17.2. pridt v malo večjem številu, acta ni le cenzura neta, na youtubu si poglejte mal kaj to prnese za sabo, podjetje monsanto, bi kmalu ko bi večina držav sprejela acto dobil zeleno luč za patentiranje gensko spremenjenih semen, ker bi radi mel popolno kontrolo nad hrano, kar je pa zadnje kar jim lahko pustimo, tako da nč se vidmo na prešercu!
Roko23
13. 02. 2012 02.23
+1
morda bi bilo tistim, ki ne vedo ozadja teh genetsko spremenjenih organizmov potrebno objasniti, da ženske hitro postanejo neplodne, otroci se rojevajo
igorz14
12. 02. 2012 17.56
-5
Sam maske so pa res najgrše...
theykilledKenny
12. 02. 2012 16.56
+9
Slovenija lahko še vedno prekliče podpis... Če ga nočejo, bodo vodilnim letele glave. Enostavno.
nikiz123
12. 02. 2012 11.48
+10
Stop ACTA !! 17.2....
Saloreich
11. 02. 2012 23.11
+13
Sam smejejo se pa isto ko Zoki tile anonymousi =)
M_teorija
11. 02. 2012 22.43
+16
Lahko samo upamo , da jim uspe, ker drugače bo treba resetirat vse dosedaj naložene stvari, še sami ne vemo kaj vse je gor. Pa najbolje, da preidemo na Pingvina. Za vsak slučaj!?
maliButalec
11. 02. 2012 20.04
+29
Naslednji protesti so napovedani v petek 17.2.2012. Vljudno Vabljeni. Če se nas bo le nekaj posameznikov borilo za pravice vseh, nas bodo tisti, ki sprejemajo odločitve ignorirali. Skupaj lahko dosežemo marsikaj, kot nekaj posameznikov pa skoraj nič. Sicer pa piše, da je v Ljubljani na kongresnem trgu. Ali je tudi v Mariboru - ali pa samo v Ljubljani? Hvala za odgovor.
borisl1
11. 02. 2012 20.08
+4
upornik22
11. 02. 2012 19.57
+28
STOP ACTA!!!!!!!!!!!VIDIMO SE 17.2 NA PREŠERCU
tali?ni tom
11. 02. 2012 19.56
+26
Krka tovarna zdravil ki dela izključno ponaredek oziroma lepše rečeno generična zdravila je z tem sporazumom pečena , pa je slovenski paradni konj v izvozu ! ja le kaj je bilo ljudem ki so v imenu nas državljanov ki jih med drugim nismo pooblastil za taka dejanja proti slovenskemu gospodarstvu da so to podpisal- odobril ! in krka je samo eden člen v verigi teh proizvajalcev ker je skoraj vse nekak kopirano od drugih ! moje mnenje je da tudi slovenija ZA ZMERAJ zamrzne pristop k tej združbi ki hoče na vsak način zavladat svetu ! in internet je pri tem malenkost pa so že tu ogromni posegi v zasebnost,voljo pa to človeka ! upam da bo nova vlada bolj pametna da to vrže v koš in v bodoče dela v korist domačega naroda ne v korist tujcev tako okoli nas kot prek luže katerim glavni cilj je zasužnjevanje in kontrola nad ljudmi !
maliButalec
11. 02. 2012 20.08
+20
waco se strinjam. Žal pa naša vlada dela vse kar drugi rečejo. Mi sploh nimamo ljudi, ki bi vodili nas, ampak nas vodi ravno ta Elita iz tujine, ki želi zavladati vsem narodom. Slej kot prej bomo morali tudi reči STOP POLITIKA - narod bo prevzel oblast, politike pa izgnat.
borisl1
11. 02. 2012 20.25
+6
pri nas se na žalost to še ne bo hitro zgodilo...
borisl1
11. 02. 2012 19.48
+39
močno nasprotujem sporazumu ACTA. ne samo zaradi uporabe spleta (kot si to velika večina napačno razlaga) ampak tudi zaradi drugih dejavnosti s katerimi se ukvarjam in se skoraj dnevno ukvarjajo vsi ljudje, zato ker je sporazum sestavljen tako da bo skoraj dobesedno vsaka stvar, dejanje, ali izdelek ki ni "genuine" postala ponaredek za katerega bodo sankcije oz. kazni. ampak žalostno je to da smo v naši državi imeli najslabše število udeležitev na protestih kljub dobrim napovedim. upajmo da bo drugič bolje!!! protesters and god against ACTA!!!(nisem veren, ampak se dobro sliši) :)
Roko23
13. 02. 2012 02.15
+2