Tujina

Varufakis: Nastavili so nam past, evroskupino povsem nadzoruje Nemčija

Atene, 13. 07. 2015 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/M.M.
Komentarji
270

Nekdanji grški finančni minister Varufakis pravi, da ministrovanja ne pogreša, da pa meni, da je evroskupina pod vodstvom Nemčije Grčiji nastavila past. Evroskupino je označil za neobstoječo skupino, ki ne odgovarja nikomur in deluje v popolni tajnosti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj čaka Grčijo?
    02:32
    Iz SVETA: Kaj čaka Grčijo?
  • Iz SVETA: S Kovačem o dogovoru
    03:30
    Iz SVETA: S Kovačem o dogovoru

Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis je prvič potem, ko je ostal brez položaja, s katerega je odstopil na "priporočilo" predsednika grške vlade Aleksisa Ciprasa, spregovoril v daljšem intervjuju. Za NewStatesman je dejal, da je evroskupina povsem podrejena Nemčiji, Grčiji je bila po njegovem nastavljena past, referendum pa je bil vržen v koš.

Medtem ko je bil v zadnjih 48 urah marsikdo presenečen nad srdito zahtevo Nemčije, da Grčija zapusti evroobmočje vsaj začasno, Varufakis pravi, da on ni bil. Prav tako meni, da bodo izpogajani pogoji poslabšali življenje Grkov, ter da bo imela grška vlada veliko dela, če želi dejansko izpogajati prestrukturiranje grškega dolga, saj nemški finančni minister Wolfgang Schäuble temu ostro nasprotuje.

Varufakis je evroskupino označil za neobstoječo skupino, ki ne odgovarja nikomur in deluje v popolni tajnosti. V njej ima vso moč nemški finančni minister Schäuble. Poudaril je, da Nemčija "popolnoma in docela" obvladuje evroskupino. "Ne nemška stališča – nemški finančni minister. Vse je kot dobro uglašen orkester, in on je dirigent."

'Nehati moramo jemati nova posojila'

Varufakis, ki se je zdaj našel na udaru kritikov skupaj s Ciprasom, ker nista podpisala ponujenega dogovora pred referendumom, vztraja, da je bila tista ponudba prav tako "strupena".

"Ta država se mora nehati pretvarjati in podaljševati zadeve. Nehati moramo jemati nova posojila in se pretvarjati, da smo rešili težave, ker jih nismo. Še manj vzdržen dolg pomeni zgolj novo krčenje ekonomije in prelaganje bremena na tiste, ki že tako nimajo ničesar," je dejal. Opozoril je, da je varčevanje v brezposelnost potisnilo četrtino Grkov, državo pa v najhujšo depresijo v razvitem svetu po veliki depresiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

'Nastavili so nam past'

Janis Varufakis
Janis Varufakis FOTO: Reuters

Varufakis je še prepričan, da so jim evropski partnerji med pogajanji nastavili zanko. "Ko želiš govoriti o vsem, pravzaprav ne želiš govoriti o ničemer," pravi Varufakis in razlaga, da se Siriza ni imela časa ukvarjati z domačimi razmerami, ker so morali ves čas pripravljati takšna in drugačna poročila za Bruselj.

'Če bi pel švedsko himno, bi bil odziv enak'

Po drugi strani pa pravi, da je bilo jasno, da Evropa o spremembi pogojev ne želi govoriti. "Želel sem z njimi govoriti o ekonomiji, pa ni šlo prav dobro. Pripraviš svoje stališče, se res potrudiš, nato pa vsi le strmijo vate. Kot da sploh ne bi govoril oziroma vseeno, kaj bi povedal. Če bi pel švedsko himno, bi bil odziv enak."

Kdo je bil njihov največji sovražnik?

Varufakis je tudi povedal – čeprav ni želel biti preveč neposreden – da so bile največje nasprotnice Grčije države, od katerih je pričakoval največ podpore, zaradi njihovih lastnih dolgov. Vzroke vidi v njih samih. "Če bi nam uspelo, bi morali domači javnosti pojasnjevati, zakaj se oni niso tako uspešno izpogajali."

Kaj konkretno je ponujal svojim sogovornikom?

Posojilodajalci po njegovih besedah niso predstavili nobenih stališč – od grške vlade so znova in znova zahtevali načrte in pojasnila o različnih temah. Kar so jim Atene predstavile, so zavrnili, a namesto iskanja soglasja so preskočili na naslednjo točko – od upravljanja državnih podjetij, do privatizacije, davka na dodano vrednost, pokojnin, trg dela... Varufakis je situacijo primerjal z "mačko, ki lovi lastni rep".

