Tujina

Letenje po Evropi zopet ustaljeno v četrtek?

Pariz/London, 19. 04. 2010 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./N.D./STA/Reuters
Komentarji
92

Evropa si želi leteti in evropski prometni ministri so jo poslušali. Eurocontrol pa predvideva, da se bo letalski promet po Evropi normaliziral v četrtek. Italija naj bi zračni prostor odprla zjutraj.

Skoraj istočasno kot novica o rešitvi, ki jo ponujajo ministri, se je pojavila tudi informacija, da naj bi izbruhnil še en islandski vulkan. A skrbi so bile odveč, ker 'jezna sestra' še miruje.

S pomočjo videokonference so prometni ministri EU iskali rešitve za trenutno težko stanje v letalskem prometu in se odločili za letenje v varnih conah. Omilili so omejitve letenja in tako jutri od osmih zjutraj veljajo trije različni režimi letenja glede na koncentracijio prahu.

Rešitev prometnih ministrov predvideva, da se evropske države dogovorijo o uvedbi cone prepovedanega letenja, ki je letala ne bi smela prečkati. Tako zapora zračnega prostora posamezne države ne bi blokirala prometa v drugih državah.

Poleg te bo določena tudi druga cona, ki ne bo vplivala na večino letalskih operacij, čeprav bodo v njej še vedno manjše količine prašnih delcev. Režim letalskih operacij v tej coni bodo na usklajen način določili pristojni organi za letalstvo držav članic.

V tretji coni, kjer ni prisotnosti prašnih delcev, pa omejitev ne bo. Danes sprejeti sklepi bodo začeli veljati jutri ob 8. uri.

Slovenski zračni prostor je še vedno odprt, Slovenijo pa naj bi postopoma znova zajel vulkanski prah.

Eurocotrol v četrtek pričakuje normalizacijo

Vulkanski prah z ognjenika na Islandiji je danes prvič težave povzročil tudi v letalskem prometu znotraj Severne Amerike. Kanada je namreč odpovedala več domačih letov.

Evropska organizacija za varnost v letalskem prometu Eurocontrol je danes sporočila, da se bo letalski promet v Evropi po pričakovanjih normaliziral v četrtek. Zaradi vulkanskega pepela z Islandije so sicer danes po navedbah Eurocontrola odpovedali okoli 70 odstotkov letov.
"Če bodo stvari še naprej izgledale kot sedaj in če vulkan ne bo širil pepela v Evropo, se bomo verjetno v četrtek vrnili k normalnim operacijam," je sporočil direktor Eurocontrola Bo Redeborn, ki tudi pričakuje, da bi jih bilo lahko v torek opravljenih še 10 ali 15 odstotkov, še 10 do 15 odstotkov pa dan pozneje.

Na Britance rahlo posvetil žarek upanja

Britanci so sicer že pred odločitvijo prometnih ministrov sporočili, da bodo svoj zračni prostor odprli že jutri ob 6. uri zjutraj. Najprej bodo odprli zračni prostor nad Škotsko in nad severnim delom Anglije. Glede na torkove dnevne razmere pa se bodo odločili, ali bodo odprli zračni prostor nad celotno Anglijo in Walesom. A pristojni se zavedajo, da gre za dinamično situacijo in razmere je težko vnaprej oceniti. Na letalskih družbah zdaj ostaja, da čas, ko bo letalski prostor odprt, dobro izkoristijo. Britanska letalska družba British Airways naj bi sicer že nocoj pričela leteti.

Letalo
Letalo FOTO: Reuters

Odločitev o zaprtju zračnega prostora preuranjena?

Odločitev prometnih ministrov bo sicer verjetno vsaj malo pomirila strasti letalskih družb, ki so na svojo roko izvedle poskusnih polete brez potnikov in pri tem niso naletele na težave.

Evropske letalske družbe so tako dvomile v upravičenost tako široke zapore zračnega prometa in so ostro kritizirale pristojne evropske oblasti za civilno letalstvo. Očitale so jim pomanjkanje koordinacije in vodstva, obenem pa trdile, da vulkanski pepel za letala ni tako nevaren, kot to v zadnjih dneh poudarjajo pristojne oblasti.

