Tujina

Vatikan odpoklical veleposlanika iz Irske

Dublin, 25. 07. 2011 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Po poročilu o spolnih zlorabah in pogovoru z irskim zunanjim ministrom je Vatikan odpoklical veleposlanika na Irskem Giuseppeja Leanzo.

Ženska moli v irski cerkvi
Ženska moli v irski cerkvi FOTO: Reuters

Predstavnik Vatikana Ciro Benedettini je povedal, da so odpoklicali nadškofa Giuseppeja Leanzo z mesta veleposlanika na Irskem. Za odpoklic so se odločili, potem ko je Irska zaradi poročila o ravnanju Katoliške cerkve v primerih pedofilije med duhovniki na jugu Irske na pogovore poklicala veleposlanika Vatikana.

Irski zunanji minister Eamon Gilmore je nadškofa Leanzo pozval na pogovor, potem ko je vladno poročilo pokazalo, da je Vatikan irske škofe skrivoma odvračal, da bi pedofilske duhovnike prijavili policiji. Dvoletna preiskava, ki jo je naročila vlada, je namreč pokazala, da je Vatikan leta 1997 vzpodbujal škofe, naj ne spoštujejo novih pravil o zaščiti otrok, ki jih je sprejela irska Cerkev.

Med dvoletno preiskavo so preučili obravnavo pritožb o spolnih zlorabah otrok s strani 19 duhovnikov med letoma 1996 in 2009 v večinoma podeželski škofiji Cloyne na jugu Irske v grofiji Cork. Ugotovili so, da je bila obravnava pritožb neustrezna, saj je vseh 40 žrtev zlorab čutilo, da jih je institucionalna Cerkev pustila na cedilu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
25. 07. 2011 20.08
+1
Vatikan je dejanjsko država,ki nima zakonodaje ampak kanon.S svojimi kanoni so duhovniki zlorabljali uboge otroke. Rimokatoliška cerkev de fakto ni opravila svojega teološkega-religioznega in ne verskega poslanstva. Religija ni vera je izvorno stanje naše biti.Vera je pot-teologija je veda-beseda logosa-stvarstva.Fino bi bilo ko bi se verni znali samoprebuditi.Čas je že tu!
CRNALUKNJA
25. 07. 2011 18.42
ata_jez ,človek ne cvili,se ne vem kako da ti napišem kaj zaslužiš ko me urednik stalno cenzurira,lahko se misliš.
saintjozef
25. 07. 2011 15.59
+2
Irci niso pokleknili pred Vatikanom, kot mi.
ata_jez
25. 07. 2011 15.18
+1
Whitewalker, kaj cviliš?! Pobrisali so te, ker so te lahko! Na netu se Bog piše Admin! In nima imena! :-P
mi23
25. 07. 2011 15.13
+1
whitewalker prav imaš.
whitewalker
25. 07. 2011 14.32
+1
Zakaj ne objavite mojega komentarja? Se ne strinjate, da bi morali religije (še posebno RKC in Vatikan) ukiniti? Se vam ne zdi, da ne potrebujemo verskih fanatikov? Podpirate njihova dejanja, kot je bil naprimer zadnji na Norveškem? Zbudite se! Bodite dosledni pri komentarjih. V nasprotnem primeru naslednjič brišite tudi komentarje, ko nekdo napiše, da bi morali politične stranke ukinjati ali podobno.