Sam je sicer po lastnih besedah predlagal dogovor o treh ali štirih najpomembnejših reformah, ki bi jih Atene takoj uveljavile. Evropska centralna banka (ECB) bi v zameno olajšala pogoje likvidnostne pomoči, v vmesnem času pa bi tekla pogajanja o celovitem dogovoru. A druga stran je to zavrnila. Grozili so, da bodo kakršne koli spremembe zakonodaje obravnavali kot enostransko dejanje grške strani, ki bi ogrozilo sprejemanje dogovora – nekaj mesecev pozneje pa so Atenam očitali, da niso sprejeli nobenih ukrepov in da zapravljajo čas.

Ko je torej likvidnost skoraj v celoti pošla in Grčija ni vrnila zapadlega dolga Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) "so predstavili svoje predloge, ki so bili absolutno nemogoči... povsem neizvedljivi in strupeni", je poudaril Varufakis. "Zavlačevali so in nato prišli na dan s takšnim predlogom, ki ga predstaviš drugi strani, ko nočeš dogovora," je očital.

Med njegovim ministrovanjem se trojka ni nikoli zares pogajala

Varufakis meni, da se trojka v petih mesecih, ko je bil minister, ni nikoli zares pogajala. Schäuble je ves čas vztrajal, da v skupnosti 19 držav volitve v eni ne morejo prinesti sprememb sklenjenih dogovorov. "Torej sem dejal: 'Morda enostavno v zadolženih državah ne bi smeli imeti več volitev,' in odgovora ni bilo," je dejal. "Edina interpretacija, ki jo vidim, je: 'Da, to bi bila dobra ideja, a bi bilo težko. Lahko se podpišete na črto ali pa greste ven,'" je dejal.

O razlogih za razhod s Ciprasom

Varufakis se je v pogovoru dotaknil tudi razpada partnerstva s Ciprasom, ki ga je spoznal leta 2010. Kot pravi, si Cipras takrat ni bil najbolj na jasnem glede svojih stališč. Meni, da jih je kasneje izoblikoval, da pa je zdaj izbral drugo pot, ker mu Varufakis ni mogel zagotoviti, da bo "grexit" deloval. "Gre za teorijo na papirju. Nisem prepričan, da bi zmogli sami, reševanje padca monetarne unije terja veliko strokovnosti."

