Tujina

Več eksplozij v Bogoti

Bogota, 07. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V več eksplozijah v kolumbijski prestolnici Bogota je bilo ranjenih deset ljudi. Incidentov pred zaprisego novega predsednika Uribeja namreč ni moglo preprečiti niti 20 tisoč policistov in vojakov.

Varnostne sile naj bi namreč skušali med večurno slovesnostjo v prestolnici preprečiti morebitne akcije pripadnikov uporniških Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (FARC).

V času slavnostne predaje oblasti med dosedanjim kolumbijskim predsednikom Andresom Pastrano in njegovim naslednikom Uribejem, bo nad kolumbijsko prestolnico zaprt zračni prostor, v več delih države pa bodo vzpostavljene zapore prometa. Uporniki so namreč zagrozili, da bodo med slovesnostjo v poslopje parlamenta zrušili letalo.

FARC je v minulih dneh okrepil napade na severu Kolumbije, okoli 2000 pripadnikov te skrajne uporniške skupine pa poskuša okrepiti nadzor nad ozemljem. V provinci Arauca v bližini meje z Venezuelo so domnevni levičarski uporniki v ponedeljek napadli letališče v kraju Saravena, pri čemer je bilo ranjenih najmanj 16 ljudi. V torek pa so očividci po navedbah agencije dpa zatrdili, da naj bi pripadniki FARC v bližini kraja Valencia v severni pokrajini Cordoba ubili najmanj 40 civilistov.

Novi predsednik Kolumbije je uporniškemu gibanju FARC že zagotovil, da bo proti njim ukrepal ostreje kot dosedanje oblasti.