Tujina

Vatikan na strani žrtev spolnih zlorab duhovnikov v Pensilvaniji

Vatikan, 17. 08. 2018 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / K.H.
Komentarji
13

Iz Vatikana so sporočili, da je papež Frančišek na strani žrtev več kot 300 'plenilskih' duhovnikov, ki naj bi v Pensilvaniji v ZDA spolno zlorabili več kot tisoč otrok. Cerkev se mora naučiti "težke lekcije iz preteklosti, odgovarjati pa morajo tako tisti, ki so zlorabljali, kot tisti, ki so zlorabe dovolili", še piše v izjavi.

"Žrtve morajo vedeti, da je papež na njihovi strani. Tisti, ki so trpeli, so njegova prioriteta, in Cerkev jim želi prisluhniti, da bi izkoreninili to tragično grozoto, ki uničuje življenja nedolžnih," piše v izjavi Vatikana.

Vatikan je zlorabe duhovnikov označil za "izdajo zaupanja", ki je otroke "oropala dostojanstva in vere".

"Dve besedi lahko opišeta čustva ob soočenju s temi strašnimi zločini: sram in žalost," še piše v izjavi Svetega sedeža.

Vatikan sicer v izjavi ni neposredno navajal besed papeža Frančiška, poleg tega pa tudi ni pozval k odstopu washingtonskega nadškofa, kardinala Donalda Wuerla, ki naj bi glede na torkovo objavljeno poročilo o spolnih zlorabah katoliških duhovnikov v Pensilvaniji pomagal prekriti zlorabe. Je pa Vatikan pozval k upoštevanju civilnega prava, med drugim prijavam zlorab mladoletnikov.

Papež Frančišek in washingtonski nadškof, kardinal Donald Wuerl.
Papež Frančišek in washingtonski nadškof, kardinal Donald Wuerl. FOTO: AP

Ameriški škofi so medtem v četrtek Vatikan pozvali k preiskavi obtožb o spolnih zlorabah nekdanjega kardinala v Washingtonu Theodora McCarricka. Obljubili so tudi oblikovanje posebnega mehanizma za obravnavo obtožb spolnih zlorab duhovščine.

