Tujina

Več sto pilotov se sooča z depresijo, a pomoči ne poiščejo

New York, 15. 12. 2016 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Mentalno zdravje je v pilotski kabini zavito v tančico skrivnosti," pravi eden od avtorjev študije o zdravju pilotov. Veliko pilotov se sooča s simptomi depresije, a pomoči ne poiščejo. Bojijo se namreč, da bo to negativno vplivalo na njihovo kariero.

Študija: Veliko pilotov trpi za depresijo, a ne poiščejo pomoči.
Študija: Veliko pilotov trpi za depresijo, a ne poiščejo pomoči. FOTO: Blaž Garbajs

Več sto pilotov po celem svetu se sooča z depresijo, a se ne odloči poiskati pomoči zaradi strahu, da bo to negativno vplivalo na njihovo kariero, je v študiji, objavljeni v časniku Environmental Health, ugotovila univerza Harvard. V spletni raziskavi je več kot deset odstotkov sodelujočih pilotov pokazalo znake depresije.

"Ugotavljamo, da se veliko pilotov, ki trenutno letijo, sooča s simptomi depresije, pomoči pa ne iščejo, ker se bojijo, da bo to imelo negativen vpliv na njihovo kariero. Mentalno zdravje je v pilotski kabini zavito v tančico skrivnosti," pravi eden od avtorjev študije Joseph Allen.

Na vprašanja v raziskavi, ki je bila anonimna, je odgovorilo 1850 pilotov iz več kot 50 držav, pri 12,6 odstotka sodelujočih so se  pokazali znaki depresije. Približno štiri odstotke vprašanih je imelo v zadnjih dveh tednih samomorilske misli, so še ugotovili v študiji.

Znaki depresije so posebej očitni med tistimi piloti, ki jemljejo močna uspavalna sredstva ali so imeli izkušnjo seksualnega oziroma verbalnega nadlegovanja.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za depresijo trpi okoli 350 milijonov ljudi po celem svetu

