Tujina

Več kot 10 odstotkov Francozov je rasistov

Pariz, 30. 05. 2010 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Franciji so opravili raziskavo, v kateri se je več kot 10 odstotkov vprašanih izreklo za rasista. Mnogi imajo predsodke proti priseljencem – Afričanom, Arabcem in Judom.

Protest francoskih priseljencev
Protest francoskih priseljencev FOTO: Reuters

Raziskava inštituta BVA je pokazala, da je 15 odstotkov anketiranih Francozov priznalo, da "so ali so vsaj malo rasistični", kar je odstotek več kot pred letom dni. Skoraj polovica oziroma 49 odstotkov vprašanih pa meni, da imigranti bolj izkoriščajo socialni sistem kot Francozi. Okoli 30 odstotkov Francozov se strinja s stališčem, da imajo Judje na splošno več vpliva na finance in medije kot druge skupine prebivalstva. 28 odstotkov vprašanih tudi meni, da so Arabci bolj nagnjeni h kriminalnim dejanjem kot druge skupine, kar je dvakrat več, kot so pokazali rezultati enake lanske raziskave.

Celo med vprašanimi, ki se niso izrekli za rasiste, je tretjina priznala, da niso reagirali, ko so bili priča rasističnim izjavam. "Francoska sposobnost biti prizadet upada," je potožila Arielle Schwab, predsednica Unije francoskih judovskih študentov, ene od skupin, ki so naročile izdelavo študije. Ta je bila izvedena med 21. in 22. majem, v njej pa je sodelovalo 1029 ljudi, starejših od 15 let.

