Tujina

Več mesecev po domnevni ozdravitvi so ebolo odkrili v njegovem očesu

Washington, 08. 05. 2015 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri ameriškem zdravniku Ianu Croizeru so septembra lani odkrili ebolo, medtem ko je delal v Sierri Leone. Zdravnik je oktobra lani zapustil bolnišnico, saj ebola ni bila več prisotna v njegovi krvi, nato pa se je po dveh mesecih pojavilo vnetje v očesu ...

virus ebole
virus ebole FOTO: Reuters

Smrtonosno ebolo so prvič odkrili v očesu bolnika več mesecev po tem, ko je niso več zaznali v krvi, so danes sporočili ameriški raziskovalci. Pri ameriškem zdravniku Ianu Croizeru so septembra lani odkrili ebolo, medtem ko je delal v Sierri Leone za Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO).

Croizera se je zaradi okužbe z ebolo zdravil v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia. Zdravnik je oktobra lani zapustil bolnišnico, saj ebola ni bila več prisotna v njegovi krvi, so raziskovalci v četrtek objavili v ameriški znanstveni reviji Nerw England Journal of Medicine.

Najhujši izbruh ebole doslej se je začel decembra 2013 v Gvineji, nato pa se je virus razširil še v Liberijo in Sierro Leone, primeri okužbe pa so se pojavili še drugod po svetu. Po podatkih WHO je epidemija ebole zahtevala že več kot 11.000 smrtnih žrtev.

Dva meseca kasneje se je v levem očesu zdravnika pojavilo vnetje, ki je povzročilo oteklino in težave z vidom. Zaznali so tudi visok krvni pritisk. Vrnil se je v isto bolnišnico v Atlanti, kjer so odvzeli nekaj gnojne tekočine iz očesa in jo testirali za ebolo. Tekočina je dejansko vsebovala virus, ki pa ga niso našli v solzah ali tkivu okoli očesa.

Po oceni zdravnikov ni bilo tveganja, da bi Croizer koga okužil, a so opozorili, da je treba bolnike, ki so prestali ebolo, preverjati za morebitnimi okužbami očes.

Okužba je pri zdravniku povzročila vnetje v notranjosti očesa. Poleg težav z vidom se mu je spremenila še barva šarenice iz modre v zeleno deset dni po prvem pojavu simptomov.

Po zdravljenju z več zdravili je Crozier počasi začel okrevati, a se mu vid do zdaj še ni dokončno izboljšal. Barva oči je znova postala modra.

Primeri vnetja očes so bili doslej že večkrat zabeleženi pri preživelih okužbe z ebolo, a so načeloma redki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Indigo Pingvin
08. 05. 2015 17.10
-2
Podobno je s cepivi. Vsako cepivo vam da kronično stanje in nikoli ne veste, kje in kdaj bo izbruhnil problem v telesu. Zadnjič so za ebolo ugotovili, da se še mesece po okužbi nahaja v spermijih, sedaj so ugotovili da tudi v očesu. Še veliko stvari ne vemo, nekatere predvsem tudi zato, ker je bolj pripravno, da jih ne vemo, zato ne iščemo vzrokov.
KonFormist
08. 05. 2015 16.56
+18
Ziher je preveč bral 24ur ... Tako lahko najhitreje dobiš očesno ebolo.
Ramzess
08. 05. 2015 16.13
-3
"a so opozorili, da je treba bolnike, ki so prestali ebolo, preverjati za morebitnimi okužbami očes." Prav čudi me, kako nesmiselno razmišljajo, ozkoumno, ... namesto da bi se delal splošen test, ki obsega telo, ... pa testise tudi ne, saj so tam tudi enemu našli.
Ramzess
08. 05. 2015 16.12
-3
Zanimivo, prvi test je bil na ebolo, ... ne vem če je bil še kak drug, ... preteklost ima težo.