Tujina

Van Rompuy: Pogajanja o brexitu se ne bodo začela še vsaj eno leto

Bratislava/London/Strasbourg/Pariz, 15. 09. 2016 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije se ne bodo začela še vsaj 12 mesecev, ocenjuje nekdanji predsednik Evropske komisije. Težkih tem se bodo namreč lahko lotili šele, ko Nemčija dobi novo vlado, kar pa se bo predvidoma zgodilo šele konec prihodnjega leta. Voditelji članic EU brez predstavnikov Velike Britanije se bodo sicer danes v Bratislavi pogovarjali o prihodnosti EU po brexitu.

Zelo malo verjetno je, da se bodo resni pogovori o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije začeli pred koncem leta 2017, je za BBC dejal nekdanji predsednik Evropske komisije Herman Von Rompuy. Odločitev Britancev, da zapustijo EU pa je označil kot "politično amputacijo".

S pogajanji bodo najbrž počakali dokler Nemčija ne dobi nove vlade po septembrskih volitvah prihodnje leto, je svojo oceno utemeljil Van Rompuy. "Lahko se začnejo pogovori o tehničnih zadevah, toda težkih tem se bodo lotili šele, ko se bo postavila nova nemška vlada, kar bo oktobra ali novembra," je dejal. Pričakuje sicer težka pogajanja, ki pa naj bi se končala v skupno dobro.

Tudi nova britanska premierka Theresa May je pred časom dejala, da ne bo sprožila 50. člena Lizbonske pogodbe pred letom 2017.

Voditelji članic EU brez predstavnikov Velike Britanije pa se bodo sicer danes zbrali na izrednem vrhu v Bratislavi, kjer se bodo pogovarjali o prihodnosti EU brez Velike Britanije. Sestala se bosta tudi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, ki bosta uskladila stališča.

Brexit
Brexit FOTO: Thinkstock

Evropski parlament podprl britanskega kandidata za evropskega komisarja

Evropski parlament je na današnjem glasovanju s 394 glasovi za in 161 proti podprl Juliana Kinga za evropskega komisarja iz Velike Britanije. King je zatrdil, da bo povsem neodvisen pri opravljanju nalog in da ne bo deloval kot predstavnik britanske vlade. O novem komisarju bodo odločale države članice, svoje mnenje pa je podal tudi parlament.

Liberalci so se glasovanja vzdržali. "To delamo iz spoštovanja do njega, saj vemo, da bi bil dober komisar. A glede na možnost britanskega izstopa z vidika področja varnosti in nepredvidljivo stanje po glasovanju o brexitu žal ne moremo glasovati za njegovo imenovanje," je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa pojasnila evropska poslanka Cecilia Wikström.

King je bil imenovan za kandidata za novega evropskega komisarja iz Velike Britanije, potem ko je prejšnji komisar Jonathan Hill, ki je bil pristojen za finančne storitve, odstopil po odločitvi Britancev na junijskem referendumu za izstop iz EU.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je Kingu poveril področje varnostne unije. V nastopu pred parlamentarnim odborom za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve je King dejal, da mora EU v boju proti terorizmu in kriminalu tesneje sodelovati.

"Če bom potrjen, bom naloge izpolnjeval po svojih najboljših močeh v korist evropskih interesov," je ob predstavitvi v odboru v ponedeljek dejal King. Izpostavil je svoje izkušnje, ki si jih je pridobil tako v času delovanja v Svetu EU kot tudi v svoji diplomatski karieri na Irskem, Severnem Irskem ter nazadnje kot britanski veleposlanik v Parizu.

Na očitke nekaterih članov odbora, da si Velika Britanija zaradi referendumske odločitve ne zasluži komisarja, in spričo dvomov, komu bo novi komisar dejansko služil, je King zatrdil, da bo povsem neodvisen pri opravljanju svojih nalog in da ne bo deloval kot predstavnik britanske vlade.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
15. 09. 2016 21.35
Bodo zavlačevali, potem pa bojo zahtevali ponovitev referenduma, kakor za vsak drug referendum, katerega izid ni v interesu EU.
dostojevski II
15. 09. 2016 14.36
+2
Sploh ne bodop izstopili !!! Drugo leto bodo ponovili referendum in glasovali PROTI izstopu.
dostojevski II
15. 09. 2016 14.37
+2
Cameron je na srečanju s Cerarjem, junija 2015 na Brdu, poudaril da se bo Velika Britanija upirala korakom na poti do skupne evropske vojske, noče niti, da bi se EU kakorkoli vpletala v delovanje britanske policije. Prav tako izključuje možnost, da bi se njegova država pridružila državam z evrom. Nočejo evropske valute, evropske vojske, evropske policije, evropske zunanje politike. Skratka ničesar. Morali bi jih, brez referenduma, zabrisati iz EU.
puspan
15. 09. 2016 17.00
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KardinaIFrancRodeVKristusu2
15. 09. 2016 12.26
-2
Očitno je izstop iz EU bolj zapleten in dolgotrajen, kot sam vstop?.... Evropska komisija bo poskušala Britancem čim bolj zakomplicirati in zagreniti izstop kot opozorilo ostalim članicam.... BANDA!
appollyon
15. 09. 2016 14.39
-1
Angleži zavlečujejo, ne EU. Nazaj v šolo, v džamiji te ne bodo nikoli naučili brat.
tony_abcde@yahoo.com
15. 09. 2016 09.05
+3
Je Nigel Farage že pridobil nemško državljanstvo? Dela na tem, da ostane še vedno državljan EU in uživa v privilegijih, ki ne bodo več veljali za navadne državljane VB...
DonDonDan
15. 09. 2016 08.18
+5
Britanci so sedaj še vedno v EU in hkrati niso več. To je tako, da bi radi sexali, a da ne "uđe". Samo oralno!
puspan
15. 09. 2016 17.02
+2
Britanci se obnašajo, kot ženska, ki bi bila rada na pol noseča, a ne bo šlo.