Varufakis sicer vztraja, da s Ciprasom ostajata prijatelja. Pa tudi, da ministrovanja ne pogreša. "Končno nimam več popolnoma norega urnika," je dejal in dodal, da je zadnje mesece spal po dve uri na noč. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zaenotnost
15. 07. 2015 20.18
-1
prof. dr.. predavatalej na mnogih univerzah po svetu, finančni minister, ki je odstopil ko bi moral ostati, ker so "zmagali" na referendumu, igra se na tuj račun poker in ne bi storil ničesar, da se bi prekinila slaba praksa vlad v Grčiji...mimogrede bil je tudi finančni svetovalec predsednika vlade 2010, ki je naredila še večji dolg...ZAHTEVAŠ. ZMERJAŠ TISTEGA, KI TI NAJ BI POMAGAL...meni se to ne zdi prav
Maddox
14. 07. 2015 16.40
+14
Po eni strani pa.....dam grkom prav....zakaj bi pa mogli delat do 65. leta, zakaj bi mogli met plače 800€, zakaj varčevat.....ko pa na drugi strani eni samo in samo bogatijo....dejmo se mal vprašat...kako bi raje živeli. Tako kot grki prej, ali tako kot zdaj mi, ko nam stiskajo denarnico!!! Medtem ko enim tako skupaj leti da sploh ne vejo kolk majo.... Denar je totalno narobe razporejen in ne vem kaj je tu debata.....
User416781
14. 07. 2015 17.35
-4
Narobe razporejen denar - to je relativno. Domnevam, da si s tem mislil povedat, da ga imaš ti premalo, nekdo, ki pa je dobro vnovčil svoje znanje in sposobnosti pa preveč...zakaj točno bi ti moral imeti enako - kaj si naredil za to? Pa ne govorim o nekakšnih "tajkunih" - čeprav obstaja velika verjetnost, da bi ti in večina ljudi, ki jamra na teh forumih, v primeru, da bi imela priložnost, naredila enako. Osebno menim, da je Slovenija preveč socialna država (enako je Grčija) in na dolgi rok to ne more funkcionirat, saj mora to socialo nekdo futrat. Zakaj v Sloveniji veljajo nekakšne uravnilovke - sam imam recimo nadpovprečno plačo, ampak kaj imam od tega, ko plačujem vse dražje, zato ker sem pač nekaj dosegel - na koncu sem na enakem, kot nekdo, ki ima manj...to je nepravično, je potuha in podpira lenobo. Kdo ustvarja delovna mesta? Verjamem, da je precej ljudi, ki dejansko težko kaj naredijo, ampak še več pa je takih, ki izkoriščajo sistem. Ne eni strani imaš na zavodu 120.000 ljudi, ko pa potrebuješ fizične delavce, jih pa moraš uvažat iz juga. In zaradi teh ljudi socialni sistem ne more preživet - vsaj pri nas ne. V Švici dobiš od zavoda toliko, da normalno preživiš, ampak tam je to sramota in zato se to ne izkorišča. Pri nas bi bilo obratno...Grki pa so doktorirali iz izkoriščanja sistema, utajevanja davkov in življenja na kredit - in ti to podpiraš...a si ti ne zdi, da s tem priznavaš svojo nesposobnost, da bi nekaj naredil za to da bi ti bilo bolje, ampak dejansko pričakuješ in zahtevaš, da bo to naredil nekdo namesto tebe...?!
pkorosec
14. 07. 2015 17.58
-3
ggrr, PODPIS. Vsak naj ima toliko, kot je sam za to delal. Posteno placan za posteno delo. Ce nekdo sadi 10 vrtic krompirja, potem je jasno, da bo imel na koncu sezone vec pridelka, kot tisti, ki je sadil le eno vrstico. Ni to neposteno, ni to krivicno, to je naravno, logicno in edino posteno. Problem pa nastane takrat, ko se pojavijo tisti, ki recejo, da morata oba dat en delez krompirja v skupno klet, potem pa vidis debeluharje, ki se v zivljenju niso motke v roki drzali, hkrati pa vsako naslednjo leto zahtevajo vecje deleze, ker je skupna klet prazna.
BURGA
14. 07. 2015 19.19
+3
Seveda ima MADDOX popolnoma prav. Samo en primerček: V prodaji so sedsalci za prah, pozlačeni, ki stanejo 1 milijon evrov. Izdelali so tisok komadov. Kaj menita pametnjakoviča, kako so vnovčili svoje znanje in sposobnost tisti, ki si privoščijo takšen sesalnik. Možnosti sta le dve: ali so denar ukradli ali je v sistemu napaka, ki dovoljuje takšne zaslužke. Pa na pamet mi pridejo še vrhunski športniki, ki prejemajo enormna plačila. Ker dobro brcaš žogo, si milijonar. Totalni nesmisel. Kar se Grčije tiče pa so najbolj krivi tisti, ki so denar posojali in vedeli, da ga Grki ne bodo mogli nikdar vrniti. Poleg tega morata vedeti, da so Nemčiji po obeh vojnah odpisali vse dolgove. Da ne naštevam še naprej, ker vama dvema nima smisla kar koli dopovedovati, ker so vama farji oprali možgane.