Velika porota v ameriški zvezni državi Pensilvanija je v torek razkrila seznam s 301 duhovnikom iz šestih škofij v tej ameriški zvezni državi, ki naj bi zlorabili več kot tisoč otrok. Katoliška cerkev v Pensilvaniji naj bi to desetletja sistematično prikrivala. Poročilo temelji večinoma na lastnih dokumentih Cerkve, ki so bili tajni, preiskava velike porote pa je trajala dve leti. Z zbrano dokumentacijo in zapisi pričanj več deset žrtev so tako razkrili 301 duhovnika, ki naj bi v zadnjih 70 letih skupno zlorabili najmanj 1000 otrok.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
20. 08. 2018 11.57
+3
župnik nikoli ne sme reči ne in nikoli ne sme zapreti vrata in nikoli ne sme nehati oproščati. če tega ne premore iz srca ni............ Bog je lahko največji revež, lahko je ženska, moški, ...in Bog nikoli ne bo prišel če bo prišel kot uspešen in z drago uro, drago obleko in dragim avtom, zato je župnik, ko je to bogo ženico vrgel iz cerkve, vrgel Boga iz nje in vrgel bistvo iz te cerkvice. Zato ne razumem, zakaj vedno sedi elita v prvi vrsti in tisti katerim bi morali pomagati največkrat ostanejo pred vrati. Poglejte cerkve okoli nas in dobro poglejte, kdo stoji in spi pred vhodi...to se lahko spremeni in se tudi mora...
Transformerji
18. 08. 2018 11.37
+2
Jasno, obratno menda ne more biti!
bojer
17. 08. 2018 19.38
+1
Molitve nikogar ne bojo rešile krivde, niti kaj doprinesle zlorabljenim. Sledi zgolj denarna in zaporna kazen, ki bi morda vsaj malo omilila težave otrok.
Kollerik
17. 08. 2018 17.39
+3
Spet eno samo gob*ezdanje... krivci pa še vedno imajo jaj*ca.....
bojer
17. 08. 2018 19.33
+2
Če so se odločili za poklic, ki ga opravljajo in kakor bi ga morali opravljati, so v resnici lahko brez, samo mimo grede.
komarec
17. 08. 2018 16.14
+6
Kaj preostane drugega papežu Frančiško kot, da se postavi na stran zlorabljenih. Danes so ljudje veliko bolj izobraženi kot pred 50. leti, mediji komaj čakajo, da objavijo o kakšnem škandalu, odvetniki komaj čakajo te tožbe...... Sedaj ga nekateri kujete med heroje. Še ogromno nesnage ima v Vatikanu, ki je ne bo tako zlepa počistil, če se jo bo sploh lotil.
ina5785
17. 08. 2018 11.25
+7
Res sem verna - a v duši, v cerkev že dolgo več NE hodim, zaradi večine župnikov! Ampak tale naš ZLATI PAPEŽ FRANČIŠEK je EDINI, ki NI pometel pod preprogo najbolj zavrženih dejanj človeštva - pedofilije, to pot župnikov. Tudi Vojytila, ki mi je bil NEKOČ všeč, sem naknadno prišla do informacije, da je PREPOVEDAL tovrstno raziskovanje in resnico o pedofilskih župnikih. JASNO mi je, zakaj desna opcija NE mara Frančiška, namesto da bi obsodili tovrstne zločine nad nedolžnimi mladimi dušami, ki so jih udejanjili RAVNO duhovniki - torej božji služabniki!????????????
jg57
17. 08. 2018 14.58
-7
Verjamam, da te je zamajalo to kar se je dogajalo v cerkvi, je res grozno. Kako je to možno, da se je pojavilo leglo nekih sprevrženih duhovnikov je nemogoče razumeti, še težje je razumeti, da niso znali narediti reda takrat, ko so se že pojavili očitni znaki, da je nekaj hudo narobe. Hvala Bogu, da so se tega problema začeli zavedat in uvedli ničelno toleranco in papež Frančišek je pri tem dosleden. Upam trditi, da je večina duhovnikov poštenih in zelo trpijo zaradi vseh teh dogodkov. Je pa dejstvo, da mediji prikazujejo ta sprevržena dejanja predvsem kot problem RKC, a dejstva so povsem drugačna. Pobrskal sem po internetu pregledal podatke za Slovenijo. Po poročilu MNZ je število kazenskih ovadb, ki se nanašajo na spolno zlorabo oseb mlajših od 15 let, 3039 v obdobju od 2000 do 2016. Če upoštevamo dejstvo, da so naši mediji objavili prav vse ovadbe in seveda tudi sodne primere vezane na RKC (niti slučajno se nebi moglo zgoditi, da bi kak primer spregledali in prav je tako), se upam trditi, da jih je bilo cca 10 do 20, torej maj kot 1 %. V isten času je bilo poročano še o nekaj primerih v šolah, pa v trenerskih vrstah in to je vse. Vprašam se kje za božjo voljo so se zgodili vsi ostali primeri? Zakaj ni o tem nobenih poročil ? Zakaj ni podatkov s katerih ustanov in poklicev preti otrokom največja nevarnost? Skratka RKC je pribita na pranger in problema očitno ni več, dejansko pa je slika čisto drugačna in mediji načrtno ne želijo prikazati celovite slike. Komu to koristi?
HorstWiesel
18. 08. 2018 08.36
+0
Vsi ostali primeri so se zgodili za domačimi zidovi. Od ustanov s katerih preti otrokom največja nevarnost pa je ravno RKC.
FIGEC
17. 08. 2018 11.07
+6
A sosednji članek o pijani hrvaški lajdri pa se ne sme komentirati? Da ne bi slučajno kdo napisal, kaj ji gre, a ne? In še to: če je napihala 0,42promila in se to, kdo ve zakaj, obravnava kot 0,32, moramo vedeti, da je toliko napihala komaj po petih urah. Ve se, koliko vsaka kila žive vage človeškega telesa predela alkohola, zato bi jo zvagali in z enostavnim postopkom preračunali, koliko bi pihnila v trenutku karambola. Tisti podatek bi moral biti relevanten!
rekapaka
17. 08. 2018 11.01
+11
Kakšna je razlika med ameriškim župnikom in ameriškim pedagogom. Ameriški župnik ima res rad otroke!
Lucianno Kljai?
17. 08. 2018 11.07
+18
in to dela katoliska cerkev,ljudje so pa se kar naprej zatiskajo oci in nic ne spremenijo.
KavčStrokovnjak
17. 08. 2018 17.40
+2
Kako da ne?! Vneto sponzorirajo organizacijo in volijo Janšo...