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frigo
16. 12. 2016 09.51
+1
Metlo v roke pa pometat po pisti
Chatefucio
15. 12. 2016 12.46
+10
Poklic pilota ni več kar je bil 20, 30 let nazaj. Glede na funkcije in odgovornost, ki jo pilot pri opravljanju svojega poklica nosi na svojem hrbtu, je ta poklic dan danes postal precej podcenjen. Stavke, o katerih berete po medijih, so odraz v napačno smer gibajoče se sodobne, kapitalistično urejene politike, ki se je dotaknila tudi letalstva. Res je, vsak se sam odloča za svojo pot in svojo kariero. Toda mislim, da bi poklici, med katerimi so piloti, zdravniki, nenazadnje tudi gasilci in podobni - morali držati svojo vrednost in ugled - nenazadnje so to poklici, na katerih sloni naša varnost in zaupanje. Ko se usedete v letalo je vaša edina skrb da boste kar se da pravočasno prispeli na destinacijo, seveda po najnižji možni ceni. S to poceni karto (za katero se vam mimogrede tako super noro dobro zdi, da je bila tako poceni), plačujete tiste dva tam spredaj. Ne zavedate pa se, da je vaše življenje v rokah človeka, ki morda prav vaš let opravlja kot zdanji v tekočem tednu, v kateremu je naletel že cca 55 ur. Da, s to karto plačujete njegovo delo in njegov trud. Teh 55 ur, dame in gospodje, si ne predstavljate kako stresnih zna biti in z razlogom je pilot eden najtežjih poklicev. Povprečna pilotska plača v nizkocenovnih družbah (iz katerih izvira 90% depresivnih pilotov, omenjenih v članku), je krepko nižja, kot si mislite. Še več, nizkocenovne družbe uvajajo svoja šolanja pilotov, kjer jim krijejo šolanje, a jih obenem pogodbeno zavežejo k zaposlitvi za nadaljnih toliko in toliko let, plačujejo pa jim bore malo. Ti piloti opravijo tudi do 6 letov dnevno, kar lahko (vseskupaj s predpripravo, papirologijo itd.) nanese tudi čez 12 ur dela. Ti piloti v večini živijo/delajo izven svoje matične države, s plačo in predvsem natrpanim urnikom, ki ga imajo, pa si normalnega življenja pač (vsaj v štartu prvih nekaj let) ne morejo ustvariti. Naslednjič, ko se vam fino zdi, kako za wizzovo ali easyjevo karto do Londona plačate neverjetno ugodnih 40evrov, pomislite na tole kar sem vam povedal. Situacija ni blesteča. Daleč od tega. Pa čimveč prijetnih potovanj vam želim ;) Pa da ne bo pomote, kot potniki niste prav nič krivi za ne-razumno situacijo v letalstvu, samo lahko pa obrdžite rešpekt in se v določenih, včasih neljubih situacijah (zamude itd) vedete človeško, kajti verjemite, nihče tega ne dela nalašč. V letalstvu pa velja; A delay is better than disaster. Če že delodajalci do pilotov nimajo spoštovanja, ga imejte vsaj kot potniki ;)
NiVseRes
15. 12. 2016 13.00
-5
Chatefucio
15. 12. 2016 13.02
+1
Ne zavedaš se kaj pišeš. Tipkovnica po kateri nepremišljeno tipkaš je do tebe prispela zato, ker ta poklic obstaja ;)
Vabis
15. 12. 2016 13.15
-4
Vsak lahko zamenja službo,tako tudi piloti...
Chatefucio
15. 12. 2016 13.26
+1
Pa ste resni? Se zavedate koliko truda, časa in denarja gre v to da postaneš pilot? To ni poklic, to je način življenja. In ne, nemoreš čez noč zamenjati službe. Halo?! Včasih mi ni čist jasno a se hecate ali ste res tako moteni! Ne mečite kosti, če že imate zgrešeno mnenje ga raje zadržite zase...
Vabis
15. 12. 2016 13.54
-1
Saj se ne gre samo za menjati poklic,ampak delodajalca. Naprimer v ZAE imajo zelo dobre plače...Stres in mobing pa se dogaja v vseh službah
Chatefucio
15. 12. 2016 14.10
Pa se zavedaš kakšni so pogoji da pristaneš v takšnih družbah? Ali izvajaš šolanje pri njih (kar te stane celo premoženje) ali pa moraš imeti že veliko število naletenih ur... Ni tako simpl to.. Tudi dobiti zaposlitev v letalstvu danes ni več tako kot nekoč, ko te je kot pilota takoj čakalo delovno mesto.
firewall
15. 12. 2016 14.15
+3
Ja najboljš da vsi začnemo svoje službe delati za pest riža. Saj drugače bo pa kitajc al pa bulgar....samo tisti zgoraj si pa vseeno bašejo žepe z denarjem in dobički, ker samo še to je važno...
lemur
15. 12. 2016 12.18
-1
Vsi bi studirali, bili sefi, piloti, astronavti, dobili fino placo in bili spolosno spostovani. Ko pa pride pritisk in odgovornost pa v jok. To se zgodi, ce sistem vspodbuja grebatorstvo in nagrajuje predvsem pridnost. Tam kjer je vazen efekt pridni fantje in punce pogosto potegnejo takratko, ce so piloti pa se marsikoga potegnejo za sabo. Psihotesti in dosezki pri dejavnostih katere testirajo karakter bi morali za pilote imeti vec vrednosti kot tocke na maturi in pridnost na fakulteti.
kure bedne
15. 12. 2016 12.04
+0
Ja, ker večina pilotov ve, da je zemlja ravna ploskev in morajo molčati. tralala hopsasa. Pazi zdaj.
palcaimadvakonca
15. 12. 2016 12.01
+1
Vse več je depresivnih voznikov .
Frigo
16. 12. 2016 20.40
ce se vozis po Nemciji se ti mora res odfukat
ochi
15. 12. 2016 11.36
+5
a pri ostalih poklicih pa ni bojazni pred stigmatiziranjem? bolezni, kot so depresija, se zapišejo v kartoteko. to kartoteko pregleda zdravnik vsakič, ko imaš pregled za delodajalca.
I G N O R A N T
15. 12. 2016 11.31
+8
Vidite v vseh poklicih se pojavijo duševne motnje.Kaj pa pri tistih ki imajo vpliv na generacije in mase ljudi.Kdo garantira da so duševno okay.?
pa dobr no
15. 12. 2016 11.27
-1
slikca je pa zabavna. Teren pred kokpitom.
pop greznica
15. 12. 2016 14.51
sir. Oliver
15. 12. 2016 11.23
+8
odkod so dobili cifro VEČ STO PILOTOV