Tujina

Vdrli, posilili in ubili

Bagdad, 07. 08. 2006 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški vojaki naj bi večkrat posilili 14-letno Iračanko, njene starše in mlajšo sestrico pa ubili.

Fotografije staršev in sestre posiljene Iračanke.
Fotografije staršev in sestre posiljene Iračanke. FOTO: Reuters
Pričal je tudi iraški sodni izvedenec za medicino, ki je bil na kraju zločina. Dejal je, da mu je bilo ob pogledu na trupla štirih Iračanov več tednov slabo.

Ameriška vojska je začela z zaslišanji vojakov, ki naj bi marca letos v Mahmudiji posilili 14-letno iraško deklico. V zločin naj bi bilo vpletenih pet ameriških vojakov.

Eden od obtoženih vojakov, James P. Barker, je na preliminarnem zaslišanju, ki mu bo najverjetneje sledilo sojenje, razkril grozovite podrobnosti zločina. Barker je skupaj s sovojaki Paulom Cortezom, Jessejem Spielmanom, Bryanom Howardom in Stevenom Greenom obtožen posilstva in umora. Green se je izrekel za nedolžnega – trdi, da je molčal, ker ni želel izdati sovojakov - in mu bodo sodili ločeno.

Preiskovalec Benjamin Bierce, ki je zaslišal 23-letnega Barkerja, je povedal, da so vojaki na nadzorni točki južno od iraške prestolnice Bagdad na dan domnevnega zločina pili iraški viski z energijsko pijačo in igrali golf. Eden od vojakov, Steven Green, je dejal, da ''želi vstopiti v hišo in ubiti nekaj Iračanov'', je zatrdil Barker. Kmalu zatem naj bi se štirje od petih vojakov odpravili v 200 metrov oddaljeno hišo, kjer naj bi starše in njuno petletno hčerko zaprli v spalnico. Starejšo, 14-letno hčerko, naj bi zadržali v dnevni sobi. Jaz in Cortez sva mlado Iračanko izmenično posiljevala, je priznal Barker.

Če bodo vojaki obsojeni, jim grozi smrtna kazen.

Barker naj bi med posiljevanjem zaslišal strele iz spalnice. Iz sobe je stopil Steven Green s puško v roki in dejal: ''Vsi so mrtvi. Pravkar sem jih ubil'', je povedal Barker. Deklico naj bi na koncu posilil tudi domnevni morilec njene sestrice in staršev, Green, nato pa naj bi ubil še njo. Da bi prikrili zločin, so truplo deklice zažgali.

'Konflikt ne bo pripeljal do vojne'

Riceova zavrača navedbe o državljanski vojni v Iraku.
Riceova zavrača navedbe o državljanski vojni v Iraku. FOTO: Reuters

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice medtem zavrača navedbe o državljanski vojni v Iraku. Kot je zatrdila Riceova, konflikt v državi nima separatističnih razsežnosti, po njenih besedah pa tudi nobena od skupin ne deluje proti Iraku.

Razprava o možnostih državljanske vojne v Iraku se je v ZDA znova razplamtela v četrtek, ko je vrhovni poveljnik ameriških sil John Abizaid posvaril kongres, da bi v Iraku lahko izbruhnila državljanska vojna, če ne bo prišlo do ustavitve medverskega nasilja v državi. Temu pa zaenkrat ni videti konca.

Nasilje se nadaljuje

Kot je davi sporočila ameriška vojska, so bili v eksploziji bombe ob cesti jugozahodno od Bagdada v nedeljo ubiti trije ameriški vojaki. V Tikritu se je med pogrebno slovesnostjo v neki dvorani razstrelil samomorilski napadalec, pri čemer je bilo ubitih najmanj 15 ljudi, še vsaj 30 je ranjenih. V južnem Bagdadu sta bila ubita dva policista, po mestu pa so našli trupla še štirih iraških vojakov in 16 civilistov.

Medversko nasilje se nadaljuje.
Medversko nasilje se nadaljuje. FOTO: Reuters

V četrti Sard City so medtem iraške sile ponoči poskušale aretirati enega izmed voditeljev šiitskih milic skrajneža Moktade al Sadra, pri čemer so se soočile s sovražnim ognjem. Pri tem sta bila po podatkih iraškega obrambnega ministrstva ubita dva upornika, ranjeni pa trije vojaki in trije uporniki. Bolnišnični viri pa so povedali, da so umrli trije ljudje, med njimi ženska in deklica.

