Tujina

Vatikan nemiren zaradi spolnih zlorab

Los Angeles/Cleveland/Vatikan, 06. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Papež Janez Pavel II. je sprejel odstop priljubljenega irskega katoliškega škofa Brendana Comiskeya zaradi obtožb, da je ščitil pedofilskega duhovnika. Preiskave o neprimernem spolnem nadlegovanju visokih cerkvenih mož potekajo tudi v drugih državah.

Papež Janez Pavel II. sprejel odstop irskega škofa
Papež Janez Pavel II. sprejel odstop irskega škofa FOTO: Reuters

Losangeleški nadškof, kardinal Roger Mahony, je priznal, da proti njemu poteka preiskava v zvezi s posilstvom, ki naj bi ga zagrešil pred tridesetimi leti. V Clevelandu pa je zaradi obtožbe posilstva neki duhovnik storil samomor.

Irski škof Brendan Comiskey, ki je odstop napovedal v ponedeljek, je tretji katoliški škof, ki je odstopil zaradi primerov spolne zlorabe, ki v zadnjem času pretresajo katoliško cerkev. 66-letni škof se je opravičil, ker ni odstavil duhovnika iz njegove škofije, Seana Fortunea, obtoženega številnih spolnih zlorab. Irske cerkvene oblasti so danes sporočile, da bo Comiskeyja nasledil škof Eamonn Walsh, vendar Vatikan njegovega imenovanja še ni potrdil.

Pritisk na Comiskeyja se je povečal, potem ko je britanska televizijska mreža BBC 19. marca predvajala dokumentarni film o nekaterih Fortuneovih žrtvah. Fortune je leta 1999 storil samomor, in sicer malo pred tem, ko naj bi mu sodili zaradi 66 obtožb, po katerih naj bi skoraj dve desetletji spolno zlorabljal dečke.

Kardinal Roger Mahony
Kardinal Roger Mahony FOTO:

Kardinal Roger Mahony, poglavar največje rimskokatoliške nadškofije v ZDA, pa je priznal, da proti njemu poteka preiskava zaradi spolnih zlorab, ki naj bi jih zagrešil pred več kot 30 leti. Mahony je sinoči ovrgel obtožbe in dejal, da še nikoli ni slišal za žensko, ki je proti njemu vložila tožbo. Domnevna žrtev trdi, da jo je Mahony leta 1970, ko je še hodila v srednjo šolo, udaril, da je padla v nezavest, nato pa jo je posilil.

V Clevelandu je medtem neki katoliški duhovnik storil samomor, potem ko je bil obtožen, da je pred več kot dvajsetimi leti posilil neko deklico, je sinoči sporočila tamkajšnja policija. Duhovnik naj bi se ustrelil v glavo, njegovo truplo pa so našli v avtu, parkiranem v predmestju Clevelanda. 48-letnega duhovnika iz župnije Saint-Anthony de Parma so tamkajšnje cerkvene oblasti v sredo poklicale na zaslišanje, ker naj bi leta 1980 spolno izkoristil mladoletnico, vendar se ni prikazal na zaslišanju.

Katoliška cerkev v ZDA je v zadnjem času doživela plaz obtožb zaradi pedofilskih škandalov, ki so tudi zamajale njen ugled. Od januarja so suspendirali več deset katoliških duhovnikov v najmanj 17 škofijah po vsej državi. Po mnenju pravnih strokovnjakov je največji problem v tem, ker si je cerkev močno prizadevala, da posamezni primeri zlorabe in tožb ostanejo tajni, ta taktika pa se ji zdaj maščuje, saj se je sprožil plaz priznanj posameznih škofij, da so imele primere spolne zlorabe otrok. Na vrhu škandalov je odstop škofa iz Palm Beacha na Floridi Anthonyja J. O'Connella, ki je priznal, da je imel pred 27 leti neprimerne stike z najstnikom.