Tujina

Več kot 80 milijonov Evropejcev je že uporabljalo droge

Bruselj, 27. 05. 2014 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Droge, s katerimi se srečujemo danes, so v številnih pogledih drugačne od tistih iz preteklosti, v poročilu pravi Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami. Tehnike povečujejo moč hašiša in marihuane, pojavljajo se novi sintetični opioidi in halucinogene snovi.

Uporaba drog - 3
Uporaba drog - 3 FOTO: EMCDDA
Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami je danes objavil obsežno letno poročilo, v katerem opisuje stanje na področju proizvodnje in uporabe drog. Pravijo, da se pojavljajo nove grožnje, povezane s sintetičnimi drogami, vključno s stimulansi, novimi psihoaktivnimi snovmi in zdravili, ki se na spreminjajočem se evropskem trgu drog vse bolj uveljavljajo.

Uporaba drog - 2
Uporaba drog - 2 FOTO: EMCDDA

"Droge, s katerimi se srečujemo danes, so v številnih pogledih drugačne od tistih iz preteklosti," so zapisali v poročilu. To lahko vidimo pri uveljavljenih drogah, na primer v zvezi s konopljo, pri kateri nove proizvodne tehnike povečujejo moč proizvodov iz hašiša in marihuane. To je razvidno tudi pri proizvodnji sintetičnih drog, pri čemer se pojavlja zelo veliko novih snovi. "Nadvse skrb zbujajoče je, da smo bili pred kratkim priča pojavu novih sintetičnih opioidov in halucinogenih snovi, ki so tako zelo farmakološko aktivni, da njihove že zelo majhne količine zadoščajo za več odmerkov," še pravijo.

Skoraj četrtina odraslih vsaj enkrat uporabilo prepovedano drogo

Medtem, ko v Estoniji zaradi uporabe drog na milijon prebivalcev letno umre okoli 190 ljudi, v Sloveniji po zbranih podatkih na milijon prebivalcev letno umre okoli 18 ljudi. Tistim, ki uporabljajo droge z vbrizgavanjem, smo pri nas razdelili več kot 550.000 brizg, sicer pa je na prvem mestu pristala Francija, ki je razdelila kar 13,8 milijona brizg.
Ocenjuje se, da je skoraj četrtina odraslega prebivalstva v Evropski uniji ali več kot 80 milijonov odraslih vsaj enkrat v življenju uporabilo prepovedano drogo. V večini primerov je bila to konoplja (73,6 milijona), navedene ocene za uporabo drugih drog kadar koli v življenju pa so nižje, in sicer 14,1 milijona za kokain, 11,4 milijona za amfetamine in 10,6 milijona za ekstazi. Med državami obstajajo precejšnje razlike glede deleža oseb, ki so kadar koli v življenju uporabile droge; ta delež se giblje od približno tretjine odraslih na Danskem, v Franciji in v Združenem kraljestvu do manj kot vsake desete osebe v Bolgariji, Grčiji, na Cipru, Madžarskem, Portugalskem, v Romuniji in Turčiji.

Med šolsko mladino, staro med 15 in 16 let konoplja pomeni daleč največji delež prepovedanih drog, ki se uporabljajo v tej skupini, pri čemer je približno 24 odstotkov pripadnikov te skupine navedlo uporabo kadar koli v življenju, 20 odstotkov uporabo v zadnjem letu in 12 odstotkov uporabo v mesecu pred raziskavo. V primerjavi z dijakinjami je bila pri dijakih 1,5-krat večja verjetnost, da bodo poročali o uporabi konoplje v zadnjem mesecu. Številni od tistih, ki so navedli, da so že uporabili konopljo, so to naredili le enkrat ali dvakrat.