Severno od prestolnice je bilo ponoči v napadu na kontrolno točko iraške vojske v Baladruzu ubitih šest vojakov in en upornik, še 15 iraških vojakov je bilo ranjenih.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wicca
01. 01. 2009 15.22
Jaz in Cortez sva mlado Iračanko izmenično posiljevala, je priznal Barker.Barker naj bi med posiljevanjem zaslišal strele iz spalnice. Iz sobe je stopil Steven Green s puško v roki in dejal: \'\'Vsi so mrtvi. Pravkar sem jih ubil\'\', je povedal Barker. Deklico naj bi na koncu posilil tudi domnevni morilec njene sestrice in staršev, Green, nato pa naj bi ubil še njo. Da bi prikrili zločin, so truplo deklice zažgali........zaradi tega prije do vojne...budale...nato pa pravijo da je al-kaida kai kriva...res prave budale so nekateri...tu so sam americani krivi zato da je vojna v iraku...res prav smotano je to!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avava
12. 08. 2006 15.16
MR BEAM -MLADEN lepo da nekatere stvari kapiraš ampak očitno samo enostransko ZAKAJ se selijo kaj misliš zakaj ? zakaj v gani bežijo daleč stran od SRANJA le ZAKAJ?? in nehaj z neumnimi stvarmi oporekati to kar je že dorećeno!!!!!!!!!
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
09. 08. 2006 07.39
Zelo politično napisano, avava, bravo! Povedala nisi pa nič konkretnega, v stilu: nimaš prav in kar sam si poglej kaj nimaš prav! Povej mi, če jim je všeč tam (v Muslimaniji pa tam), zakaj se jih toliko več izseli v EU, kot se Evropejcev izseli tja?
d*vil
08. 08. 2006 19.08
Jimi: mislim da nam ga že kar nekaj časa nekam porivajo. Se ti ne zdi?
jimi.hendrix@email.si
08. 08. 2006 18.57
Če obstajajo sodišča za vse kar leze in gre, bi moralo biti tudi za te Jenkije zavaljene. Ampak s svojim idijotizmom posiljujeo cel svet in če se kmalu ne bo nič spremenilo, bomo tudi mi na vrsti. Dol z Ameriko, Bushem in njegovo "demokracijo"
k4user@yahoo.com
08. 08. 2006 18.34
Amerika kot drzava mi gre iz dneva v dan bolj na zivce na celu z njihovo zunanjo ministrico, ki celemu svetu pamet soli po televiziji, kako bo Amerika resila vse probleme. Mislim, da vsak, ki ima nekaj v glavi vidi, da v Iraku ne gre za pomoc Iracanom, ampak Americani delajo za svoje zunanje interese. Ce kdo se vedno misli drugace, potem ga dejansko ne razumem. Tudi jaz sem mnenja, da so Iracani bolje ziveli pod diktatorjem, kot pa zivjo sedaj, kjer jih streljajo ponoreli ameriski vojaki in samomorilski napadalci. Vsak naj se vprasa, zakaj pod Sadamom ni bilo teh napadov. Ocitno je v tem okolju potreben malo drugacen nacin vladanja kot v demokracijah. Na to kaze danasnji polozaj v Iraku. Pa se ena stvar glede zatiranja zensk v tem predelu sveta. Priporocam, da preberete kaksno knjigo o zivljenju na bliznjem vzhodu in potem mogoce malo drugacna stvar nastane. To je popolnoma drugacna kultura in ne moremo je kar vkalupiti v zahodne norme. In verjetno tudi vsega tega zatiranja ne moremo dati v en kos, ker tudi pri nas verjamem, da marsikateri zenski ni lepo za stirimi stenami, ko vedno znova pada po stopnicah. Seveda se ne strinjam s taksno neenakopravnostjo.
bosuti@yahoo.com
08. 08. 2006 15.54
Amerika, obljubljena dežela, kjer se cedita med in mleko, kjer je vrhunec demokracije in vsem vzor.
klavdijahoc@hotmail.com
08. 08. 2006 15.38
Česa vsega smo dan danes zmožni ljudje...res je, da rečemo vse se vrača vse se plača... upam, da bodo ameriški vojaki dobili svoje! Posilijo 14-letno dekle, nočem biti v njeni koži! Kakšno nasilje, ne predstavljam si da bi se to zgodilo meni!Absurd!
avava
08. 08. 2006 09.27
MR BEAN-MLADEN kaj pišeš neumnosti glede žensk v islamu pojdi dol in jih vprašaj če jim je lepo ko jih množično posiljujejo in od koliko let naprej so stare ne mi ti pisat take neumnosti MLADENE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ali imaš pred pragom pospravljeno???????????????