Hkrati je 12 odstotkov vprašanih menilo, da so homoseksualci bolj obsedeni s spolnostjo kot heteroseksualci, 28 odstotkov pa jih je mnenja, da so Afričani fizično močnejši kot druge skupine prebivalstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOHaider
10. 06. 2010 11.29
friderik1st 01.06.2010, 00:44 1 Jaz sovrazim lenuhe! Sem rasist????????????? SE STRINJAM S TABO , SAMO TISTI KATERI JE BIL V FRANCIJI , VEDO ZAKAJ SO RASISTI . VECINA PRISELJENCEV ZIVI OD SOCIALNE IN OD RAZNIH DRZAVNIH POMOCI , NOCEJO DELAT KER SO RES LENUHI PREDVSEM MUSLIMANSKO PRBIVALSTVO.
friderik1st
01. 06. 2010 00.44
Jaz sovrazim lenuhe! Sem rasist?????????????
Gojcic
31. 05. 2010 16.22
Saj ni odvisno od naroda... Francozi, Nemci, Italijani, Spanci itd.... Vsak vecji narod, ki bi imel toliko priseljencev kot jih ima Francija, bi se cutil ogrozenega. V Fra so v vecjih mestih velike cetrti tujcev, geta... Problem vsekakor ni enostranski in situacija ni crno bela. Vsak bi po svoje lahko pametoval ces, da so Francozi bili vele kolonialisti, da so izkoriscali druge kolonije... Sedaj ko pa imajo toliko tujcev se pa cutijo, da jim socialno in se kako drugace pomagajo. Skratka stvar NI crno bela!
zahod.west
31. 05. 2010 14.50
Glede Africanov ti so Definitivno boljsi kot Arabci . se strinjam
SLOHaider
31. 05. 2010 14.26
Tisti kateri ste bili v Franciji vec kot Mesec dni , veste zakaj so Francozi postali taksni , sem bil v par mestih vam povem da je res arabcev, africani in ostali kar veliko in se povrh zadnje case so muslimani kar vsiljivi , vse hocejo po njihovem , zaradi njih se morajo ponekod WC spreminjat ( ker nocejo hcati proti meki ipd. ) v glavnem more biti 3/4 po njihovem ce ne pa ze se pritozijo da so izpostavljeni , drugac iz moje izkusnje z Francozi so zelo zelo dobri so zelo dober in prijazen Narod , samo res ti Arabci pocasi in sigurno Francijo spreminjajo v Islam. Glede Africanov ti so Definitivno boljsi kot Arabci .
hot-shot69
31. 05. 2010 14.06
Isti ljudje, ki so izumili besedo rasizem, kot jo razumemo danes izkoriščajo Afriške države do te mere, da so ljudje prisiljeni, da se stlačijo v dotrajane lesene čolne in tvegajo svoje življenje, da pridejo v Evropo, kjer potem dobesedno izkoreninjajo avtohtono prebivalstvo. Zato se vprašajte kdo je pravi rasist...
ninja.subversion
31. 05. 2010 13.33
vsi hočete odpravljati te posledice , ne pa tudi vzroka - to je nepravična svetovna družba stopnice se čisti od zgoraj dol !
LaStellaRossa
31. 05. 2010 13.11
Ko govorimo o rasizmu....govorimo tudi o vzrokih za nastanek le tega ! Če se priseljenci vklopijo...ni rasizma.... Ko pa ustanavljajo svoje kulturne centre...govorijo le še svoj jezik, vsiljujejo svojo kulturo...in pozidajo vse z minareti....pa to ni rasizem in ksenofobija !
victoriosus
31. 05. 2010 12.56
Če priseljenci pridejo v eno državo in "niso pridni", če jih ne maraš to NI rasizem. Zaradi mene so lahko blond z modrimi očmi, ampak če delajo raztur bom seveda podprl njihov izgon. In ne pozabimo, da največji rasisti so ravno oni, samo poglejte situacijo v Sloveniji... Rasizem je izgovor za njihovo nedelo, neizobrazbo in kriminal.
Jimi1
31. 05. 2010 11.07
Hja...glede na prebrano je "svetla bodočnost" Evrope že zagotovljena... danes smo tam, kot smo bili leta 1924. Ostalo sledi....!
tamtaram
31. 05. 2010 10.14
naivna to je povsod isto,isti je naš odnos do bosancev in v drugih državah je tudi tako
naivna
31. 05. 2010 07.39
Francozi ljubijo samo svoje, kdor ni njihov ga ne marajo.
Abacus
31. 05. 2010 02.34
trikotnik proti kvadratu! Ta bo dobra.
ninja.subversion
31. 05. 2010 01.53
zna bit da bo moj um še bolj oster, pa vsaj spočit ker je bil kar naporen vikend. lahko noč
boer
31. 05. 2010 01.51
msn ma probleme zato ker je elita ki vlada svetu se moramo odreči kapitalizmu komunizmu socializmu? s kapitlaizmom ni nič narobe problem je da preidi vsak sistem v skrajnost danes imamo turvo kapitalizem iz krna se vidijo benetke iz sviščakov trst bomo vidli kam seže tvoj um jutri
ninja.subversion
31. 05. 2010 01.44
no sledi, seveda sem tudi tebi naklonil modrost, tako da kar pogumno ugrizni v pogačo
ninja.subversion
31. 05. 2010 01.43
pozabljaš na stare vrline boer, pomisli kaj so tvoji predniiki cenili pa ti danes sploh pomisliš ne na to... družbeni red je se preoblikovat že na vse načine, in vedno so isti ljudje v ozadju ki služijo na račun človeške naivnosti, a glej ga zlomka še kar nihamo med pahorjem ter janšo kateri naj bi bil boljši oz manjše zlo... po vseh političnih polomijah ko smo poskusili marskikaj, pa je bilo še vedno tako da elita upravlja z večino, mislim da je anarhizem pravi odgovor na nepravičnosti tele zavožene družbe. saj pravim, mi se lahko organiziramo v majhne skupnosti in tudi bomo znali preživeti ker smo neupogljivi ljudje, kaj boste pa vi otroci betona? :) glej sej te nočem žalit, ma ti kar imej lepo to svojo formalno oblikovano ter uzpostavljen sistemski red tam v mestu ljubljani, mi pa bomo lepo po svoje naredili tu v primorskih hribih, pa bomo videli kje se cedita čista voda ter med ! iz tvojih strahov bom iztrgal svoje sanje in jih naredil resnične ;> lahko noč
sledi
31. 05. 2010 01.31
@ ninja.subversion Bolj nalahno da si ga uzamete na primorskem? Res je, kod gre za posel ste zelo polahno (ZELO slabe izkušnje s poslovnim partnerjem). ko gre za kaj drugega, kako pripadnost regiji ali karkoli pa se mi zdi da je pri vas več ljudi ki je agresivnih in s stereotipi. Že doživel marsikaj kar si ne bi mislil, da je v SLO možno. Kar se tiče anarhizma se ne strinjam s to ideologijo. Jaz pravim da je imel J.J. Rousseau prav, kot se je dokazalo že v mnogo primerih pri nas in po svetu. Rekel je: "Človek človeku volk". in da zato potrebujemo družbeno pogodbo (državo, zakone, itd.), da se ne pokoljemo med sabo. Torej družbeni red mora bit formalno oblikovan in vzpostavljen. anarhizem je le neka utopija, ki bi bila sicer možna med moralnimi in izobraženimi ljudmi. Torej ne sanjaj o tem v današnji družbi, ker je to nemogoče.
ninja.subversion
31. 05. 2010 01.29
primorska je velika, tod okoli v naših koncih še nisem zasledil da bi oljke rastle, malo več vetra bi bilo pa kar uredu ker danes je bilo res zatišje. bova jutri nadaljevala tole tragi komedijo, če se boš prikazal na msn, je zadnji čas da se spraviim v posteljo...
acbdiu
31. 05. 2010 01.27
HA HA Če jih je 10% kakor pravi članek je potem vsaj 80% belih francozov rasistov. Roko na srce, kdo na njihovem mestu pa ne bi bil. Francoske reprezentance so popolnoma črne. Beli moški je izrinjen, a glej ga zlomka nas slovencev je 2mil pa imamo reprezentanco ki se kosa z njimi. . Nekateri se zgražajo nad nestrpnimi komentarji. Me zanima kakšno mišljenje bodo imeli njihovi pra pra vnuki. Mislim da je človek na stara leta rad živi v okolju med sebi podobnimi. In tudi ko si star si želiš, da so tvoji vnuki podobni tebi, ne pa da so neka mešanica brez dediščine. .