Tujina

Varčevalni ukrepi odnesli romunsko vlado

Bukarešta, 27. 04. 2012 21.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Romunski parlament je na predlog leve opozicije izglasoval nezaupnico komaj tri mesece stari desnosredinski vladi. Romunski predsednik je za novega premierja že predlagal vodjo opozicije Victorja Ponto.

Novi premier bo najverjetneje Victor Ponta.
Novi premier bo najverjetneje Victor Ponta. FOTO: Reuters

V Romuniji je že dlje časa vladalo splošno nezadovoljstvo zaradi strogih varčevalnih ukrepov in korupcije. Na predlog leve opozicije je danes parlament izglasoval nezaupnico desnosredinski vladi pod vodstvom premierja Mihaija Razvana Ungureanuja, nato pa je predsednik države Traian Basescu za novega mandatarja predlagal vodjo opozicije Vicotorja Ponto.

Ponta je po odločitvi parlamenta menil, da izglasovana nezaupnica predstavlja konec sistema zlorab, ki uporablja vsa možna orožja. "Včasih obstaja pravica. Danes se je zgodila pravica," je povedal 39-letni Ponta, ki je vodja socialdemokratske stranke (PSD) od leta 2010.

Vlada premierja Ungureanuja je padla samo tri mesece po prihodu na položaj. Njen padec sovpada z misijo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske unije, ki bi naj ocenila uresničevanje zastavljenih reform v zadnjih mesecih.

Romunija je sicer še ena izmed držav, ki se je leta 2008 znašla v globoki recesiji. Tedanja vlada pod vodstvom Emila Boca je morala naslednje leto poklicati na pomoč IMF in EU, v zameno za 20 milijard evrov posojila pa je sprejela drastične varčevalne ukrepe za zmanjšanje javne porabe. Boc se je v začetku februarja poslovil od položaja, potem ko so državo zaradi ostrih vladnih varčevalnih ukrepov zajeli množični protesti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bingo 1
29. 04. 2012 06.57
+1
Enostavno rečeno zakaj je odneslo romunsko vlado ,ker so imeli preveč klonirani Nicolajev kateri so delali samo za svoj žep --ps--a se kdo vpraša kje so z 2o milijard evrov kaj so dobili tedanja vlada od EU--------bingo x Ljubljana-------
Nina Nubia 1
28. 04. 2012 12.07
nicolae jim fali
upornik_007
28. 04. 2012 00.16
+4
tudi JJ bo letu vsak normalen clovek je proti roparskimi varcevalnimi ukrepi! so pa ovce ki mislijo in na slepo sledijo politiki in verjamejo da bo to za ljudi dober! ti krepi so ČISTO ROPANJE LJUDSTVA!!!!
keramicar2
27. 04. 2012 22.44
+11
EU je očitno zelo zgrešena zadeva