Tudi mednarodno združenje letalskih prevoznikov IATA je pred videokonferenco prometnih ministrov ravnanje članic EU označilo za neprofesionalno. Kot je v Parizu dejal predsednik združenja Giovanni Bisignani, ni bilo nobene ocene tveganja, posvetovanj, usklajevanja ali vodenja. Menil je, da bi morali zračne prostore takoj po preučitvi podatkov, zbranih na poskusnih poletih, odpreti, če seveda zbrana dejstva to dovoljujejo.

Letalske družbe dnevno izgubijo najmanj 150 milijonov evrov, je še povedal Bisignani in poudaril, da bi morali odločitve glede zapore sprejemati na podlagi dejstev in ne računalniških modelov.

Tudi piloti opozarjajo na nevarnost

Na pomembnost varnostnega vidika pa je opozorilo tudi Evropsko združenje kabinskega osebja (ECA). Združenje pravi, da ekonomski pritiski nikakor ne bi smeli ogrožati varnosti v letalskem prometu.

Predstavniki ECA, ki zastopa preko 38.000 pilotov in drugega kabinskega osebja, so poudarili, da so prav piloti tisti, ki lahko iz prve roke pojasnijo, kako uničujoč utegne biti vpliv vulkanskega pepela na letala, še posebej na letalske motorje. Ob tem so še dodali, da bi bile nastale gospodarske težave letalskih družb mogoče rešiti z različnimi finančnimi ukrepi, ki pa nikakor ne smejo ogroziti varnosti v letalskem prometu.

Potniki pa še vedno čakajo ...

Letališče
Letališče FOTO: Reuters

In medtem ko se vodilni odločajo, kaj je prav in kaj ne, potniki še vedno čakajo. Odločitev ministrov bo vsaj nekaterim omogočila vrnitev domov, francoskim potnikom pa je na pomoč priskočila tudi francoska železniška družba SNCF. Ta je namreč napovedala, da bo znižala ceno za prevoz z vlakom med Parizom in Londonom, poleg tega pa namerava zagotoviti tudi 80.000 dodatnih sedežev.

Direktor SNCF Guillaume Pepy je napovedal, da bodo francoskim potnikom, ki so zaradi vulkanskega pepela obstali na različnih regionalnih letališčih po Franciji, ponudili posebno vozovnico za vlak, s katerim se bodo lahko vrnili domov. Dokler bodo letala francoskega letalskega prevoznika Air France prizemljena, bo za omenjeno vozovnico treba odšteti 50 evrov.

Francoski okoljski minister Jean-Louis Borloo je sicer poudaril, da uporaba vojaških ladij za prevoz francoskih državljanov ne pride v poštev. So pa vojaške ladje po svoje državljane poslali Britanci.

