Tujina

Varnostni svet ZN pozval Saleha k odstopu

New York, 22. 10. 2011 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnostni svet ZN je sprejel resolucijo, v kateri poziva jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha, naj takoj podpiše dogovor, v skladu s katerim naj bi zapustil položaj. Nobelova nagrajenka pravi, da bi Saleh moral pred sodišče v Hagu.

Nobelova nagrajenka Tavakul Karman
Nobelova nagrajenka Tavakul Karman FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN v svojem najostrejšem odzivu na krizo v Jemnu poziva Saleha, naj izpolni obljubo in takoj podpiše načrt GCC ter omogoči miren prenos oblasti. Saleh je pristal na načrt šestih zalivskih držav, vendar je zavrnil podpis dogovora.

Jemenska Nobelova nagrajenka za mir Tavakul Karman, ki je glasovanje v Varnostnem svetu ZN spremljala pred dvorano, je pozvala k večjemu mednarodnemu pritisku na Saleha in poudarila, da bi morala biti resolucija ostrejša.

"To ni dovolj. Morali bi razpravljati o odstranitvi Saleha in kako bi ga izročili Mednarodnemu kazenskemu sodišču," je dejala. Od januarja, ko so v Jemnu izbruhnili protesti proti Salehu, je bilo v nasilju ubitih že več sto ljudi.

Medtem pa so v Jemnu potekali siloviti spopadi med vladnimi silami in podporniki opozicije, v katerih je bilo poškodovanih več deset ljudi. Kot poročajo viri blizu jemenski vladi, se je Jemen pripravljen o resoluciji pogajati. Resolucija obsoja predvsem nasilje nad protestniki, ki je na ulicah glavnega mesta izbruhnilo, potem ko so demonstranti zahtevali po 33 letih vladanja nepreklicni sestop predsednika Saleha.

V spopadih med provladnimi silami in opozicijskimi borci je bilo v zadnjem dnevu ubitih 21 ljudi.
V spopadih med provladnimi silami in opozicijskimi borci je bilo v zadnjem dnevu ubitih 21 ljudi. FOTO: Reuters

Iz Jemna so tudi danes poročali o nasilju. V spopadih med silami, zvestimi predsedniku Salehu in opozicijskimi silami v prestolnici Sana je bilo ubitih najmanj devet ljudi. V napadu vladnih sil na položaje odpadniške Prve divizije, ki jo vodi general Ali Mohsen al Ahmar, je bilo ubitih pet pripadnikov odpadniških sil. V silovitem obstreljevanju so bili ubiti tudi štirje civilisti. Spopadi med dezerterji in vladnimi silami so izbruhnili tudi blizu osrednjega Trga sprememb v Sani, kjer tabori na stotine nasprotnikov Salehovega režima.

V petkovem poročilu za javnost so opozicijske sile predsednika Saleha obtožile, da je ukazal napad na sever prestolnice. Obstreljevanje naj bi trajalo več kot 20 ur, v napadih pa naj bi bilo ubitih 21 ljudi, med njimi je bilo osem civilistov. Vladna stran zatrjuje, da so napad začeli podporniki generala al Ahmarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
22. 10. 2011 17.21
Še en krvavi diktator.... Slovensko društvo "ljubiteljev diktatorjev,krvnikov in ostalih zločincev" očitno že zgrinja svoje vrste.... Naj še njemu sodi ulica !
Martian
22. 10. 2011 13.07
bodi pameten fant....cajt se je iztekel....oglej si posnetek zadnjih momentov življenja tvojega prijatelja Moamerja....mogoče ti bo pomagalo pri odločitivi..
cucjetina
22. 10. 2011 12.35
hehehehehee ka vse
Doomsters
22. 10. 2011 11.40
NATO prihaja u Sirijo :D:D
zalijanc
22. 10. 2011 11.30
Jeruzalem z širšo okolico je skupek šestih sovražnih ver.Bližnji vzhod je dežela verskih norcev. Okolica z državi je skupek norosti ljudi.Na tem delu sveta kjer je rojeno sovražtvo z šestimi glavami, ne bo miru. Bližnji vzhod reši le večja atomska bomba.
detict
22. 10. 2011 11.01
Trda roka naj velja, da ne bo tako kot v Libiji!!!