Uporaba drog - 1
Uporaba drog - 1 FOTO: EMCDDA

Na prvem mestu je konoplja, sledijo kokain, amfetamin in heroin

Vsako leto se v Evropi poroča o približno enem milijonu zasegov prepovedanih drog. Za tri države, ki so v preteklosti poročale o precejšnjem številu zasegov, najnovejši podatki niso na voljo. V letu 2012 sta o dveh tretjinah vseh zasegov v Evropski uniji poročali le dve državi, Španija in Združeno kraljestvo, vendar so pomembno število zasegov sporočile tudi Nemčija, Belgija, Italija in štiri nordijske države. Druga pomembna država zasegov drog je Turčija, kjer je določen delež prestreženih drog namenjen uporabi v drugih državah v Evropi in na Bližnjem Vzhodu. Več kot 80 odstotkov zasegov v Evropi je zasegov konoplje, kar odraža njeno razmeroma veliko razširjenost uporabe. Skupno je na drugem mestu kokain, število prijavljenih zasegov pa je približno dvakrat večje od števila zasegov amfetamina in heroina. Število zasegov ekstazija je nižje, vendar se v zadnjih letih povečuje.

Na evropskem trgu drog je navadno mogoče najti dva proizvoda iz konoplje: marihuano in hašiš. Groba ocena letne uporabe teh dveh proizvodov je približno 2.000 ton. Marihuana v Evropi se goji lokalno ali pa uvaža iz drugih držav. Večina hašiša se uvozi po morju ali zraku iz Maroka. V zadnjih desetih letih je število zasegov marihuane preseglo število zasegov hašiša in danes predstavlja skoraj dve tretjini vseh zasegov konoplje, kar izkazuje vedno večjo dosegljivost doma proizvedene marihuane v številnih državah. Količina zaseženega hašiša v Evropski uniji, čeprav v zadnjih letih upada, je še vedno veliko večja od prijavljene količine marihuane (457 ton hašiša in 105 tone marihuane v letu 2012). Razlog za to je mogoče ta, da je pri hašišu večja verjetnost, da se prevaža v večjih količinah, opravi dolgo pot in prečka številne meje, zato je bolj izpostavljen ukrepom za preprečevanje vstopa. V smislu zaseženih količin so količine iz le nekaj držav nesorazmerno velike, deloma zato, ker se nahajajo na pomembnih preprodajalskih poteh. Španija je na primer zaradi bližine Maroka in velikega notranjega trga prijavila približno dve tretjini vse količine zaseženega hašiša v Evropi v letu 2012. V zvezi z marihuano sta Grčija in Italija poročali o nedavnem velikem porastu zaseženih drog.

Največ predoziranj na severu Evrope

Prevelik odmerek drog je še vedno glavni vzrok izogibljive umrljivosti med mladimi Evropejci. V nasprotju s splošnimi trendi v več državah, predvsem na severu Evrope, število smrtnih primerov zaradi prevelikega odmerka ostaja razmeroma visoko in se še povečuje.

Uporaba drog - 4
Uporaba drog - 4 FOTO: EMCDDA

Čeprav se število smrtnih primerov, povezanih s heroinom, na splošno zmanjšuje, se število smrtnih primerov, povezanih s sintetičnimi opioidi, povečuje. Večina prevelikih odmerkov se zgodi pri posameznikih, ki so zaužili več snovi, vzrok pa je pogosto težko pripisati posamezni snovi. Ker na trg drog nenehno prihajajo nove psihoaktivne snovi, obstaja bojazen, da bi lahko nove ali manj pogoste snovi, ki so prispevale k smrtnim primerom, prezrli. Nekatere sintetične snovi imajo tako močan učinek, da jih je zaradi tega še težje odkriti, saj so v krvi prisotne le v zelo nizkih koncentracijah. Pojav sintetičnih snovi z močnim učinkom ima posledice tudi za kazenski pregon, saj je mogoče že majhne količine teh drog porazdeliti v več odmerkov.