tali?ni tom
14. 07. 2015 21.44
+7
grr , ne butat da je 120000 tisoč delavcev po tvoje lenih! da pa se delavce uvaža iz juga je finta v tem da človek dela dvanajst ur za petsto evrov od katerih jih dvesto evrov vzame delodajalec za stanarino , to so verjetno po tvojem komentarju , sklepam tvojo miselnost , se pa lahko motim taki kot ti! ti ljudje dan preživijo ob sendviču iz pol kile štruce , dvajset dek piščančje salame ,eni pionirjevi riževi čpkoladi in liter in pol pijače , najcenejše! to vidim ko jim rihtam na šihtu "kosila"! in na koncu mnogi še plač ne dobijo da zmeneta lahko bogatijo! naših slovenskih ljudi si pač ne upajo vsi takole na suho! in če kaj mrzim , mrzim tak izkoriščevalski folk ki sedaj hara po evropi! najslabša sorta ljudi ki bi za evro prodala dušo ! zato , bolje da si tiho! se bo pa tole obrnilo , tvoj "krivični" svet ko bo več lačnih ko sitih in takrat , takrat se bo začela divja jaga! verjemi!
Maddox
15. 07. 2015 08.34
Glejta vidva Pkorosec in grr....nikol nisem zagovarju lenuhov in tistih ki čakajo da jim kaj pade iz neba. Ne prenesem pa, da bi se mogu jaz matrat v službi in prenašat šefe itd...da dobiš tistga jurja, ker je potem tak življenje samo po seb drago, da si kaj precej ne morš z njim pomagat. Samo sem dal na vpogled idejo, kako bi blo će bi vsi malo drugače razmišljali in nebi pustili da se bogastvo kopiči na eni strani, po drugi strani imaš pa veliko revežev in velko ljudi ki se matrajo za male pare, da tako rečem in se bojo mogli do 65 oz. celo do 70 leta....medtem ko nekateri sedijo na milijardah € in jim je gladko če se raja matra.....samo malo drugače razmišljam!
User416781
15. 07. 2015 09.27
+0
Vidim, da je kar nekaj pametnjakovičev na tem forumu...zakaj izpostavljate ekstreme, pozlačene sesalce in miljarderje. Ampak vseeno, v državah, kjer je dovoljeno biti bogat, kjer so tisti, ki so nekaj naredili, spoštovani in ne tako kot pri nas, je napredek, saj ti ljudje zagotavljajo delovna mesta. Če se vrnemo na zavod, če bi prebrali moj komentar pozorno, bi prebrali, da ne trdim da je 120.000 ljudi lenih - dejstvo pa je, da je na zavodu vsaj pol takih, ki nočejo delat, ampak raje dobivajo denar od sociale in zraven nekaj fušajo. In to je rak rana socialnega sistema. Ker imamo v Sloveniji balkansko razmišljanje, ta sistem preveč izkoriščamo in zato ne more obstati. Zaradi take kolektivne zavesti, kot jo imamo, Slovenci dejansko nismo sposobni imeti države. Pri nas je recimo normalno da se ne plačuje davkov - isto kot v Grčiji. In kaj je rezultat tega - država ne more imeti denarja. In vsi, ki so na sociali oz. ki so nezadovoljni s svojim položajem, znajo samo jamrat in od države zahtevat boljši standard. Kaj je sploh z vami? A ste se kdaj vprašali kaj lahko naredite vi za državo oz. kako lahko sami nekaj naredite, da se vam izboljša vaš položaj? Ne, to pa ne - sami izgovori. Vsi računate, da bomo nekateri, ki mogoče zaslužimo nekoliko več, vas zalagali toliko, da bomo na koncu na istem. Kje ste to videli? To je totalna neumnost. A sem jaz vam kaj dolžan? Seveda bomo delali do 65 oz. do 70 leta, saj tudi živimo dlje, kot včasih...od kod pa misliš da bodo prišle penzije?
User416781
14. 07. 2015 16.33
-2
Zakaj pa ravno švedsko himno...
Klimova
14. 07. 2015 14.36
+16
Kje so si v Bruslju vzeli pravico, da imajo take plače in ugodnosti, glede na to, da se 3/4 evropskega naroda komaj prebija iz dneva v dan? In zdaj mnogi obsojajo Grke, ker so živeli "lagodno". Zakaj pa ne? A plebejci Evrope nimamo pravice do normalnega življenja, glede na to da so nam vsilili svoj sistem? Bruseljski sistem je gnil do temeljev in kar vidim kako se jim v glavah odvija film, da smo "Balkanci" smmrdljivi, leni in da morajo ubogi reveži razmišljati namesto nas.. Ampak nekega dne bo učenec pametnejši kot učitelj in njihova hišica iz kart se bo sesula.
