Tujina

Razglasili pandemijo gripe

Ciudad de Mexico/New York, 11. 06. 2009 10.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.K./I.A./Reuters
Komentarji
13

Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi vse več okuženih z novo gripo in tudi številnih smrtnih primerov razglasila 6. fazo pandemske pripravljenosti.

Z novo gripo je okuženih že več kot 27.000 ljudi.
Z novo gripo je okuženih že več kot 27.000 ljudi. FOTO: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija je prvič po 41 letih razglasila pandemijo gripe. Stopnjo pripravljenosti so s pete dvignili na šesto, najvišjo. Za ta korak so se odločili, ker je virus nove gripe zajel že drugi kontinent. Po Severni Ameriki zdaj še Avstralijo, kjer so zabeležili že 1.275 primerov okužbe. V 74 državah po svetu so potrdili že več kot 27.700 primerov virusa nove gripe, 141 ljudi je umrlo.

Zadnji izbruh pandemije gripe je bil leta 1968 v Hongkongu.

Sestanek Svetovne zdravstvene organizacije

Danes so se sestali člani Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Tema: nova gripa. Ta se je razširila že na 74 držav sveta, okuženih je več kot 27.000, potrjenih pa je 141 smrti. Prav zato je WHO razglasila 6. fazo pandemske pripravljenosti. S tem bi radi predvsem povečali proizvodnjo zdravila proti gripi, razglasitev pandemije pa nikakor ne pomeni, da je virus kaj bolj smrtonosen, pač pa le, da se hitro širi, opozarjajo v organizaciji.

V Nemčiji so potrdili, da je 32 učencev šole v Düsseldorfu okuženih z novim virusom gripe. Šolo so zaprli do naslednjega tedna, okuženi pa so v karanteni.

Pred sestankom je predsednica WHO Margaret Chan povedala, da vse kaže, da se je pandemija že začela, vendar pa se morajo pred njeno razglasitvijo še pogovoriti z osmimi državami z največ potrjenimi primeri nove gripe. Farmacevtske družbe kar tekmujejo med seboj, katera bo prva razvila cepivo prav za to novo vrsto gripe. Vsi pa pravijo, da cepiva zagotovo ne bodo razvili vsaj še šest mesecev. Tako zaenkrat zdravniki lahko predpisujejo Tamiflu, ki pa ne preprečuje okužbe, pač pa samo blaži simptome. Sicer pa so vedno glasnejša mnenja, da so prav farmacevtske družbe tiste, ki so novo gripo ustvarile.

Največ žrtev je nova gripa zahtevala v Mehiki, kjer je tudi izbruhnila. Od izbruha se je že razširila na vse kontinente.
Največ žrtev je nova gripa zahtevala v Mehiki, kjer je tudi izbruhnila. Od izbruha se je že razširila na vse kontinente. FOTO: Reuters
Najbolj je nova gripa prizadela Mehiko, ZDA, Avstralijo, Veliko Britanijo, Čile in Japonsko. V Sloveniji primera nove gripe nimamo.

Nova gripa, ki jo povzroča virus H1N1, je sicer precej blaga in glede na razširjenost je tudi smrtnost zelo nizka. WHO pa pričakuje, da bo številka obolelih v naslednjih mesecih strmo narasla na stotisoče ljudi. Sicer pa tudi za vsakoletno sezonsko gripo na leto zboli več milijonov ljudi, pol milijona pa jih umre.

Več o okužbi z novim virusom gripe H1N1, preventivi pred njo, njenih znakih in zdravljenju si lahko preberete tukaj.

Priporočila za potnike, ki odhajajo v tujino.

Priporočila za potnike, ki so se vrnili iz tujine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Svobodni
11. 06. 2009 20.13
Za take bolezni je najboljše zdravilo izdolbena črna redkvica in notri domači med. To naj čez noč pustimo in nato popijemo in ali pojemo redkvico. Meni to vedno pomaga. Antibiotiki lari fari . Pa ta obvezna cepljenja za dojenčke?!
Uporabnik215111
11. 06. 2009 20.03
pepar Ja se strinjam. Moja sekica je tudi imela kronični bronhitis in smo jo s tem domačim zdravilom pozdravili. Res ni dobrega okusa, vendar pomaga!!!
Uporabnik215111
11. 06. 2009 20.02
Naj si to gripo zabijejo globoko v rit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hecate
11. 06. 2009 19.51
ma sj pametn folk je do zj že pogruntu da gre za en velk farmacevtski nateg in se za to ne zanima več tolk...
mupet
11. 06. 2009 18.34
Kaj jim tamiflu ne gre v prodajo tako kot so predvidevali, pa so zvišali stopnjo, da še malo prestrašijo folk...
Zatarra
11. 06. 2009 18.19
@ pepar: Enaki principi in metode se še posebej močno izrazito in intenzivno uporabljajo ter izvajajo pravzaprav že vse obdobje od začetka industrijske revolucije naprej najbrž na skoraj vseh področjih (našega) življenja. Prikrito, pritajeno, vsiljeno, posiljeno, nujno, obvezno, drago, čeprav poceni ali brez vrednosti. Na nek način bi se vse skupaj lahko zaobjelo z oznako "ustvarjanje občutka prestižnosti". Zato recimo sam "ekonomije" in sorodnih področij z njihovimi predstavniki, družbenimi nosilci in glasniki nikoli nisem štel med znanost. Slednja bi morala biti namreč nekaj izključno pozitivnega. Ekonomija je le najlažji način (pod)zavestnega nadzora ljudi. Lahko pa bi ji dal tudi kakšno čisto medicinsko-socialno oznako, kot je npr. "rak civilizacije" ... Pa moj komentar še ne pomeni, da je zdaj npr. farmacija nekaj popolnoma gnilega. Ne, v njenem osnovnem in prvotnem poslanstvu zagotovo ne.
odbogaposlan
11. 06. 2009 17.20
Je ža kakšen nov primer v Sloveniji? 24 kur
odbogaposlan
11. 06. 2009 16.54
Končno novice o prašičji gripi! 24 kur vse pohvale, samo to smo čakali!
pepar
11. 06. 2009 16.13
Moj otrok je v starosti okoli 4.let nenehno zboleval za gnojno angino.Zdravnik mu je vsaj 3kratna leto predpisal antibiotik,a se je stvar samo ponavljala.Potem pa sem poskusil domač recept in sicer mešanico medu in česna 2do 3krat na dan.Sedaj 16 letnik je od takrat zbolel za angino samo ekrat.Za domače zdravilo sem takrat povedal tudi zdravniku,pa mi je iskreno dejal,da za to ve tudi on,vedar tega ne more predpisovati kot zdravnik.Dejal pa je tudi: veš name pritiskajo farmacevti da prodajo svoja zdravila,česen si pa lahko vsak doma goji in s tem ni zaslužka.
DedekLakai
11. 06. 2009 14.34
Ja ja, treba zdravila prodat, treba neumnemo folku malo keša pobrat. Seveda bojo tu najbol nastradal reven folk z slabo izobrazbo ki bo potem še bol nastradal, ampak ne zarad bolezni ampak zarad pomanjkanja denarja za hrano ko bojo vse za zdravila bek zmetali. Bolano...