avava
08. 08. 2006 09.19
res je to da ni sam ta primer, jih je mnogo več samo kdo bo odgovarjal za to?upam da se bodo ostale islamske države zbudile oz. otresle okupatorjev saj je vedno isto ko je napadena katera od islamskih držav svet zavlačuje da bo čim več .................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
damjanx@gmail.com
08. 08. 2006 08.31
No pa jih bo spet rešila njihova imuniteta, ki jo zahtevajo američani za svoje.....
tomazbodner
08. 08. 2006 08.12
Mislim, da bi bili Iracani bolj veseli, ce bi Americani spakirali in jih bi zamenjale mednarodne sile muslimanskih drzav... Sam bi pa tudi rad videl, da Ameriskim vojakom sodi Irasko sodisce po njihovih zakonih. Mislim, da Sadaam skupaj ni toliko ljudi mucil in ubil (posredno, seveda), kot jih je umrlo ali trpelo odkar so "zavezniki" "osvobodili" Iraski narod... In ce Sadaamu lahko sodijo, bi lahko tudi Bushu...
boschko1@yahoo.com
08. 08. 2006 07.19
JA, vse to in še več nudi vojna! Pa menda ja ni kdo mislu, da je to zdej nek izstopajoč primer? Vsak daj je posiljenih stotine ali tisoče, ne vem, deklet - otrok....Da ne govorimo o 'humanitarnih' delavcih, ki hočejo sex od otrok, predno jim dajo tisti paket prepečenca in deci vode.... Skratka moja milost vam bo razkrila celotno iluzijo: Enkrat sem računal, ko so povedali koliko je lačnih na svetu. In Sem računal, da bi za vsakega nahranit potrebovali X tolarjev, oziroma mio dolarjev...Številka pride malhna!!! Se ne spomnem, vendar nasproti denarju, ki je namenjen za orožje-vojske in denarju s katerim se redno preseravajo svetovni bogatuni....Skratka, kot, da si jaz kupim picikl...Tko, da vse skupaj je ena iluzija, finančno gledano nahranit lačne je kot v Sloveniji kupit picikl. Pa ko gledam razne teste bojnih letal na Discoveryju, to gre 2, 5 macha. Kolko to pije?!!! In mi se kle pogovarjamo, če nam avto pije 7,5 litra ali 8?! In zakaj lačni nikoli niso sposobni po neki pomoči sami proizvajat hrano vsaj zase, zmeraj samo pojejo in spet čakajo. Tudi jaz, če samo sedim in čakam ratam lačen in če še malo čakam shiram. In še malo.... Nimam zaključka, saj vsak naj ima svoj zaključek u glavi.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
08. 08. 2006 07.13
Seveda, če je večina vojakov bivšjih kaznjencev; kaj pa muslimanke, ki morajo živeti zatrto in zaprto življenje po muslimanski veri (a to je pa v redu) in se podrejat možu in starejšim ženam v haremu, kaj pa ˝skrajneži˝, ki pobijajo vse, kdor je v bombinem radiusu; ali pa to, da ima vsak verski ˝voditelj˝ svojo milico; ali pa sploh to da se punce poročijo ponavadi že pred 10, 12 leti proti svoji volji in rojevajo pri 13, 14, tudi že prej. seveda o tem nihče ne poroča, pravtako ne o pogostosti smrtnih porodov, tako za mamico kot za dojenčka
Rijad Proši?
07. 08. 2006 23.41
Noro,noro, česa so(smo, ne vem) ljudje vse zmožni. Zato pa mislim, da bo ta planet ,prej ali slej, doživel svoj zasluženi konec.
Phoenix
07. 08. 2006 23.37
Me Lie vasica iz 16. marca 1968 se še kar ponavlja in še vedno se niso ničesar naučili. Kdor zgodovino pozablja, je obsojen na njeno ponovitev (na žalost).
homealone@email.si
07. 08. 2006 22.25
Bosna, Irak, Libanon, ....? Ni in ni videti konca nasilja nad muslimani.
ecoliqua
07. 08. 2006 22.20
Se najbrz spet dogaja v tem trenutku.......
sanjasin@email.si
07. 08. 2006 22.03
To so le malenkostna odstopanja pri vzpostavitvi totalne demokracije..........
red_
07. 08. 2006 20.51
upam, da nocete s tem clankom povedati, da se je to komaj zdaj prvic zgodilo, umori in genocid nad iraskimi civilisti se dogaja ze od samega zacetka vojne. V to prica cela vrsta izpovedi ameriskih marincev, ki so imeli to sreco, da so bili ranjeni in so lahko odsli domov.