Tujina

Več pripomb na ustavo

Podgorica/Strasbourg, 03. 06. 2007 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Beneška komisija ima k osnutku črnogorske ustave več pripomb, zato bo pomagala pri njenem oblikovanju.

V Črni gori se je 28. maja končala javna razprava o osnutku nove ustave
V Črni gori se je 28. maja končala javna razprava o osnutku nove ustave FOTO:

Beneška komisija, pravno svetovalno telo Sveta Evrope, je po petkovem sestanku sporočila, da ima k osnutku nove črnogorske ustave - ta je od konca maja v parlamentarnem postopku - 199 nasvetov in pripomb. Izvedenci komisije so izpostavili, da se bodo v nadaljnji postopek sprejemanja ustave dejavno vključili, za konec julija pa so že napovedali prihod v Podgorico, kjer naj bi preverili, ali so bile njihove pripombe upoštevane.

Rok za pripombe in predloge

Črna gora je bila v Svet Evrope sprejeta 11. maja letos kot 47. članica te najstarejše evropske organizacije.

V Črni gori se je 28. maja končala javna razprava o osnutku nove ustave in takrat je začel teči petnajstdnevni rok, v katerem mora pristojni parlamentarni odbor preučiti sprejete pripombe ter izoblikovati predlog najvišjega državnega akta in ga predložiti poslancem v sprejetje. Predpisi še določajo, da mora parlament predlog ustave obravnavati najkasneje v 15 dneh po njegovem prejetju. Za potrditev ustave velja, da mora dobiti podporo najmanj dveh tretjin poslancev, sicer mora biti razpisan referendum.

Izvedenci komisije so ugotovili, da je osnutek ustave "na splošno dober", vendar bi bilo treba izboljšati določila, ki se nanašajo človekove pravice in način izvolitve sodnikov
Izvedenci komisije so ugotovili, da je osnutek ustave "na splošno dober", vendar bi bilo treba izboljšati določila, ki se nanašajo človekove pravice in način izvolitve sodnikov FOTO:

Med javno razpravo, ki se je začela 4. aprila, so lahko k osnutku ustave vsi podali svoje mnenje, predlog ali pobudo, medtem ko bodo lahko v okviru skupščinske razprave spremembe predlagali le poslanci. Med javno razpravo je bilo tako predloženih za 300 strani predlogov za spremembe posameznih določb osnutka ustave.

Osnutek ustave je dober, vendar potrebne izboljšave

Petkovega sestanka Beneške komisije v Strasbourgu sta se udeležila njen član iz Črne gore Srđjan Darmanović in predsednik črnogorske skupščine Ranko Krivokapić. Izvedenci komisije so ugotovili, da je osnutek ustave "na splošno dober", vendar bi bilo treba izboljšati določila, ki se nanašajo človekove pravice in način izvolitve sodnikov. Glede slednje se komisija zavzema, da jih ne bi volil parlament, kot predvideva osnutek ustave, ampak bi bilo to v pristojnosti sveta sodnikov.

Svet Evrope
Svet Evrope FOTO: Reuters

Darmanović je po sestanku komisije povedal, da je eden njenih glavnih sklepov tudi, da z oblikovanjem ustave ne gre hiteti in da bodo lahko zadovoljni, če bo zadnji osnutek ustave končan v juliju. Podpredsednik Parlamentarne skupščine SE in posebni poročevalec SE za Črno goro Jean Charles Gardeto je izpostavil, da so v osnutku ustave "posamezni problemi, ki se v glavnem nanašajo na organizacijo oblasti, sodni sistem in pravice nacionalnih manjšin, ki jih bo treba rešiti v sodelovanju z Beneško komisijo".

Gardeto je izrazil pričakovanje, da se bodo parlamentarne stranke "vedle razumno" in da bodo pokazale dobro voljo ter skupaj našle rešitve, ki bodo koristne za vse prebivalce Črne gore. Ne gre pozabiti, da za Črno goro velja rok za sprejetje ustave, ki začne teči z njeno vključitvijo v SE, če se to ne bo zgodilo, pa je na relaciji Podgorica-Strasbourg pričakovati politične probleme, je še povedal Gardeto.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.