pkorosec
14. 07. 2015 17.58
+3
preko visokih dajatev, ki jih placujemo vsi drzavljani EU.
tali?ni tom
14. 07. 2015 21.51
+3
klimova , leta 45 so učenci postali pametnejši , rodila se je Jugoslavija , ni bil raj , bilo je pa nebeško! verjemi, sem rojen tak čas da izredno dobro poznam razmere v Jugoslaviji recimo od leta 75 in ne glede na vse "raziskave","mislece" in "nesrečneže" smo napram tem podnu od države danes in vzdušja v njej živeli v raju , raju v dobesednem, smislu! verjemi! doživeto! edini ki so bili takrat prikrajšani so bili kriminalci največjega kalibra ki so danes ali so bili "menedžerji" večina leta in seveda argentinski pobje in njihovi podporniki! za ostale , kdor je hotel delat , raj!je pa zanimivo kako vztrajno prikazujejo slab standard v tistih časih in kakor bedo ljudi! neverjetno! v kraju kjer sem , na poletje je bil cel kraj na dopustu , danes , par ljudi! za primerjavo , ko baje danes živimo v blaginji! le kdo????
Klimova
14. 07. 2015 23.00
+1
Samo.Jst
14. 07. 2015 14.13
+4
Na Ciprasu ne Varufakisu ne bo nič hudega. Njihov denar je že v tujini... ljudstvo pa... no, operacija uspela, pacient umrl. Se zgodi.
korintos23
14. 07. 2015 14.01
+10
Stari moral si oditi samo ni bilo zaman, EU si zdrmal v temeljih!
Banion
14. 07. 2015 13.02
+19
Človek ki reče bobu bob in takih politiki ne ljubijo
bojman
14. 07. 2015 12.55
+21
To je itak že povsem jasno, da cela Evropa dela za Nemce pa Avstrijce. Tam si plače dvigujejo, drugje pa nižajo. Da niti ne omenjam Lidl, Hofer itd...pa vetrnice za katere jih drago plačujemo (stojijo na naši zemlji), namesto da bi proizvajal vetrnice npr. Pipistrel....na povrh vsega pa doleti slovenceljne še višja cena elektrike. To je naša država...prodana že nekaj desetletij.
?rnogled
14. 07. 2015 12.05
-4
Varufakis,če se prav spomnim,ste Grki nam nastavli past.Dolžni ste mi(meni in vsakemu Slovencu posebej) vsaj 600 €
pmx
14. 07. 2015 12.34
+19
Ne, njim in nam so nastavili past tvoji oboževani Nemci. In Francozi.
Matija Pintaric
14. 07. 2015 12.38
-5
Ne vsakemu slovencu, tudi temu ki se je rodil ta trenutek so Grki dolžni več kot 750 EU. Naš delavec ni upravičen, da bi dodatke za manj ugodnen deloven čas, popoldan, ponoči, v nedeljo, prazniki, dobil kot dodatek. Grki pa dobijo lep dodatek za reden prihod v službo HALOOOOOOOOOO
dama s kameljami
14. 07. 2015 13.48
+11
zaradi nemčije smo dolžni, ker nas siliiiiii, si razumel...matilda in kosa
katke
14. 07. 2015 14.21
+7
Pardon ampak meni ni prav nič dolžen, jaz mu nisem nič posodila in tudi prosil me ni. Tako kot noben Grk ni tebe osebno prosil, da mu kaj posodiš.
zdrej
14. 07. 2015 16.30
+0
Saj več ne vem, kaj si naj mislim. Katke, ti osebno nisi dala nič. Medtem, če pa si zaposlena, pa si dala kar nekaj denarja, ki bi lahko (poudarek na lahko, ker so naši politiki/ekonomisti tudi precej nesposobni za reševanje skupnih zadev) reševal našo situacijo. Grki so zavozili. Kar je napisano, da si naj ne bi več sposojali denarja, se strinjam. Pač bo malo krize, pa potreba po optimizaciji procesov. Pa marsikaj odpade, predvsem pa ugodje. Potem pa naraste BDP in država je na konju. No razen, če se že prej ni zadolžila preko vseh razumnih mej.
zdrej
14. 07. 2015 16.32
+2
Aja, pa mi se tudi zadolžujemo preko vsega razumnega, ker kot sem napisal, naši vrli ekonomisti ne vejo preračunat, koliko si lahko privoščimo z proizvedeno vrednostjo. Skratka, če mam 800€plače si bolj težko privoščim novega mercedesa s vso opremo.
Indijanez
14. 07. 2015 11.45
+1
da je Nemčija šef eu je demokracija
indal
14. 07. 2015 11.37
+7
V Franciji loža obvladuje kompleten parlament...mislm da so oni še hujši kot Nemci....
mb6
14. 07. 2015 11.21
+34
