Tujina

Varčevali bodo tudi Španci

Madrid, 03. 12. 2010 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Španska vlada je namreč potrdila paket varčevalnih ukrepov. Ukrepi predvidevajo tudi delno privatizacijo letališč, znižanje nadomestil za brezposelnost in znižanje davkov za mala in srednja podjetja.

Mnogi analitiki ocenjujejo, da bi Španija utegnila slediti Grčiji in Irski, ki sta zaradi hude dolžniške krize zaprosili za mednarodno finančno pomoč. Nemirni so tudi vlagatelji na mednarodnih finančnih trgih, zaradi česar je zahtevana donosnost na španske obveznice v minulih dneh močno poskočila.

Španska vlada je danes potrdila paket varčevalnih ukrepov in gospodarskih spodbud, s katerimi želi spodbuditi gospodarsko rast in znižati proračunsko porabo. Ukrepi naj bi omilili zaskrbljenost vlagateljev in analitikov, da bi lahko Španija sledila Grčiji in Irski, ki sta se znašli v dolžniški krizi.

Vlada premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera načrtuje prodajo skoraj tretjinskega deleža državne loterije, ki je lani kljub svetovni gospodarski krizi zabeležila 2,99 milijarde evrov čistega dobička. Ukrepi predvidevajo tudi delno privatizacijo letališč, znižanje nadomestil za brezposelnost in znižanje davkov za mala in srednja podjetja.

Sledi tudi pokojninska reforma

Protest proti privatizaciji letališč
Protest proti privatizaciji letališč FOTO: Reuters

Vlada načrtuje tudi pokojninsko reformo; 28. januarja prihodnje leto naj bi potrdila dvig starostne meje za upokojitev s 65 na 67 let in predlog reforme poslala v parlament. Sindikati napovedani reformi pokojninskega sistema ostro nasprotujejo.

Zapatero in njegova ministrska ekipa sta načrt varčevalnih ukrepov razkrila že pred več kot letom dni. Z njim želita zagotoviti vzdržnost sistema socialne varnosti, ki je zaradi vse večjega števila starejših ljudi in nestabilnih javnih financ na preizkušnji. Španci predlaganim ukrepom ostro nasprotujejo, zato so že večkrat protestirali.

Svetovna gospodarska in finančna kriza je Španijo močno prizadela, gospodarstvo pa se izjemno počasi pobira in v precejšnji meri stagnira.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.357
04. 12. 2010 09.36
Varcevali bodo z nasim denarom.
zbodljaj
04. 12. 2010 09.27
In vse to v imenu socialne države
Abacus
04. 12. 2010 02.19
Glede tega lahko edino poudarimo ,da bodo lahko selili tovarbe iz Azije v Evropske drzave ,ki so gospodarsko sibke kot je Spanija in tako bo vse ostalo v 'druzini' kar je vsaj en plus v vsej tej krizi
yarrick
03. 12. 2010 23.21
Kolk bodo rabili španci? 300 bill? 400? več? Vsekakor bo denarja iz skupnega sklada za pomoč državam EU za izhod iz krize zmanjkalo dosti prej kot se bo končala kriza.Le od kje bodo dobili denar za "ponovne" BAILOUT-e rizičnim državam(le katera ni v EU območju)?Dvignili davek kaj pa drugega, narod pa zopet v jok.Upam samo da se bo do takrat narod zbudil in začel z državno nepokorščino, saj z besedami ne pridemo več nikamor.
alterego
03. 12. 2010 19.45
eh, Španci, tud naši vodilni nas bojo poceni prodajali svetovnemu kapitalu... kmal bomo vsi imeli enake pače - kitajske!
llamma
03. 12. 2010 18.43
Ne šparat bomo mi pomagal ej.
ognjenorezilo
03. 12. 2010 17.04
kakoo.. naj se posvetujejo s svetlikom križanićem in boratom... davke se viša!!