V letu 2013 je bilo sicer v sistem EU za zgodnje opozarjanje priglašenih 81 novih psihoaktivnih snovi, kar pomeni, da se je število nadzorovanih snovi povzpelo na več kot 350.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
28. 05. 2014 20.05
groza kam gre ta svet, pred 20 leti je bilo veliko bolše
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 19.54
+1
Saj postajajo bolj neumni, ni čudo!
glej ovega
28. 05. 2014 12.14
+3
konoplja bo zelo težko legalizirana v evropi ;) farmacija je proti tej rastlini...recimo soda bikarbona...farmacija bi jo z veseljem označila kot drogo,zato ker je preveč pozitivnih učinkov...celo rak se zdravi itd...pa še 50centov stane pol kg... pač farmacija je največji zločinski lobij na planetu...zdravila so strup...pozdravi ti recimo angino a kaj ti pomaga če padeš na jetrnih testih..potem se začneš zdravit na jetrih...ko jih pozdraviš so pa ledvice v katastrofi.. ;) začaran krog ki je seveda namerno nastavljen... z naravnimi snovmi pa se "ne smeš" zdravit ker ni zaslužka..lp
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 19.54
Shisui
28. 05. 2014 09.26
+3
Mene iskreno v srcu stisne, ko slišim lokalne alkoholike pridigati o škodljivosti konoplje. Ljudje, leta 2014 smo. Internet je splošno dostopen širši populaciji. GET A FKING CLUE.
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 19.59
A zdaj pa vem v kakšnem "kulturnem krogu" se ti sučeš. Jaz pa se umikam pijanduram in drogašem!
I G N O R A N T
28. 05. 2014 08.43
+0
Bolano.Gnilo.Srhljivo..Obupno.Grozno .
skismania
28. 05. 2014 02.00
+3
VEČ LJUDI bi mogl jest PSIHADELIKE da ne bi li tok OMEJENI in OZKOGLEDNI
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.01
O zdravi prehrani sem danes na drugem forumu debatiral!
Saso Jovanov
28. 05. 2014 00.05
+9
mama marihuana ni droga !
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.01
-3
Ne imaš prav, je pa hvala Bogu prepovedana!
Jebiga009
27. 05. 2014 22.43
+8
vsi pljuvate po konoplji k zdej pa res smo leta 2014 in je že tok dokazov o zdravilnih učinkih te najstarejše rastline na tem svetu da bi moral že vsakmu mal v glavi mignt ..cel svet se trudi da bi legaliziral marihuano sam v medicinske namene.ki dokazano zdravi in lajša bolečine ogromno bolezni tudi raka ampak ne v sloveniji bomo vse zdravl z šnopcom . očitno .
Sara Rebek
27. 05. 2014 21.48
+8
bla bla pozabili ste na antidepresive katere naši zdravniki predpisujejo sto na uro in se je v nekaj leti poraba dvignila za 100 %
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.03
Kdo te pa sili, da moraš vse pogoltnit kar ti zdravnik predpiše?
Jebiga009
27. 05. 2014 21.01
+9
najmanj nevarni substanci sta pa trava in gobe. tko btw pa še to se lahko z gobicam predoziraš tako da je trava najmanj nevarna ker se ne morš predozirat , vse to ostalo je pa en sh it k te unič ;)
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.05
Jebiga009
27. 05. 2014 20.47
+9
konoplja ni droga v pravem pomenu besede . ne povzroča telesne odvisnosti kofein, tobak, alkohol in vse sintetične prepovedane substance , farmacevtske tablete pa so prave droge oz. so droge ,ker človeka telesno zasvojijo res da kofein pa tobak v manjši moči sam še vseno , tisti ,ki pač pijete kavo vsak jutro enostavno jo morte spit ,če ne ne pridete k seb no to pomen da telo zahteva da ravte kofein ,ker kofein pa kokain se ne razlikujeta v veliki meri je kofein manj močnejši in legalen , koakin pa pač močnejši pa nelegalen . tisti ,ki ne verjamete vam loh dokažem . tut jst nisem verjel da je kofein tok huda droga. tobak to sem na lastni koži izkusu zasvoji totalka , je vbistvu že skoraj NEMOGOČE prenehat zlo