V Italiji bo zjutraj odprt zračni prostor

V Italiji, kjer je letala niso smela leteti vse od petka, bodo zračni prostor odprli v torek ob 5. uri, iz Romunije pa sporočajo, da je zračni prostor spet popolnoma odprt.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cebelca25@hotmail.com
20. 04. 2010 10.39
@ Nejc..xd 20.04.2010, 08:16 0 joj kok pretiravajo s tem zaprtjem. Use nej odprejo do jutr. Lej Nejc, če bi bil kdo od tvojih na letalu, ki bi pač dol padlo ravno zarad odpovedi motorjev ker jih je uničil prah verjetno tega nebi govoril? Takrat bi po vsej verjetnosti krivil vse in povrhu zahtevu še odškodnino. Tko da hvalabogu da je tko in da pač enkrat gledajo na ljudi in ne samo na dobiček
Debely
20. 04. 2010 08.39
Zame je pomembno, da letališča v Angliji in Sloveniji odprejo do ponedeljka ali torka naslednji teden. Zaradi tega vulkana ne mislim zamuditi tekme Liverpool :Chelsea, mogoče celo Liverpool : Atletico.
6-5
20. 04. 2010 08.38
Jezna sestra' (še) miruje, za preplah kriva kamera Slovenija vas potrebuje
Madridista32
20. 04. 2010 08.16
joj kok pretiravajo s tem zaprtjem. Use nej odprejo do jutr.
Gregor Šisernik 1
19. 04. 2010 23.50
kar naj bruha pa še uni tadrugi naj se strese. dal časa bo bruhal bol se bo recesija zmanšala se mi zdi
abeceda123
19. 04. 2010 23.22
Mislim, da v kratkem ne bomo več uporabljali tv aparatov....................se pač dogaja.
BananaMan
19. 04. 2010 22.44
Pa neee. Naj še malo bruha. Da končno spoznamo da nismo bog i batina na tem svetu.
Peter Kralj 1
19. 04. 2010 22.32
Vulkanski oblak = ptičja gripa
alterego
19. 04. 2010 22.00
jaz sem nekaj omenjal naše železnice, pa sem bil tud zbrisan...
Tonček Balonček
19. 04. 2010 22.00
Liverpool : Westham je 2:0, v živo! Komaj čakam, da bo jutri spet hokej! Le kakšna krilca bodo zdaj namestili na bolide, ko pridejo v Evropo, to je zdaj vprašanje! Bo Kempenčan sploh še dober?
blagurana
19. 04. 2010 21.59
bols da imajo miljonske izgube kar se financ tice kot pa tolk zrtev!!
Tonček Balonček
19. 04. 2010 21.57
Avatar so mi vzeli, varnost pač! Saj razumem!
jez_jezen
19. 04. 2010 21.56
Kar naj bruha. Sej meni gre tudi na bruhanje, če pomislim na našo državo.
Tonček Balonček
19. 04. 2010 21.56
Meni pa se vse bolj zdi, da me tu brišejo čisto brez zveze, 20 let po zlomu komunizma?! Verjetno gre za varnost naroda! Borbo proti teroristom!? Daleč smo prišli!
moris1991
19. 04. 2010 21.10
Mene pa vse to bolj spominja na paniko ob pojavu svinjske gripe. Vulkani so bruhali tudi v preteklosti in bodo tudi v prihodnje. Res je, da so letalske družbe bile v škripcih, lani so bila odpuščanja, mnogo jih je propadlo... In zakaj ne bi še one pristavile lonček in iz proračuna pobrale miljone evrov zaradi "škode", ki jo je povzročil vulkan. To danes tako vsi delajo... in narod bo vse to pozlatil...
Odpri.oci
19. 04. 2010 21.07
mr.who00 19.04.2010, 20:45 "Saj Tajvan ni ena izmed tistih ''cheapskate'' držav ki so komunistične, temveč je razvita demokratična država, tam tudi proizvajajo mikročipe ki so zelo kvalitetni." . Ja... res.... razvita demokratična država, v kateri 9 let stari otroci po cele dneve garajo za pol dolarja, da lahko IBM, Apple, Epson..... pa Adidas, Nike..... in podobne firme TEBI in TAKIM KOT SI TI prodajajo izdelke, prepojene z otroškim znojem in otroško krvjo........
.eu.
19. 04. 2010 20.53
Pa kaj folk sprogramiran k robot ne zna več brez letal živet ja če ni NI. Pa neko izgubo štejejo ej ej ej Poglejte si Dokumentarec After Armagedon kako se bo življenje vrnilo k starim tirom brez kapitalizma.
Sunshine73
19. 04. 2010 20.50
slike pa od lufthanse :P
Hesus_Hristus
19. 04. 2010 20.45
@Odpri.oci 19.04.2010, 20:24 ''Potem je pa lahko zaradi mene "zračni prostor" zaprt še par mesecev.... se bomo vsaj rešili kitajske in tajvanske neuporabne krame !!!!''- Saj Tajvan ni ena izmed tistih ''cheapskate'' držav ki so komunistične, temveč je razvita demokratična država, tam tudi proizvajajo mikročipe ki so zelo kvalitetni.
Odpri.oci
19. 04. 2010 20.24
V teh treh dneh bi lahko VSAK prišel z vlakom in/ali avtobusom do doma.... Za neevropejce bi pa lahko poskrbeli z prevozom na odprta letališča... npr. Maroko, Grčija, .... in od tam v ZDA ali Afriko al kamorkoli že hočejo. In bi bili lahko že vsi doma !!!! Potem je pa lahko zaradi mene "zračni prostor" zaprt še par mesecev.... se bomo vsaj rešili kitajske in tajvanske neuporabne krame !!!!