Evropa/Nemčija počasi kaže svoj pravi obraz. Pomembna jim je izključno svoja lastna korist in strateške naložbe v drugih državah. Grčijo bodo poplenili za malo malico. Hkrati jo bodo pa še pošteno ponižali. V opomin in strah drugim. Mi pa še kar tiščimo glave v pesek in se prepričujemo, da nam je v EU boljše. Ko pa bomo prehrambeno (kar pravzaprav že smo), gospodarko, finančno... povsem odvisni od odločitev, ki jih sprejema EU/Nemčija... , ko ne bomo več sami dostopali do lastnih vodnih virov.... takrat bo pa žal prepozno. Srčno upam, da se motim, da je tole scenarij katastrofe. Se pa bojim, da temu ni tako .(
bojman
14. 07. 2015 13.30
+5
T_one
14. 07. 2015 15.58
+4
je, je; točno tako je! Nima te kaj biti strah, da imaš prav; ker imaš popolnoma prav! Le da za Nemčijo se skriva Amerika, za Ameriko Svetovna Banka, za Svetovno Banko pa Vatikan!
strel?ek
14. 07. 2015 09.57
-2
Slovenija bi morala ponuditi Janeza Ivana za svetovalca Grčiji,saj je prijatelj z Merklovo,on bi še kaj dodal na tistih 50 mil pa bi EU bila zadovoljena,a ne...
ginger 1
14. 07. 2015 10.18
-11
Stari Slovenski pregovor pravi : bolje je "jokati"z bogatim,kot se smejati z revnim...kaj ti bodo tele levaki,ko pa so pristali popolnoma na vse in pokleknili samo,da so se obdrzali na oblasti...pred volitvami so pa vehementno obljubljali POVSEM NEKAJ DRUGEGA...
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.31
+4
Koliko civilizacij je šlo v franže. Bo pa še Grška. Orvelovski svet se bo vsemu temu čez sto let smejal.
T_one
14. 07. 2015 15.59
+0
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.30
+4
Morda se bo kuga iz bljižnega vzhoda in Afrike, s podporo NEOLIBERALIZMA preko Grčije, razširila v Evropo
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.27
+2
Vse skupaj je ORVELOVSKO.
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.26
+11
Evropa je sprejela ameriški diktat.
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.22
-4
Ne vem kaj je huje. Nemška finančna okupacija ali to da bodo Grki morali sami s seboj kaj narediti.
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.23
-2
Rasprodaja države. Grki pa tako ali tako niso pripravljeni nič narediti. Tudi iz EU niso pripravljeni izstopiti.
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.25
+5
Neoliberalizem je spet zmagal. Tudi pri nas še nismo ustavili to kugo 21. stoletja.
JanezNovakJohn
14. 07. 2015 09.25
+3
janezpotreben
14. 07. 2015 09.27
+0
Adolph
14. 07. 2015 09.54
-1
janezpotreben
14. 07. 2015 08.50
-2
Privatizacija državnega premoženja in boljše korporativno upravljanje državnih podjetij sta pomemben pogoj upnic, da bi Grčiji odobrile tretji program pomoči. Grčija bi morala na poseben skrbniški sklad prenesti za 50 milijard evrov državnega premoženja. Sklad bi ustanovili v Grčiji, z grškim vodstvom, a pod strogim nadzorom. Bedel bi nad privatizacijo ter uporabo kupnin.
janezpotreben
14. 07. 2015 09.14
+0
Kot so na nedeljskem vrhu sklenili voditelji držav z evrom, bi od 50 milijard evrov kupnin 25 milijard evrov šlo za poplačilo dokapitalizacije bank, 12,5 milijarde evrov za zmanjšanje grškega dolga, 12,5 milijarde evrov pa za naložbe v Grčiji. Slišati je tudi dvome. Ne o tem, da Grčija že ima privatizacijsko agencijo , temveč, ali ima toliko premoženja in ali je možen vrednostni cilj, ne da bi spodbudili znižanja vrednosti zaradi prodaje v sili. Predvsem pa nekateri opozarjajo, da je drugi program pomoči vseboval isti cilj, da Grčija proda za 50 milijard evrov premoženja, od leta 2011 do 2014 pa ga je za manj kot deset milijard evrov. V zadnjem poslu, že pod Sirizino vlado, so za 40,5 milijona evrov prodali 20-letno koncesijo za konjske dirke češko-grški družbi Opap.
janezpotreben
14. 07. 2015 09.15
+0
Najbolj razvpit je projekt privatizacije pirejskega pristanišča. Od maja se nadaljuje; glavni ponudnik je kitajski Cosco, ki tam že upravlja dva od treh kontejnerskih terminalov, interesenta sta še Maersk in ICT.
DonDonDan
14. 07. 2015 08.30
-24
Nemčija plačuje za ostale lenuhe v tej EU. Zato ima tudi pravico do odločilnega glasu pri vsem. Predvsem pa pri "spokoritvi" evropskih lenuhov.
rakican3
14. 07. 2015 15.38
-2