Tujina

Veber: Milanović, čeprav ponavlja drugačne izjave, ve, da je tudi Slovenija pomorska država

Zagreb, 29. 06. 2013 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani hrvaškega sabora so s slavnostno sejo obeležili vstop Hrvaške v Evropsko unijo. Čestitke pa je Hrvaški preko videa izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel in dodala, da državo čaka še veliko dela.

Milanović pravi, da se za Hrvaško odpira nov svet.
Milanović pravi, da se za Hrvaško odpira nov svet. FOTO: Reuters
Člani hrvaškega sabora so se pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo srečali na slovesni seji, ki se je je udeležilo tudi več uglednih gostov iz domovine in tujine. Med njimi so bili tudi predsednik slovenskega DZ Janko Veber, njegov madžarski kolega Laszlo Kover in podpredsednik Evropskega parlamenta Miguel Angel Martinez. Predstavnike parlamentov so na današnjo sejo poslale tudi Avstrija, Francija, Poljska in Švedska.

Odpira se nova perspektiva

Hrvaški premier Zoran Milanović je sicer v svojem današnjem nagovoru poudaril, da bo 1. julij navaden delovni dan, med katerim se ne bo zgodilo nič posebnega. A "vse, kar temu sledi, odpira povsem novo perspektivo in nov svet za nas", je dejal. Spomnil je, da je bila hrvaška pot v EU dolga in težka, včasih tudi naporna in polna frustracij.

Sosednjim državam, ki nameravajo vstopiti v EU, je sporočil, da bodo v Zagrebu storili vse, kar lahko, da bi čim prej bili vsi skupaj v Uniji. "Nobenemu ne bomo na poti in, še pomembneje, nobenemu ne bomo mentorji ali tutorji, ker smo te izkušnje prestali in nam niso bile všeč. Želimo biti partnerji in tisti, ki bodo pomagali," je še dejal Milanović.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

Merklova: Hrvaško čaka še veliko dela

Hrvaški je dobrodošlico v EU v video nagovoru izrekla tudi nemška kanclerka Angela Merkel, ki je sicer dvignila kar nekaj prahu z odločitvijo, da je v Zagreb zaradi prezaposlenosti ne bo.

"Evropska unija bo imela zdaj 28 članic in veselimo se nove članice," je povedala kanclerka in čestitala Hrvaški, da ji je to uspelo. Hkrati je poudarila, da se politično delo z vstopom ne konča in da Zagreb čaka še veliko dela. "Posebej na področju pravne varnosti in boja proti korupciji je treba narediti še veliko dodatnih korakov," je dejala.

Hrvaška mora po njenih besedah sprejeti tudi nadaljnje gospodarske reforme in reforme trga dela. "A to ne velja le za novo članico Hrvaško, to velja za vse nas," je dodala.

Veber pričakuje sodelovanje, izjave ne zameri

V izjavi za novinarje po seji hrvaškega parlamenta je predsednik DZ Janko Veber posebej izpostavil pomen vstopa Hrvaške v EU za prebivalce, ki živijo na obeh straneh meje. Pričakuje, da bo njihovo sodelovanje po vstopu Hrvaške v Unijo tako pristno in prijateljsko, kot je bilo pred osamosvojitvijo obeh držav.

"Mnoge kulturne in gospodarske vezi med državama so tiste, ki nas bodo družile in povezovale pri skupnem delu v Evropski uniji," je dejal Veber. Kot je še poudaril, je skupni interes obeh držav, da sodelujeta za blaginjo svojih državljanov.

Na vprašanje, kako je doživel izjavo hrvaškega premierja Milanovića, ki je spet ponovil, da bo Hrvaška v EU edina slovanska država s pomorsko tradicijo, pa je Veber dejal, da Milanovićeve izjave ne doživlja kot napad v luči spora o meji na morju med Hrvaško in Slovenijo, in dodal, da "je zgodovina za nami. Mislim, da bi se morali veseliti in graditi skupno pot. Vsi vemo, da je tudi Slovenija pomorska država ter da lahko sodelujemo na tem področju," je dodal.

Sodelovanje na tem področju vidi kot izziv za prihodnost, še posebej v okviru novih projektov, na primer v Jadransko-jonski pobudi kot makroregiji, kot je izpostavil tudi v svojem nagovoru.