težko vglavnem so že primeri kk kšni rabjo strokovno pomoč pri odvajanju , alkoholizem se mora klinično zdravit ,,, konoplja pa se zdravi samo z svojo glavo . oz. odvajanje . torej konoplja ne povzroča odvisnosti ,ker psihična odvisnost ni odvisnost. ker potem bi mogu bit vsak človk narkič na tem svetu k te vse psihično zasvoji , igrce ,internet ,facebook , televizija , šport , čokolada . čokolada je dober primer glede konoplje. se zasvojiš psihično , ampak jo enostavno nehaš jest če je ni . pri konopli ni KRIZE ,pri tobaku je kriza sm izkusu na svoji koži .pri konoplji pri prenehanju pri rednih uživalcih bo edin kakšen dan nespečnost težila toj pa to vbistvu vsak hašišar je lahko nehu takrat ko je hotel ;) .
Mb128
27. 05. 2014 21.03
-3
Ježeš, le zakaj takšen, že kar znanstven. ekspoze?! Kaj pa je zate THC in zakaj uživalci konoplje uživajo indijsko in ne industrijske?!
minimalisch
27. 05. 2014 22.04
-5
Jebiga009 cist tako za info, kadis cistaka?...tud joint ma v seb tobak, ne poznam folka, ki bi kadil sam konopljo..
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.06
Zgleda, da nam bo v bodoče manjkal zdravnikov!
Mb128
27. 05. 2014 20.23
Ja nič, potrebno bo poskrbeti za manj stresa. To vodi v manj psihoz in ostalih psihosomatskih stanj. To je predvsem naloga za sociologe, antropologe. Ti so nareč preventiva. Psihologi, psihoterapevti in psihiatri so, vsaj zame kurativa. Ti nastopijo šele takrat ko oseben problem preide v akutno fazo. Veliko za zmanjšanje stresa pa lahko naredi tudi vsak posameznik sam.
discobik
27. 05. 2014 20.03
+1
alkohol,trava ,gobe, xtc, mdma, kokain, lsd.....check....u kabl ne bi nikoli, my favorite je lsd :)...
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.07
rko
27. 05. 2014 18.29
+10
Kanabis ni droga.
-santos-
27. 05. 2014 20.01
-3
Jebiga009
27. 05. 2014 20.47
+7
kanabis ni droga , ker ne povzroča telesne odvisnosti . kava, tobak,alko in vse ostalo pa je droga ker vse to telesno zasvoji.
Heretik1
27. 05. 2014 17.30
+11
Marihuana ni droga, pač pa zdravilo, prav tako šnopc! Vino je hrana, pivo pa osvežilna pijača. Najbolj razširjena droga na planetu pa je vsekakor kava. Najbolj brezvezna droga pa je tobak. Kadilci za cigarete namenijo ogromno denarja, potem pa jim zgorijo tik pred nosom.
24uric
27. 05. 2014 19.10
+3
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.09
Kar občudujem sedanjo mladino kako je medicinsko podkovana!
frako
27. 05. 2014 16.57
+10
ja sam kle ni štet alkohol zravn k pol bi bla 100% skor pokrita europa, kdo še ni deci vinčka ob kosilu spiu.
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.10
deathbite
27. 05. 2014 16.26
+7
Še dobro, da še alkohol niso zajeli v to raziskavo. Bibilo nekaj 100 mio .To je droga, ki naredi največ hudega!
big_foot
27. 05. 2014 15.50
+7
Odvisno kako definiraš drogo... ker v končni fazi je to lahko tudikamilčni čaj (tein pa to). Največji problem je itak alko. Predoziranje pa probaj se z travo predozirat ki sploh ne bi smela biti droga
Gone4eveer
27. 05. 2014 15.47
+29
Če lahko doma delam žganje, zakaj nebi smel še konoplje sadit???
bibi266
27. 05. 2014 17.45
+2
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.11
Gone4eveer
27. 05. 2014 15.47
+9
"Marihuana" ni droga, ampak zdravilo. Konopljo so že včasih pri nas sadili, saj je vsestransko uporabna - od izdelave vrvi, rjuh, vreč, .... Sicer še nisem videl človeka, da bi izključno zadet od konoplje kaj hudega komu naredil... Črna kronika je pa v glavnem zapolnjena z alkoholom...
mali_Möderndorfer
27. 05. 2014 16.40
+1
kadi industrijsko konopljo civil ,šnops je pa vsekakor zdravilo!!!
civitasstain@gmail.com
28. 05. 2014 20.14