Tujina

Vatikan zavrnil strategijo boja proti pedofiliji

Vatikan/Dublin, 18. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vatikan je zavrnil strategijo za boj proti pedofiliji v Cerkvi, ki so jo junija na zasedanju v Dallasu sprejeli ameriški škofje. Vatikan strategijo zavrča, ker naj bi bila nedorečena in nejasna. Na Irskem pa so se pojavili pozivi naj tamkajšnji kardinal zaradi vpletenosti v pedofilske afere odstopi.

Vatikan pričakujejo jasnejšo strategijo
Vatikan pričakujejo jasnejšo strategijo FOTO: Reuters

Vatikan je v obrazložitvi svoje zahteve pojasnil, da bi lahko bila strategija za boj proti pedofiliji v vrstah duhovščine, ki so jo sprejeli na škofovski konferenci v Dallasu 11. junija, "vir zmede in dvoumnosti". "Resolucija v nekaterih točkah ni v skladu s kanonskim pravom," so še sporočili iz Vatikana, ki sicer podpira prizadevanja ameriških škofov za obsodbo pedofilije.

Vatikan je svojo odločitev sporočil v pismu, ki ga je prefekt škofovske kongregacije, kardinal Giovanni Battista Re, naslovil na predsednika ameriške škofovske konference, mgr. Wiltona Daniela Gregoryja. Ta je posebej za to priložnost pripotoval v Rim.

Strategijo o tem, kako ravnati s pedofilskimi duhovniki in kako obravnavati spolne zlorabe s strani duhovništva, je ameriška škofovska konferenca sprejela po vrsti škandalov v zvezi z zlorabami otrok in mladoletnikov, ki so jih zagrešili duhovniki. Od januarja do junija je bilo zaradi obtožb o spolni zlorabi odpoklicanih ali upokojenih vsaj 300 od skupno 46.000 ameriških duhovnikov.

Ameriški škofje so že sprejeli vatikanske pripombe in predlog o oblikovanju mešane komisije, ki bo revidirala strategijo.

Na Irskem zahtevajo odstop kardinala

Irski kardinal naj bi pomagal prikrivati pedofilijo v cerkvenih vrstah
Irski kardinal naj bi pomagal prikrivati pedofilijo v cerkvenih vrstah FOTO: Reuters

Društvo žrtev spolnega nadlegovanja duhovnikov na Irskem je zahtevalo odstop irskega kardinala Desmonda Connella, potem ko je v četrtek televizijska oddaja razkrila pedofilske afere, ki naj bi jih dublinska nadškofija poskušala prikriti. Televizijska oddaja, ki je bila na sporedu v četrtek na javni televiziji RTE, je poročala o pedofilskih duhovnikih, ki jih je dublinska nadškofija ščitila. Oddaja je obtožila kardinala Desmonda Connella, ki je eden od dveh irskih kardinalov in ena najvplivnejših oseb irske katoliške hierarhije, in več dublinskih škofov, da se niso menili za obtožbe, ki so osem duhovnikov bremenile spolnega nadlegovanja otrok med letom 1970 in sredino 90. let.

Omenjeno društvo, ki zastopa skoraj 800 žrtev zlorab katoliških duhovnikov, poudarja, da je oddaja ponazorila, kaj so žrtve doživljale vsa ta leta in kako je vrh katoliške cerkve na Irskem spolne zločine duhovnikov prikrival. Predsednik društva John Kelly je dejal, da je kardinalov položaj neopravičljiv in da mora takoj odstopiti. Kelly je prav tako pozval ministra za pravosodje, naj začne preiskavo, s katero bi ugotovili, ali obstajajo možnosti za kazenski pregon katoliške cerkve zaradi sokrivde pri zločinih spolnega nadlegovanja.

"Problema nismo uspeli rešiti na zadovoljiv način. Za naše napake prosimo za odpuščenje", je še dodal.

Kardinal Connell na očitke, navedene v oddaji, še ni odgovoril. V pastirskem pismu, ki ga je ob pojavu zlorab otrok med duhovniki v začetku oktobra poslal vsem župnijam, pa je dejal, da globoko obžaluje napake, ki jih je storil z namenom rešiti nastali problem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou