Tujina

Vaš pes laja? Potem si zaslužite kazen!

Piscataway, 27. 03. 2010 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po tem, ko je župan majhnega mesteca v ameriški zvezni državi New Jersey v enem letu prejel več kot 400 pritožb na preglasno pasje lajanje, je uvedel sankcije – psi lahko lajajo samo nekaj ur na dan.

Psi v mestecu Piscataway svojemu lastniku lahko prilajajo denarno kazen. Brian Wahler, župan mesta, je pojasnil, da gre pri vsej stvari za spoštovanje sosedov. "Časi so se spremenili, ljudje imajo po dve ali celo tri službe, kakovost življenja je postala pomembna stvar. Ne zanima me, ali živimo v velikem mestu, naselju ali na vasi. Ljudje si zaslužijo spoštovanje!" je pojasnil svoj ukrep. Dodal je še, da v njihovem mestu prepoved lajanja ponoči velja že 30 let, pritožbe v zadnjem času pa so mu dale misliti celo o dnevnih kaznih. "V zadnjem letu in pol smo dobivali vse več pritožb. Ljudje zahtevajo, da odpravimo težavo tudi čez dan, saj mnogi hočejo spati, ker imajo nočne izmene ali pa lajež moti njihove otroke pri popoldnaskem počitku."

Le kako bodo ljubki kosmatinčki razumeli, da ne smejo biti glasni?
Le kako bodo ljubki kosmatinčki razumeli, da ne smejo biti glasni? FOTO:

Lastnikom psov se seveda ideja, da morajo biti njihovi psi 24 ur čisto tiho, zdi misija nemogoče. "Seveda imam psa in ta laja. Sicer je priden in ne laja pogosto, ampak če vidi zajca ali rakuna, se mu zmeša. 24 ur tišine na dan se mi zdi malo preostro," je ob tem dejal Marc Jones.

Župan časovne omejitve za lajanje še ni določil, za zdaj oceni vsak primer posamezno. Če bo lajanje psa njegovega lastnika pripeljalo pred sodišče, bo moral plačati kazen med 30 in 450 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CHOPIN
28. 03. 2010 09.23
Zdarv in sit pes, ki ima dovolj sprehoda in prebiva v normalnem okolju, ne laja ves dan. Žival, ki se obnaša nenormalno ima razlog za to, ravno tako kot človek. Zakon je primeren za to, da ugotovimo kaj je dejansko narobe s psom oz., da je treba vire iskati in odpraviti v njegovi okolici (naj se ne bi zafrkavalo ljudje in živali s tem). Noben naj ne bi rekel ničesar, če pes laja, ko na dvorišče pride neznanec ali pa lovi mačko. To mine, tako hitro kot je prišlo. Naj bi bili ljudje dovolj pametni, da bi to razumeli... Veliko je treba urediti v SLO. Razna dela, ki so povezana z hrupom in umazanijo se morajo omejiti na razumen čas. Moteče je slišati sodeda, ki v času nedeljskega kosila kosi s staro, tulečo kosilnico, da moreš vse zapreti, ker še smrdi povrh. Na vrtu ukurimo lahko vedno. Nikoli ne veš, kdaj bo treba perilo prati ponovno, ker je posuto z pepelom in smrdi. V tujih državah je to urejeno. Določeni dnevi, določen čas. Veš, da takrat moreš potrpeti, da sosed svoje naredi, ti imaš pa druge dneve mir in veš kdaj lahko kaj narediš. Tako je z malo truda (kar v neki življenski skupnosti drugače ne gre), poskrbljeno za vse - za mirnejše duše in za workoholike.
Bigbadjohn
28. 03. 2010 07.34
-3
če je nekdo zoprn ga moti vse živo
urosev
27. 03. 2010 21.06
-2
Ljudje zahtevajo, da odpravimo težavo tudi čez dan, saj mnogi hočejo spati, ker imajo nočne izmene ali pa lajež moti njihove otroke pri popoldnaskem počitku." pa nj si najdejo služe podnev. za njih je bla šola španska vas, in ne izbirajo službe in izmen. ja za otroke nj pa hišo izolerajo.
Abacus
27. 03. 2010 19.19
+2
No ja mogoce bizaren zakon ,ampak vcasih zna biti pasji lajez zares motec ,predvsem tam kjer se lastniki nikoli ne pobrigajo za psa in ga ne vodijo ven je logicno da pes ,ki je vedno za ograjo laja na vse mimoidoce ker mu je dolgcas in zbuja pozornost ,mimoidoci gre sicer mimo in ne slisi vec lajeza po sto metrih ,ga pa zato bliznji sosed poslusa non-stop ,skozi cele dneve! Zato ,kar razumem tak zakon po eni strani ,tako in tako bo kaznovan lastnik ,ki ce je malomaren naj ne ima psa ,pozorni in skrbni lastniki pa takih tezav pomojem nebodo imeli.
domremy
27. 03. 2010 18.31
-2
američani pač. mislijo, da mora celo mati narava plesati, kot oni žvižgajo.
buderus
27. 03. 2010 18.13
+2
Petardo čez plot, pa imam mir in tišino.
Emil Možina
27. 03. 2010 17.34
+2
Če je gospodar odtrgan pes ni kaj boljši.Psa priveže čim dlje od svojega spalničnega okna,da gospodarja ne moti,ker ponoči laja za sosede mu ni mar.Zjutraj pa ga spusti da se očedi pri sosedu itd itd......
Lordy
27. 03. 2010 16.29
haha to lahko kuj soseda za brezveze prijaviš če ti gre na živce...ker tak ne more dokazat da NI lajal ^^
stomater
27. 03. 2010 16.20
-1
ta župan naj odstopi pa gre pasje drekce pucat po mestu...only in usa...
siula
27. 03. 2010 16.07
+2
Ob nekaterih komentarjih se sprašujem ,kaj sploh nekateri razmišljajo.Res je kdor ne mara živali ne more imeti rad ljudi.Vendar pa ljudje predstavljate si , da živite v bloku , kjer je 32 stanovanj od tega 15 psov. Tudi sama imam psa in ne da bi se hvalila zalaja le redkokdaj. Sosedje imajo ovčarja , ki laja ponoči, če greš po stopnišču ne glede na uro ,podnevi skratka tuli kot gospodarica, ki se stalno prepira s svojo družino.Skratka ko začne eden lajati tudi jaz svojega težko utišam ker laja vseh 15 psov.Sedaj me pa zanima ,ali si sploh predstavljate kako se to sliši. Mi živimo v pasjem zavetišču sredi centra. Kljub temu, da imam sama kužka in ga ne dam za cel svet sem proti temu, da imajo nekateri živali samo zato, da ustrahujejo sosede in mučijo pse pa še nas.V blokih in urbanih naseljih bi morali prepovedati nevzgojene pse oziroma bi se morali gospodarji obvezno šolati nato šele psi. Predvsem pa ne bi smeli imeti velikih psov v majnih stanovanjih in jim kratiti svobodo gibanja in navsezadnje tudi lajanja.Veliki psi morajo imeti dovolj prostora za gibanje igranje in seveda tudi za družbo.Sicer pa ni zastonj pregovor:"Kakršen gospodar tak pes"!
saintjozef
27. 03. 2010 14.00
Korupcija ! Vlomilci so ga podkupili.
G.R.E.E.N
27. 03. 2010 13.36
Omg, kaj če bi županu dovolili da je prost samo eno uro na dan?
Roog
27. 03. 2010 13.07
ja VVVTI, gozdar, itd - itak da se da psa naučit, da ne laja brez veze.... ampak tuki se ne gre za to, ampak za lajanje na splošno, cel dan. Ne rečem da pes laja histerično u eno po cele ure, ampak da pa parkrat zalaja, pa da bo pol en sosed se prtožu da zarad tega ne more spat.... pol lahko še kej poleg lajanja kaznujejo. Kosilnice, sesalci, avtomobili, to je vse glasno in lahko mot ljudi, al pa če se na glas pogovarjajo, al pa k otročki kričijo - bo treba tut to kaznovat al kaj.
gozdar1
27. 03. 2010 12.45
+2
Lajanja tujega psa ni nihce dolzan prenasat..sploh je zalostno pogledat take, ki so zaprti na balkonih,...torej,kdor ne zna poskrbet za svojega psa naj ga ne ima,...sedaj pa tisti, ki vas je zapekla vest..navalite z minusi...
VVVTI16
27. 03. 2010 12.34
+1
VSI NEVEDNEŽI ,PSA SE DA NAUČITI,DA NE LAJA BREZ VEZE ,SAMO VSI STE NEPOUČENI IN NE VESTE TEGA ,MALO OBIŠČITE PASJO ŠOLO IN VAM RAZLOŽIMO KAJ IN KAKO.SAMO NI BREZPLAČNO,
6-5
27. 03. 2010 12.18
Pri nam sosedov pes da glas. Nikoli zastonj Psi so zakon Pes je človeku najboljši prijatelj
bitchslap
27. 03. 2010 12.10
-1
Psi lajajo tako kot ljudje govorijo. Pa naj omejijo še bedarije ljudi, ki jih govorijo po nepotrebnem, sam potem bi naši politiki mogli met nagobčnike!
bine šteger
27. 03. 2010 12.03
omg če to je noro
Jaka Brdnik Kaleb
27. 03. 2010 12.03
Majo pa res radi pse v tistih krajih :)
Kolodont
27. 03. 2010 11.59
Komaj čakam, da se uvedejo sankcije za bedake in njihove izpade...