Plaža
Plaža FOTO: Reuters

Jutri višek praznovanja

Predsednik države Ivo Josipović je medtem danes podelil listino Republike Hrvaške za zasluge pri ustvarjanju mednarodnega ugleda države in približevanju Hrvaške EU nekdanji hrvaški premierki Jadranki Kosor in pokojnemu predsedniku vlade Ivici Račanu.

Osrednja proslava vstopa v EU bo na Trgu bana Jelačića v Zagrebu jutri, ko pričakujejo več kot 170 visokih gostov iz tujine. Slovensko delegacijo bo vodil predsednik države Borut Pahor.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volfek
30. 06. 2013 07.43
Heh,to kaj pravi Milanovič,bo v EU obveljalo,saj naši itak vsakič upognejo glavo.Zdaj bo lahko legalno posegal tudi po Slovenskem ozemlju.
nets372
29. 06. 2013 22.25
+3
Prihajajo še eni reveži v sužnjelastniško skupnost imenovano evropska unija ,tudi hrvatje bodo živi primer izkoriščanja bogatih držav-Slovenije med temi državami namreč ni,ker mi smo navadni hlapci ki nimamo svoje hrbtenice,tudi hrvati so se prodali,sedaj si bodo morali še slano vodo plačat!!
"brez imena"
29. 06. 2013 21.55
+5
Merklova je izjavila, da "Hrvaško čaka še veliko trdela dela". S temi besedami je pozdravila nov suženjski razred.
"brez imena"
29. 06. 2013 21.54
+3
Merklova je izjavila, da "Hrvaško čaka še veliko trdela dela". S temi besedami je pozdravila nov suženjski razred.
Brabus
29. 06. 2013 20.38
+4
Hrvat: najboljsi sosed! 29.06.2013 15:51:41 -5 In tudi v EU smo!!!!!! Ja, samo ne ti.Ti boš še občutil , po čem so murke.
Migremonadob
29. 06. 2013 20.22
+1
Ok, kdaj prevzamejo € pa to ...
dule5
29. 06. 2013 15.25
-2
Lepa slika Zlatni rat na Bolu.
nelevinedesni
29. 06. 2013 14.49
+18
...Dolfetove sanje se uresničujejo...
retropil
29. 06. 2013 15.16
+11
kot so povedali ob koncu druge svetovne - v tretje pridemo s kovčki
Tonček Balonček
29. 06. 2013 14.43
+3
A bo zadj, ko bo Hrcvaška v EGS, počitnikovanje na Hrvaškem manj sporno, končno imamo spet širšo skupno domobino, kot nekoč!? Prosim za nadaljna navodila, sem domoljub, pa ne vem niti tega, če grem lahko v Grčijo, Španijo ali an Ciper?, šel bi ap an Hrvaško! Ali je kje primerna država, da bom neoporečen? Maldivi morda, Sejšeli?
Tonček Balonček
29. 06. 2013 14.41
-1
Merklova posnema JAnšo, znao ej, da se tudi AJnez nikoli ni imel časa ukvarjati z operativnimi zadevami in denarjem, amapak se je posvečal zgodovini, predsedovanjem, pisanju knjig in vizijam ter programom, sicer ga pa ni bilo zraven!, pa naj gre za orožje, oklepnike, helikopterje ali karkoli, ima pa ztasluge, čeprav nikoli ni podpisal nobenega ukaza, saj vendar ni imel nikakršnih kompetenc! KAo je pa zaslužen, be samo bog! Državljane že dlej ačsa nagovarja el še preko monitorjev, sleta ačli novinarjev, takorekoč je polbog, nima on časa za vse! Slutim, da je postal pravi umetnik, živi v svojem, višjem svetu!
Jimi1
29. 06. 2013 14.46
+3
Svoj "navidezni Raj" bo kmalu za rešetke Doba preselil..... Čakam 1 njegovo arestantsko pisano delo, ki bo po zgledu starih Grkov najverjetneje tragedija......
BB92620
29. 06. 2013 14.29
+6
To jim bo zrasel greben, prvi na dvoriscu bodo, ceprav dobrodosli, naj vam bo!
JApajaDAja
29. 06. 2013 14.37
+11
oni se pa znajo petelinit brez pokritja.Hr frajlice nosijo šešire, a njihove mamice lupaju krompire.
ZOMBIJansha
29. 06. 2013 14.15
+2
sem vesel, da gre Hrvaška v Evropo...........to je edina prava pot vse druge vodijo v vojno
the kop
29. 06. 2013 14.25
+0
to je edina napačna pot bolje bi bila vojna!
malimax
29. 06. 2013 14.13
+26
Ha ha, kako vam bo se zal